A zöldségek általában a kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú részét képezik. A tikkasztó melegben nemcsak akkor lesz jobb a közérzetünk, ha nem terheljük túl a gyomrunkat nehéz, fűszeres ételekkel, hanem akkor is, ha mértékkel fogyasztjuk azokat a zöldségeket, amelyek hozzájárulhatnak a dehidratációhoz. Íme néhány zöldség, melynek fogyasztását érdemes megfontolni nyáron.
Gyökérzöldségek
A gyökérzöldségek kiadósak és táplálóak, de nagy mennyiségben fogyasztva nehezek és hőtermelők lehetnek. Egy tanulmány szerint az olyan gyökérzöldek, mint például a burgonya, nagyobb hőkapacitást és hővezető képességet mutattak az olyan könnyebb zöldségekhez képest, mint a nyári tök és az uborka, melyek fogyasztásakor a szervezetünk hőtermelése kevesebb.
A burgonya mellett nyáron javasolt kevesebbet fogyasztani a sárgarépából és a céklából is. Helyettük válasszunk inkább könnyebb alternatívákat, például nyári tököt, uborkát vagy leveles zöldségeket.
Hagyma és fokhagyma
Míg a hagyma és a fokhagyma ízesítik az ételeket, meleget is termelhetnek a szervezetben, ami nyáron nem feltétlenül ideális. Fogyasszuk ezeket mértékkel, vagy válasszunk enyhébb alternatívákat, például metélőhagymát vagy póréhagymát.
Spenót és kelkáposzta
Ezek a leveles zöldek tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, de magas oxálsavat is tartalmazhatnak, ami megzavarhatja a kalcium felszívódását, és hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Fogyasszunk melléjük más zöldleveles zöldségeket, például salátát vagy rukkolát.
Kaliforniai paprika
Vannak, akiknek a kaliforniai paprika megemésztése nehézséget okoz, és megterheli a szervezetét. Helyette válasszuk a könnyebben emészthető édes paprikát.
Káposzta és kelbimbó
Kutatások igazolják, hogy a keresztes virágú zöldségek táplálóak, de puffadást és egyéb emésztési kellemetlenségeket okozhatnak. Ezeket elkerülhetjük, ha egyszerre csak kis adagokat fogyasztunk a kelkáposztából és a kelbimbóból.
Csípős paprika
Az olyan fűszeres paprika, mint a jalapeño, a serrano vagy a habanero növelheti a testhőt, emiatt nem a legjobb választás a nyári hőséghullámok idején. Emellett egy tanulmány szerint a fűszeres paprika fokozza a gyomorsavtermelést is.
Gomba
Bár a gomba nem zöldség, de konyhai felhasználása és a fogyasztása utáni hatása szempontjából is illeszkedik a sorba, hiszen kis mértékben, de hőtermelő lehet a szervezet számára. Mértékkel fogyasztva nem jelenthet problémát, de helyette felhasználhatunk cukkinit vagy nyári tököt a húsok vagy zöldségek mellé.
A szeder tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, emiatt alkalmas számos betegség megelőzésére. Az alábbi cikkünkből megtudhatod, melyek a fekete szeder legfontosabb egészségügyi előnyei.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés