Ezért van szükségük több alvásra a nőknek, és ezért tudnak dühösek lenni reggelente

GettyImages-641846628

Kutatások igazolják, hogy a nők gyakrabban küzdenek álmatlansággal, mint a férfiak. Egyebek között ez is oka lehet annak, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos depresszióban vagy szívbetegségben. Nem véletlen tehát, hogy jóval több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak.

A kutatók tapasztalataikat azzal indokolták, hogy a nőknek más az agyszerkezete, és másként is használják az agyukat, mint a férfiak.

A nők többet használják az agyukat

Az angliai Loughborough Egyetem alváskutatói szerint a nőknek éjszakánként körülbelül húsz perccel több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. Ennek az az oka, hogy a nők agya összetettebb, és keményebb munkának van kitéve a nap folyamán, hiszen ők hajlamosak több feladatot is elvégezni egyszerre, ezáltal ténylegesen többet használják az agyukat, mint a férfiak.

A nőknek legalább húsz perccel több alvásra lenne szükségük naponta, minta férfiaknak
A nőknek legalább húsz perccel több alvásra lenne szükségük naponta, minta férfiaknakLukaTDB / Getty Images Hungary

A több mint 200 középkorú férfit és nőt vizsgáló kutatás végén a szakemberek egyértelműen megállapították, hogy a nők nehezebben viselik az alváshiányt.

Az alvásszakértők szerint felnőttkorban legalább hét-kilenc óra alvásra van szüksége a szervezetnek.

Az alváshiány fesztültté teszi a nőket

Az az elképzelés, hogy a férfiak és a nők agya jelentősen eltér egymástól, nem új keletű. Már a Pennsylvaniai Egyetem tíz évvel korábban készült tanulmánya is azt erősítette meg, hogy a nők jóval felülmúlják a férfiakat, ha többfeladatos munkavégzésről van szó. Az angolok legfrissebb tanulmánya is éppen a nők azon képességét emeli ki, hogy egynél több feladatot is el tudnak látni egyszerre, és ez az egyik oka annak, hogy több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak.

A nők agya képes arra, hogy egyszerre több feladatra is koncentráljon
A nők agya képes arra, hogy egyszerre több feladatra is koncentráljonJ_art / Getty Images Hungary

Ám nemcsak a többfeladatos munkavégzés miatt van szükségük több pihentető alvásra. A kutatók azt is megállapították, hogy a nők mentálisan is jóval aktívabbak, mint a férfiak, aminek alvás hiányában akár egészségügyi következménye is lehet.

A nők esetében ugyanis a rossz alvás szorosan összefügg a szorongással, az agresszióval, a depresszióval, a haraggal.

Ezzel szemben ilyen érzéseket az alvászavar nem vált ki a férfiaknál.

Az alváshiány egészségügyi hatásai

Már egy korábbi tanulmány is kimutatta, hogy ha a nők nem pihenik ki magukat megfelelően, depressziósabbal, dühösebbek és ellenségesebbek lehetnek reggelente.
Az alvás egyik fő funkciója ugyanis nem más, mint hogy lehetőséget biztosítson az agy számára a regenerációra. Erre leginkább a mélyalvás során van lehetőség, amikor az agyunk gondolkodásért, emlékezetért és beszédért felelős része pihen. Éppen ezért minél többet használjuk napközben az említett feladatokra, annál inkább szüksége van a regenerációra, ennek következtében pedig a több alvásra.

A rossz alvás pedig összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, a depresszióra való hajlammal, valamint az olyan krónikus és akár életveszélyes betegségekkel is, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegség.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra