Az élelmiszerekben található nitrátokról leginkább a feldolgozott húsok kapcsán lehet hallani, amelyek meglehetősen kétes hírnévnek örvendenek, hiszen kutatások azt mutatják, hogy rákkeltőek lehetnek. Sok múlhat azonban azon, hogy a nitrátok milyen formában, milyen forrásból kerülnek a szervezetbe.
Mik is pontosan a nitrátok?
A nitrátok nitrogénből és oxigénből álló vegyületek, amelyek megtalálhatók a szervezetben, de természetesen vagy hozzáadott formában előfordulnak az élelmiszerekben is. Egészségre gyakorolt hatásuk azért is okozhat zavart, mert testünk nagyon eltérően reagálhat rájuk.
A háttérben meghúzódó okok megértéséhez kulcsfontosságú a nitrátok és a nitritek közötti különbség ismerete.
- A nitrát (NO3) egy nitrogénatom, amely három oxigénatomhoz kapcsolódik.
- A nitrit (NO2) egy nitrogénatom, amely csak két nitrogénatomhoz kapcsolódik.
Amikor nitrátokat fogyasztunk, azokból a szájban és a gyomor-bél rendszerben lévő baktériumok révén gyakran nitritek képződnek a szervezetben. Ezek a nitritek ezután jótékony hatású nitrogén-monoxiddá vagy nemkívánatos nitrózaminokká alakulhatnak át.
A zöldségekben természetesen előforduló nitrátok például nitrogén-monoxiddá alakulnak, ami csökkentheti a vérnyomást és ellazíthatja az ereket, illetve az atlétikai állóképesség javításában is segíthet. A húsok magas hőmérsékleten történő elkészítése során viszont a nitrátok nitrózaminokká válnak, amelyekről kimutatták, hogy növelik a rák kockázatát.
Miért olyan gyakori adalékanyag a nitrát a húskészítményekben?
Szakemberek szerint a gyártók különböző célból adhatnak nitrátokat a húshoz. Gyakran tartósítószerként szolgálnak a baktériumok elszaporodásának megakadályozására, illetve hozzájárulnak a húsok természetes színének megőrzéséhez, miközben sós, umamiízt kölcsönöznek nekik.
A leggyakoribb hozzáadott nitrátot tartalmazó termékek a feldolgozott, csomagolt húsok, mint a bacon, a kolbász, a virsli, a sonka vagy a felvágottak.
Ez az oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány évvel ezelőtt rákkeltőnek minősítette a feldolgozott húsokat, és azt javasolta, hogy az emberek a vörös húsokkal egyetemben korlátozzák a fogyasztásukat. Ha kíváncsi vagy, hogy egy élelmiszer tartalmaz-e hozzáadott nitrátot, az összetevők listáján a „nátrium-nitrátot” érdemes keresned.
Ezek a nitráttartalmú élelmiszerek egészségesek
Számos olyan egészséges is élelmiszer létezik, amelyeknek természetes nitrátjai jótékony hatást fejtenek ki a szervezetben. Idetartozik az alábbi 9 is:
1. Zeller
A zellerről is elmondható, hogy természetes nitrátokban gazdag, amelyek a szervezetben egészségjavító nitrogén-monoxiddá alakulnak.
2. Spenót
A spenót az egészséges nitrátok erős forrása. Egy 2013-as kutatás úgy találta, hogy fogyasztása nyolcszoros növekedést eredményezett a nyál nitritkoncentrációjában, ami a vizsgálat résztvevőinél növelte az artériák rugalmasságát, és csökkentette a vérnyomást.
3. Cékla
A cékla számos táplálkozási előnnyel rendelkezik, beleértve a nitráttartalomnak köszönhetően termelődő nitrogén-monoxidot is.
Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a céklalé ivása mindössze 45 perc alatt több mint 20 százalékkal növelte a nitrogén-monoxid-szintet.
4. Saláta
Az egészséges nitrátok minden salátafajtában előfordulnak, így a római saláta, a jégsaláta, a rukkola vagy a vízitorma fogyasztásával egyaránt jól járhatsz.
5. Fokhagyma
A fokhagymában nemcsak értékes gyulladáscsökkentő vegyületek találhatók, hanem természetes nitrátok is. Egy kutatás ezzel összefüggésben megállapította, hogy fogyasztása helyreállítja a nitrogén-monoxid biológiai hozzáférhetőségét az érsejtekben.
6. Diófélék és magvak
A nitrogén-monoxid termelését a szervezetben az arginin nevű aminosav is támogatja, amelynek a diófélék és a magvak – köztük a mandula, a pisztácia, a dió, a napraforgómag, a chiamag és a kesudió – a legértékesebb forrásai.
7. Citrusfélék
Azon túlmenően, hogy jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, a citrusfélék a nitrogén-monoxid biológiai hozzáférhetőségét is növelhetik.
8. Görögdinnye
Magas citrullinkoncentrációja miatt a görögdinnye magas nitráttartalommal bír. A citrullin ugyanis az arginin előanyagaként serkenti a nitrogén-monoxid-termelést.
9. Nitrátmentes húsok
Bár a húskészítményekhez hozzáadott nitrátok problémás nitrózaminokká alakulhatnak, a feldolgozatlan húsok valójában még segíthetnek is a nitrogén-monoxid előnyeinek kihasználásában. A baromfi, a hal vagy akár a vörös hús természetesen gazdag CoQ10 koenzimben, amely hozzájárulhat a szervezet nitrogén-monoxid-szintjének fenntartásához.
Ha szeretnéd megtudni, melyik a 7 legjobb táplálékkiegészítő, amivel fel tudod tölteni az energiaraktáradat, elolvashatod az alábbi cikkben:
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés