Jómagam akkor vásároltam egy üveg narancsvirágvizet egy arab élelmiszereket árusító kis üzletben, amikor először adtam húsvéti kalács készítésére a fejemet. A francia szomszédom javasolta, hogy kerüljön a tésztába egy kevés eau de fleur d´oranger, mert úgy lesz igazán finom. Miért is ne, gondoltam, és beszereztem ezt a kissé egzotikus hozzávalót, ami azóta is kihagyhatatlan, ha kalácsot, babkát vagy piskótát sütök, esetleg valamilyen keleties édesség kerül az asztalra.
Intenzív, virágillatú víz
A perzsa, török és arab konyha előszeretettel használja ezt az intenzív aromájú, már-már szinte parfümillatú hozzávalót, de a narancsvirágvíz használata elterjedt Görögországban, Máltán, Franciaország déli részén és Spanyolországban, valamint az Egyesült Államokban, Brazíliában és Mexikóban is. Spanyolországban még tengerpartot (Costa de Azahar) is elneveztek a különleges illatú virágról. A narancsvirágvizet a keserű narancsfa (Citrus aurantium) virágaiból, vízgőz-desztillációs módszerrel nyerik ki. Előállítása nem éppen egyszerű: május körül szüretelik a narancsvirágokat, mégpedig úgy, hogy a narancsfák alá zsákokat tesznek, összegyűjtik a lehullott virágokat, majd árnyékban megszárítják őket. Ezt követi a desztilláció: egy speciális edénybe helyezik a virágszirmokat, majd vizet forralnak, így a keletkező gőz átjárja a narancsvirágokat. A lecsapódó, aromás gőz pedig egy másik tartályban létrehozza a narancsvirágvizet, ami egy átlátszó, nagyon illatos víz, amelynek virágos aromájában a keserű narancs jegyei is érezhetőek. Intenzív ízének és illatának köszönhetően csekély mennyiség is elegendő belőle.
A narancsvirág az észak-afrikai országokban az ártatlanság jele: a menyasszonyok gyakran narancsvirág-koszorút viselnek vagy ebből a fehér virágból készült csokrot kapnak. Kellemes, virágos, intenzív íze a Magreb-országokban a víz aromatizálására is szolgál, továbbá régi szokás, hogy narancsvirágvízzel mossák meg a kezüket a házba való belépéskor vagy teázás előtt. Libanonban fehér kávénak is nevezik: bőséges étkezések után kávéscsészében vízzel kevert narancsvirágvizet szolgálnak fel, hogy segítsék az emésztést.
Sütemények kedvelt összetevője
A narancsvirágvíz kiválóan kombinálható a mézzel és a mandulával, így érthető, hogy az arab és a spanyol édességek kedvelt összetevője. Belekeverik péksüteményekbe, piskótába, valamint a spanyolok a jellegzetes karácsonyi-újévi sütemény, a Roscón de Reyes tésztáját is gazdagítják vele. A megszokott ízeket is kiemelhetjük általa, ha limonádéba, szörpökbe, lekvárokba, édességekbe keverjük.
Elűzi a rosszkedvet
De nem csak a konyhában alkalmazhatjuk. A narancsvirágvizet – illetve a narancsvirágolajat, a nerolit, ami állítólag szerepel a Coca-Cola titkos összetevői között is – évszázadok óta alkalmazzák a mediterrán régióban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten gyógyászati célokra:
ideges nyugtalanság kezelésére, menstruációs görcsökre és hasfájásra is hatékony.
Az idegrendszerre gyakorolt enyhe nyugtató hatása miatt szorongás és álmatlanság kezelésére használják: három kiskanálnyi narancsvirágvíz egy pohár vízben feloldva elűzi a rosszkedvet, és kellemesen megnyugtat. A narancsvirágvíz hatékony gyomorfájás, felfúvódás és hányinger ellen is, gyulladáscsökkentő tulajdonságai pedig segítenek enyhíteni a bélgyulladást. Mivel ellazítja a testet, csillapítja az izomfeszülés okozta fájdalmat, e célból akár a fürdővízhez is keverhetjük.
Narancsvirággal a szép bőrért
A narancsvirágvíz nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, gazdag antioxidánsokban és B-vitaminban. Harmonizálja a faggyúmirigyek működését, tisztítja és összehúzza a pórusokat, és segít elhalványítani az öregedés okozta elszíneződéseket a bőrön. Nyugtatja a vörös és irritált bőrt, a túlzott napozás okozta enyhe égési sérülések is eredményesen kezelhetők általa. Fiatalítja a bőrt, és magas kalciumtartalmának köszönhetően a ráncok ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Kiváló sminklemosó és tonik készíthető belőle, zsíros és száraz bőrre egyaránt alkalmazható. Természetes gyulladáscsökkentő erejénél fogva alkalmazhatjuk akár szájvízként is. Ehhez keverjünk össze fél csésze narancsvirágvizet néhány csepp borsmenta-illóolajjal és két teáskanál xilittel. Zárjuk le az üveget, jól keverjük össze, és el is készült a narancsvirágvizes szájvíz. Emellett kiváló természetes parfüm: ha valaki nem szereti a nehéz illatokat, a narancsvirágvíz segítségével könnyed, finom és természetes illat fogja körbelengeni.
A narancsvirágvíz jótékony hatásait tehát külsőleg és belsőleg egyaránt élvezhetjük: bőrünket hidratálja, szorongásainkat csillapítja, és az emésztésre is kedvező hatással bír, a süteményeket pedig különleges aromájával gazdagítja. A citrusfélékre allergiások természetesen vigyázzanak a narancsvirágvízzel, csakúgy, mint a várandós vagy szoptató kismamák: nincsenek adatok arra vonatkozólag, ők is biztonsággal alkalmazhatják-e.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés