Ennyivel hamarabb gyógyul, akit robotok segítségével műtenek

GettyImages-1310031333

Azon lassan már meg sem lepődünk, ha egy robot hozza ki a kávénkat az étteremben, de nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan a műtéteknél sem kell az orvossal beszélgetünk, mert egy robot végzi el a beavatkozást. Na jó, ennyire még nem kell elképednünk a jövő lehetőségein, de nem járunk ettől olyan messze. Egy új tanulmány szerint a robot által segített műtét csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, és felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.

Az orvosok és tudósok szerint a nagyobb hasi műtéteken átesett betegeknek fel kell ajánlani a robotsebészet lehetőségét, miután egy világelső klinikai vizsgálat megállapította, hogy az eljárások rohamosan felgyorsítják a gyógyulási időt, csökkentik a szövődményeket, és mérsékelhetik a vérrögök kialakulásának kockázatát is.

Csökken az újbóli kórházba kerülés esélye

Az Amerikai Urológiai Társaság (AUA) éves ülésén mutatták be annak a kutatásnak az eredményét, ami szerint, ha egy robotsebész asszisztál a műtétet végző orvos mellett, akkor a beteg sokkal hamarabb felépülhet.

Robotok a sebészeten: ilyen lesz a jövő orvoslása (képünk illusztráció)
Robotok a sebészeten: ilyen lesz a jövő orvoslása (képünk illusztráció)JGalione / Getty Images Hungary

A témában készült, mintegy három évig zajló kutatás eredményét a University College London és a Sheffieldi Egyetem szakértői foglalták össze. 

A vizsgálat 2017 márciusa és 2020 márciusa között zajlott, és kilenc brit kórházi alapítvány 29 sebésze vett részt benne.

Összesen 338 húgyhólyagrákkal kezelt pácienst vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: 169 betegnél végeztek robotasszisztált hólyageltávolítást és rekonstrukciót, 169 betegnél pedig nyílt műtétet végeztek.

Az eredmények meglepőek lettek: a robot általi segítségnyújtás miatt a páciensek átlagosan nyolc napot töltöttek kórházban, míg a másik csoport tagjai tízet. A robottal végzett műtét 52 százalékkal csökkentette az újbóli kórházba kerülés esélyét, és 77 százalékkal a vérrögök kialakulását is.

A kórházban töltött idő lerövidül, és gyorsabb a felépülés
A kórházban töltött idő lerövidül, és gyorsabb a felépülésimaginima / Getty Images Hungary

Nagy vágások helyett finomabb mozdulatok

A különbség persze az eljárásban is megmutatkozott, nem csak a végeredményben.

A nyílt műtét során a sebész közvetlenül a betegen dolgozik, és nagyobb bemetszéseket ejt a bőrön, izmokon.

A gépi eszközök viszont finomabb mozdulatokat végeznek, a sebészek ezeket távolról irányítják.

„A kórházban töltött idő lerövidül, és gyorsabb a felépülés, ha ezt a fejlett műtéti technológiát alkalmazzuk. Kevesebb komplikációt látunk, és kevesebb az ágyban töltött idő is. A robotsebészet korábbi kísérletei a hosszabb távú eredményekre összpontosítottak. Azok is hasonló rákgyógyulási arányt és hasonló mértékű hosszú távú gyógyulást mutattak ki a műtétek után, de egyik sem vizsgálta a különbségeket a műtét utáni napokban, hetekben” – hangsúlyozta a kutatást végző egyik urológiai sebész.

A tanulmány mögött álló tudósok azt mondták, hogy ez az eddigi legerősebb bizonyíték a robotasszisztált műtét betegek számára nyújtott előnyeire, ezért arra is kérik az illetékeseket, hogy tegyék elérhetővé a robotsebészetet klinikai lehetőségként – jelenleg az Egyesült Királyságban – minden nagyobb hasi műtéthez, beleértve a gyomor-bél rendszeri és nőgyógyászati eljárásokat is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra