Nem eszünk eleget belőle, pedig sok magyar kertben megterem ez a szívbarát növény

GettyImages-1338491125
Olvasási idő kb. 6 perc

A közönséges mogyoró nem kapja meg azt az elismerést és figyelmet, ami szerteágazó egészségügyi előnyei alapján kijárna neki.

Amikor a mogyoróra gondolunk, általában a Dél-Amerikából származó, sós, pörkölt nassolnivalóként kapható földimogyoró jut eszünkbe, miközben egy másik mogyorófajta, az európai mogyoró vagy más néven közönséges mogyoró nálunk is megterem. Gyermekkoromban én is gyakran kijártam a kertbe, hogy csonthéjas burkát egy nagyobb kővel feltörve hozzájussak a belsejében lévő terméshez, de akkor még nem tudhattam, hogy az nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

A közönséges mogyoró fogyasztása mellett szól, hogy tele van rostokkal, antioxidánsokkal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, ezért szívesen alkalmazzák a népi gyógyászatban is. Lássuk, hogy melyek azok a jótékony hatásai, amiket kutatások is megerősítenek.

Ezért olyan egészséges a közönséges mogyoró

A mogyoró annyi egészséges tápanyagot tartalmaz, hogy azt felsorolni is nehéz. Idetartoznak az élelmi rostok, a növényi alapú fehérjék, az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, illetve az E-vitamin, a réz, a mangán, a B-vitamin, a magnézium, a tiamin, a kalcium, a szelén, a foszfor, az arginin, a kálium, a niacin és a folsav. Ennek köszönhető, hogy fogyasztása az alábbi egészségügyi előnyökkel járhat.

A közönséges mogyoró Magyarországon is őshonos
A közönséges mogyoró Magyarországon is őshonosRosmarie Wirz / Getty Images Hungary

1. Elősegítheti a súlykontrollt

A diófélék, így a mogyoró hosszú távú fogyasztása csökkentheti az elhízás kockázatát, és segíthet az egészséges testsúly fenntartásában. Ennek a következői okai lehetnek:

  • A diófélékben lévő fehérjék és rostok növelik a jóllakottság érzését.
  • A mogyoró telítetlen zsírjai fokozzák a biológiai oxidációt, ami a testzsír felhalmozódásának csökkenéséhez vezethet.
  • A fehérjék, rostok és telítetlen zsírok kombinációja fokozhatja a termogenezist, vagyis a szervezet hőtermelését, illetve nyugalmi energiafelhasználását.
  • Az élelmi rostok elnyomhatják az éhséget azáltal, hogy késleltetik a gyomor kiürülését és a tápanyagok felszívódását.
  • Azok, akik rendszeresen esznek diót, gyakran kevesebb húst és finomított szénhidrátot fogyasztanak (mindkettő fokozott súlygyarapodással jár).

2. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A diófélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, illetve védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek egyes kockázati tényezői, köztük a dyslipidaemia, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú diabétesz ellen.

Néhány randomizált kontrollos vizsgálat ezen túlmenően megállapította, hogy a diófélék beépítése az étrendbe javítja a lipidprofilokat, valamint csökkentheti a gyulladást, az oxidatív stresszt és az inzulinrezisztenciát, miközben segít fenntartani az egészséges vérnyomást.

Fogyasztása védi a szív egészségét
Fogyasztása védi a szív egészségétgece33 / Getty Images Hungary

A mogyorót kifejezetten összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével is. Ez abból adódhat, hogy gazdag bioaktív anyagokban, amelyek gátolják a plakkok lerakódását az artériákban, és csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a szervezetben. Emellett az olívaolajhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírsavak forrása, így pozitív hatása lehet a lipidszintre.

Szívbarát hatásában különféle mikroelemei, bioaktív anyagai és élelmi rostjai is szerepet játszhatnak.

3. Nagyon laktató

Más diófélékkel egyetemben a mogyoró kiválóan csillapítja az éhséget, ami magas rost- és fehérjetartalmára vezethető vissza. Ez megóvhat attól, hogy más, kevésbé egészséges nassolnivalók után nyúlj.

4. A mediterrán diéta része

A diófélék fontos részét képzik a mediterrán étrendnek, amely sok növényi alapú élelmiszert, teljes kiőrlésű gabonát és egészséges zsírokat tartalmaz, így közreműködhet a krónikus betegségek megelőzésében, és akár az élettartamot is meghosszabbíthatja.

A mogyoró többféleképpen is beilleszthető a mediterrán étrendbe, liszt formájában például kenyér vagy tésztafélék, olajként pedig édességek készítéséhez használható fel.

5. Támogatja az emésztőrendszer egészségét

A mogyoróban található oldhatatlan rostok felszívják a vizet a belekben, megnövelik a salakanyagok tömegét, és felgyorsítják azok áthaladását a bélrendszeren. Ez hozzájárulhat a székrekedés megelőzéséhez, továbbá csökkentheti az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedések kockázatát.

Az emésztésre is jótékony hatással van
Az emésztésre is jótékony hatással vanElizaveta Antropova / Getty Images Hungary

Veszélyes is lehet

Ha érzékeny vagy egy diófélére, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindegyiktől tartanod kell, mindenesetre, ha érintett vagy, a potenciálisan fellépő allergiás reakció fényében jobb, ha a mogyoró fogyasztásánál kellő óvatossággal jársz el. Ugyanez a helyzet akkor is, ha még nem próbáltad a mogyorót: ez esetben fontos, hogy kisebb mennyiséggel kezdj.

A mogyoróallergia tüneteiről és veszélyeiről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek