A rejtőzködő daganat, ami miatt elveszítheted a méhed: a mióma kezelésének módjai

GettyImages-1298269481
Bagyinka Tímea

A mióma a méhnek egy rendkívül gyakori jóindulatú elváltozása. Legtöbb esetben fogamzóképes korú nőknél jelentkezik, és a változókor beköszöntével húzódik vissza, vagy szűnik meg teljesen. Kezelése többféle módon lehetséges, így a terhesség is megvalósulhat.

Napjainkban nagyon sok nő kapja nőgyógyászati rutinvizsgálatának diagnózisaként, hogy van egy vagy több, kisebb vagy nagyobb miómája. Ebből arra következtethetnénk, hogy ugrásszerű növekedés figyelhető meg ezeknek a daganatoknak az előfordulási arányában. Fontos azonban azt tudni, hogy az ultrahangos képalkotó eljárások fejlődésével mára olyan, akár egészen kis méretű göbök is észlelhetők, amelyek régebben rejtve maradhattak.

A mióma a méh simaizomzatában alakul ki. Egy sejt rendellenes osztódásnak indul, amely végül a mellette lévő szövetektől egy jól elhatárolható, a többitől független képletet hoz létre. Megjelenéséért döntően az ösztrogén és a progeszteron nemi hormonok nem megfelelő, az ösztrogén irányába billenő aránya a felelős. Ezek azok a hormonok, amelyek egy menstruációs ciklus alatt a méhnyálkahártya felépülését stimulálják, és vizsgálatokkal alátámasztották, hogy a daganatok több ösztrogén- és progeszteronreceptort tartalmaznak az átlagos méhizomsejteknél.

A mióma megfelelő kezelése mellett a terhesség is megvalósítható
A mióma megfelelő kezelése mellett a terhesség is megvalósíthatóJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Mióma mellett terhesség? Lehetséges!

Egy mióma sajnos pont akkor is megjelenhet, amikor az ember lánya babavárásra készülne  szívesebben, nem pedig egy daganatra. Sőt, a gyermekvállalás időpontja gyakran a harmincas évek végére, vagy akár a negyvenes évek elejére tolódhat, amely időszakban pont nagyobb arányú a göbök kialakulása. Ha kész a diagnózis, elengedhetetlen konzultálni egy szakértővel, mire lehet számítani, és miben befolyásolhatja a mióma a várandósságot vagy magát a szülést. 

Szakértő mesél a mióma kezeléséről

Dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, a Lilymed nőgyógyászati és meddőségi központ alapítója számos esetben kísért már végig miómával élőknél várandósságot a megtermékenyítéstől a szülésig. 

A doktornő szerint a legfontosabb először a mióma elhelyezkedésének pontos megállapítása, amiből következtetni lehet arra, lesz-e befolyással a daganat akár magára a beágyazódásra, akár a magzat kihordására.

Kialakulásának helye alapján megkülönböztetjük egymástól az intramurális, a méhtest falában növekvő, a szubmukózus, a méhűr felé, azaz befelé növekvő, illetve a szubszerózus, vagyis a méh külső falából kifelé növekvő miómákat. 

A szubmukózus, azaz a befelé növekvő mióma sajnos tudja rossz irányba terelni a teherbe esést és magát a várandósságot is. Ezekben az esetekben a szakorvos, amennyiben indokoltnak látja, először javasolhat miómaeltávolító műtétet

Mivel a mióma mérete a várandósságok nagy részében stagnál, sőt szülés után vissza is húzódik, ezért a másik két típusa, ha a panaszmentesség fennáll, szoros kontrollon és nyomon követésen kívül általában más kezelést nem igényel.

Ezekkel segítheted szervezeted, ha miómával élsz

#1 Fogyassz minél több rostos ételt!

A magas rosttartalmú ételek gyorsítják az anyagcserét, tisztítják a szervezetet. Fogyassz minél több friss zöldséget, hüvelyest, tönkölybúzát, és használd a zabot minden formában. Ezektől egészséges leszel, és még a szervezeted ösztrogénegyensúlyának helyreállítását is elősegítheted.

#2 Kerüld a xenoösztrogéneket!

Ezek olyan mesterséges vegyipari összetevők, melyek a szervezetbe kerülve serkenthetik a miómák növekedését. Törekedj minden kozmetikum, hajfesték, testápoló vagy mosószer vásárlásakor a vegyszermentes, természetes összetevőkből álló, illat- és színezékmentes termékek beszerzésére. Így egyszerre leszel a környezeted és saját magad testőre is.

#3 Optimalizáld a testzsírszázalékod!

Mivel a mióma kialakulásának legfőbb okaként az ösztrogéndominanciát tartják számon, az ösztrogén pedig a petefészkekben termelődik, a zsírsejtekben raktározódik, szaporodik és onnan nehezen is ürül ki, a legjobb, amit tehetsz, hogy a felesleges zsírpárnáktól egyszerűen megszabadulsz. A szervezeted ösztrogénszintje nem csupán attól függ, hogy abból mennyi termelődik, hanem attól is, hogy milyen mennyiségben és milyen tempóban tud kiürülni. A testmozgás hiánya és a rossz emésztés az ellenséged, ezen változtass!

#4 Kerüld a stresszt!

Ha tartósan feszült vagy, akkor a stresszhormon-, a kortizolszinted is emelkedik. Ez egyrészt túlterheli a májad, így rontva az ösztrogén lebontásának hatékonyságát, amely miatt a feleslegesen a szervezetedben maradt ösztrogén újra a zsírsejtek felé fog tartani raktározódás végett, így az ördögi kör újra bezárul. Másrészt pedig kialakulhat krónikus stressz esetén az úgynevezett progeszteronlopás jelensége, amikor a progeszteron előanyaga, a pregnenolon inkább kortizolt állít elő, mintsem progeszteront, amely azonnal megint az ösztrogéndominancia irányába sodorhat. 

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra