Ehető gaz a kertedből, ami megelőzheti a mellrákot is

GettyImages-1488125545

A gyógynövények felhasználása jócskán megelőzte az orvoslás tudományát. Generációkon keresztül öröklődött a tudás, hogy egyes növények milyen bajokra szolgálhatnak gyógyírként, s ma már olyan, korábban gyógyíthatatlannak tartott betegségekre is megoldásokat találtak a gyomnövényeknek köszönhetően, mint például az egyes daganatos megbetegedések.

A kertünkben burjánzó, nemkívánatos gazokat igyekszünk foggal-körömmel kiirtani, hiszen a zöld gyep ma már szinte elvárás. Nem is tudjuk, mifélék azok a növények, melyeket egy-egy mozdulattal eltávolítunk, pedig a velük való megismerkedés egészen új távlatokat nyithat egészségünk védelmében is. 

A nyári kertek egyik legmagasabbra növő gyomnövénye bosszantó társ a kertben, de annál hasznosabb. A libaparéj, melyet libatopnak is neveznek, lándzsaszerű termésével és nagy kiterjedésű leveleivel dísznövényeink egyik ellenségévé vált, sőt, sokakat allergizálhat is, pedig kiváló talajtakaró és hatékony gyógynövény is.

A fehér libatopot a mellrák egyik potenciális ellenfelének tartják a kutatók
A fehér libatopot a mellrák egyik potenciális ellenfelének tartják a kutatókOrest Lyzhechka / Getty Images Hungary

Ehető gaz a kert végében

Akár kétméteres magasságig is megnőhet, vaskos, erős gyökerei miatt meglehetősen nehéz tőle megszabadulni. Bár rendszeresen irtjuk, a fehér libatop ehető is, magas nyomelem- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle, melyet ínséges időkben rendszeresen fogyasztottak. Salátaként és levesként is megállja a helyét a konyhában, vitamintartalmának köszönhetően pedig a népi gyógyászat egyik alapvető növényévé vált. Több vasat és fehérjét tartalmaz, mint a nyers káposzta. C-vitaminban is rendkívül gazdag, ám vitamintartalma csak nyersen fogyasztva képes megmaradni, a hő hatására eltűnik belőle az aszkorbinsav.

Ugyan számtalan libatopféle őshonos hazánkban, és több invazív fajtájával is találkozhatunk már, illatuk alapján könnyen megkülönböztethetőek egymástól, a fehér libatop ugyanis szinte teljesen semleges szagú. Szerencsére minden fajtája ehető, legfeljebb vitamintartalmában különbözik tőle a szintén gyakori kerti vendégünk, a jellegzetes levelű hegyes libatop vagy a büdös libaparéj. Bár utóbbi gyom szaga leginkább a romlott heringhez hasonló, a francia gasztronómia egyik kedvelt ételkülönlegessége. 

A lusta kertészek eledele 

Sokan nem tudják, de két olyan, újonnan felfedezett és elterjedt gluténmentes álgabona, az amaránt és a quinoa hazánkban is megélő rokonai az ősidőktől fogva a népi gyógyászat kedvelt növényei. Ahogy dél-amerikai verziója, úgy a szárított libatop is felhasználható lisztként is, így számtalan lehetőségünk van alkalomszerű fogyasztását beépíteni étrendünkbe. Mivel rendkívül gyorsan képes növekedni, egy hosszabb hétvége vagy nyaralás után szinte biztosan felüti a fejét a kertben, így nem is kell messzire mennünk, hogy vegyszer- és kipufogógáztól mentes leveleit leszüretelhessük.

Magas szaponin- és oxálsavtartalma miatt azonban mindenképp érdemes mértékletességre törekedni, ha megkóstolnánk, ugyanis gátolhatja a vas és a kalcium felszívódását.

Magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani. Idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese- és hólyagbántalmak esetén teája és a forrázott leveleiből készített főzelék is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében.

A libatopot főzve és nyersen, sőt teaként is fogyaszthatjuk
A libatopot főzve és nyersen, sőt teaként is fogyaszthatjukOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Péppé zúzott levelét gyulladáscsökkentő borogatásként használták, ülőfürdőhöz adva rühösséget kezeltek vele a régi időkben. Közismert volt fejfájást megszüntető és görcsoldó hatása is, a menstruációs ciklust is képes rendezni. Magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségére is jó hatással van, azonban az elmúlt években a rákgyógyítás is felfedezte magának.

A legutóbbi vizsgálatok szerint ugyanis képes az emlőrákot kiváltó rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozni. A libatop alkoholos kivonata a National JALMA Institute for Lepra and Other Microbial Disease kutatóinak vizsgálatai alapján világossá vált, hogy nem véletlenül olyannyira szeretett növénye volt ez világszerte a népi gyógyászatnak. A kutatási eredmények szerint mára már egyértelmű, hogy a libatop mellrákellenes aktivitásra képes, mellékhatásoktól mentesen bontja le a daganatos sejteket, és szaporodásukat is meggátolja.

Hazánkban minden nyolcadik nőt érint valamilyen formában az emlők rákos elváltozása, s bár azt gondolnánk, hogy ez a ráktípus kifejezetten női betegség, valójában a férfiakat éppen úgy érintheti. A világszerte az összes daganatos megbetegedés több mint egytizedét okozó emlőrák gyógyításához ígéretes lehetőségeket nyújtó növény felhasználási módjait azóta is folyamatosan kutatják. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra