A kertünkben burjánzó, nemkívánatos gazokat igyekszünk foggal-körömmel kiirtani, hiszen a zöld gyep ma már szinte elvárás. Nem is tudjuk, mifélék azok a növények, melyeket egy-egy mozdulattal eltávolítunk, pedig a velük való megismerkedés egészen új távlatokat nyithat egészségünk védelmében is.
A nyári kertek egyik legmagasabbra növő gyomnövénye bosszantó társ a kertben, de annál hasznosabb. A libaparéj, melyet libatopnak is neveznek, lándzsaszerű termésével és nagy kiterjedésű leveleivel dísznövényeink egyik ellenségévé vált, sőt, sokakat allergizálhat is, pedig kiváló talajtakaró és hatékony gyógynövény is.
Ehető gaz a kert végében
Akár kétméteres magasságig is megnőhet, vaskos, erős gyökerei miatt meglehetősen nehéz tőle megszabadulni. Bár rendszeresen irtjuk, a fehér libatop ehető is, magas nyomelem- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle, melyet ínséges időkben rendszeresen fogyasztottak. Salátaként és levesként is megállja a helyét a konyhában, vitamintartalmának köszönhetően pedig a népi gyógyászat egyik alapvető növényévé vált. Több vasat és fehérjét tartalmaz, mint a nyers káposzta. C-vitaminban is rendkívül gazdag, ám vitamintartalma csak nyersen fogyasztva képes megmaradni, a hő hatására eltűnik belőle az aszkorbinsav.
Ugyan számtalan libatopféle őshonos hazánkban, és több invazív fajtájával is találkozhatunk már, illatuk alapján könnyen megkülönböztethetőek egymástól, a fehér libatop ugyanis szinte teljesen semleges szagú. Szerencsére minden fajtája ehető, legfeljebb vitamintartalmában különbözik tőle a szintén gyakori kerti vendégünk, a jellegzetes levelű hegyes libatop vagy a büdös libaparéj. Bár utóbbi gyom szaga leginkább a romlott heringhez hasonló, a francia gasztronómia egyik kedvelt ételkülönlegessége.
A lusta kertészek eledele
Sokan nem tudják, de két olyan, újonnan felfedezett és elterjedt gluténmentes álgabona, az amaránt és a quinoa hazánkban is megélő rokonai az ősidőktől fogva a népi gyógyászat kedvelt növényei. Ahogy dél-amerikai verziója, úgy a szárított libatop is felhasználható lisztként is, így számtalan lehetőségünk van alkalomszerű fogyasztását beépíteni étrendünkbe. Mivel rendkívül gyorsan képes növekedni, egy hosszabb hétvége vagy nyaralás után szinte biztosan felüti a fejét a kertben, így nem is kell messzire mennünk, hogy vegyszer- és kipufogógáztól mentes leveleit leszüretelhessük.
Magas szaponin- és oxálsavtartalma miatt azonban mindenképp érdemes mértékletességre törekedni, ha megkóstolnánk, ugyanis gátolhatja a vas és a kalcium felszívódását.
Magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani. Idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese- és hólyagbántalmak esetén teája és a forrázott leveleiből készített főzelék is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében.
Péppé zúzott levelét gyulladáscsökkentő borogatásként használták, ülőfürdőhöz adva rühösséget kezeltek vele a régi időkben. Közismert volt fejfájást megszüntető és görcsoldó hatása is, a menstruációs ciklust is képes rendezni. Magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségére is jó hatással van, azonban az elmúlt években a rákgyógyítás is felfedezte magának.
A legutóbbi vizsgálatok szerint ugyanis képes az emlőrákot kiváltó rosszindulatú sejtek burjánzását megakadályozni. A libatop alkoholos kivonata a National JALMA Institute for Lepra and Other Microbial Disease kutatóinak vizsgálatai alapján világossá vált, hogy nem véletlenül olyannyira szeretett növénye volt ez világszerte a népi gyógyászatnak. A kutatási eredmények szerint mára már egyértelmű, hogy a libatop mellrákellenes aktivitásra képes, mellékhatásoktól mentesen bontja le a daganatos sejteket, és szaporodásukat is meggátolja.
Hazánkban minden nyolcadik nőt érint valamilyen formában az emlők rákos elváltozása, s bár azt gondolnánk, hogy ez a ráktípus kifejezetten női betegség, valójában a férfiakat éppen úgy érintheti. A világszerte az összes daganatos megbetegedés több mint egytizedét okozó emlőrák gyógyításához ígéretes lehetőségeket nyújtó növény felhasználási módjait azóta is folyamatosan kutatják.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés