Ezek a fűszerek úgy felmelegítenek, hogy letekerheted a fűtést

fűszerek
Olvasási idő kb. 6 perc

A télben az a legrosszabb, hogy ha nem akarunk fázni, akkor számtalan réteget kell magunkra húzni, ha kimegyünk az utcára, otthon pedig fel kell tekernünk a fűtést. Van azonban más módja is annak, hogy felmelegedjünk: ezek a fűszerek.

Nem, nem egy trópusi utazásra gondoltunk a tél kellős közepén, hanem egy mindenki számára elérhető módszerre, ami olyannyira hozzáférhető, hogy feltehetően az alábbi fűszerek közül a legtöbb ott lapul a konyhádban, és talán használod is nap mint nap.

Hűtenek vagy fűtenek?

A keleti gyógyászati rendszerek, a hagyományos kínai orvoslás és az ájurvéda szerint minden élelmiszernek van egy csak rá jellemző hatása, az egyik ilyen az, hogy az adott zöldség, gyümölcs vagy más egyéb hozzávaló a szervezetben milyen hatást fejt ki. Ilyen az is, hogy fűtő hatást vált ki a szervezetben vagy inkább lehűti azt.

Amikor azt mondjuk, valami melegíti a szervezetet, az valójában azt jelenti, hogy élénkíti a vérkeringést, és energikusabbnak érezzük magunkat tőlük.

A fahéj remekül felmelegít a hideg napokon
A fahéj remekül felmelegít a hideg napokonSean Gallup / Getty Images Hungary

Mára a tudomány is bebizonyította, hogy ezek a feltevések nem „csupán” több ezer év tapasztalatán alapulnak, a melegítő élelmiszerekben találhatók olyan vegyületek, amelyek ezt a hatást váltják ki.

Egy kutatás azt is megállapította, hogy a fűtő hatás összefügg bizonyos tápanyagok, vitaminok, ásványi sók jelenlétével az adott élelmiszerben. Például, ha magas a folsav vagy a B6 vitamin tartalma, akkor az melegítő hatású étel. 

Erősnek, csípősnek érezzük ezeket

A melegítő fűszerek, ételek, mint amilyen a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a chili, a bors vagy a kardamom, speciális vegyületeket tartalmaznak, ezért keltenek csípős érzetet, amikor nyersen vagy főzve fogyasztjuk ezeket. 

A gyömbérben például gingerol van (a gyömbér angolul ginger, a vegyület neve innen származik), ami a nyelvben lévő, melegérzékelő receptorokat aktiválja. Főzés során a gingerol átalakul egy másik anyaggá, amely miatt a főtt ételben lévő gyömbérnek már inkább édeskés íze van. 

A szárított vagy aszalt gyömbérrel azonban vigyázzunk, mert a vízveszteség miatt új vegyület alakul ki, amelytől kétszer olyan csípősnek érezzük ezeket, mint a nyers gyömbért. 

A szegfűszegben lévő eugenol adja a fűszer édeskés, kesernyés és csípős ízét, illetve ez az anyag nagy mennyiségben szájszárazságot is okozhat. Mivel a szegfűszegnek magas az eugenol tartalma, ezért csak mértékkel használjuk, keveset tegyünk belőle az ételekbe, italokba. Ugyanez igaz a fahéjra is, amelyben szintén megtalálható ez a vegyület. 

Mindennap egy orvosság ebből a fűszerből: kitűnő méregtelenítőMindennap egy orvosság ebből a fűszerből: kitűnő méregtelenítő

Reggelente egy-egy szem elrágcsálásával az emésztésünkkel is jót teszünk, de fogfájásra is remek ötlet.

Tovább olvasom

Főzz teát belőle

Mi esik legjobban a hideg időben? Naná, hogy egy jó meleg ital. A fenti fűszerekből vagy azok kombinációjából remek teákat készíthetünk. Ha igazi tüzes nagyágyúra vágyunk, akkor pucoljunk meg egy ujjnyi gyömbért, daraboljuk fel, és adjunk hozzá egy rúd fahéjat, 3-4 darab szegfűszeget, 2-3 kardamomot, és 2-3 szem borsot. Ezeket törjük össze egy mozsárban, és forraljuk 15 percig egy liter vízben. Ha túlságosan erősnek találjuk a teát, akkor később higíthatjuk sima forró vízzel, vagy édesíthetjük mézzel, cukorral.

A fűszerkeveréket még egyszer felhasználhatjuk újabb adag víz hozzáadásával, és ekkor már egy lágyabb aromájú, de ugyanolyan hatásos teát kapunk.

A gyömbértea citrommal tökéletes ízkombináció
A gyömbértea citrommal tökéletes ízkombinációpicture alliance / Getty Images Hungary

Ha valaki inkább a kávét szereti, akkor ebből a főzetből remek fűszeres kávé készíthető úgy, hogy instant kávét és egy kevés tejet keverünk hozzá. 

A gyömbérből önmagában is készíthető tea, hozzávetőleg két ujjnyi gyömbér és egy liter víz felhasználásával. Ízesítésnek remekül illik hozzá a citrom és a méz is. 

Használj több paprikát

A magyar kulinária koronázatlan fűszerkirálynője lehetne a paprika, amit nap mint nap használunk levesek, pörköltek elkészítésekor. Ha valaki szereti a csípős ízeket, akkor az erős pirospaprikával, akár nyers, akár por formában, két legyet üthet egy csapásra: készít egy finom ételt, és felmelegíti a szervezetét. 

A paprikában és a chiliben a kapszaicintől melegedünk fel
A paprikában és a chiliben a kapszaicintől melegedünk felNurPhoto / Getty Images Hungary

A Magyarországon honos erős paprika távoli rokona a chili, és abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő tartalmaz kapszaicint. Ez az anyag ingerli a nyelv ízlelőbimbóit és kelt csípős érzetet.

Manapság már gyakori, hogy a kapszaicint fogyasztó krémekben is használják, amelynek az az oka, hogy a bőrön is fokozza a vérkeringést, nem csak belsőleg fogyasztva, az ételeinkbe téve.

Ha jó a vérkeringésünk, vagy serkentjük valamilyen fűszerrel, akkor kisebb a valószínűsége, hogy fázik majd a kezünk vagy a lábunk. 

Egy tál forró krémlevesnek senki nem tud ellenállni

A téli szezon főszereplői egyértelműen a fűszeres krémlevesek. Ha sütőtökből, édesburgonyából, sárgarépából vagy ezek keverékéből készülnek, akkor a korábban már említett melegítő fűszereket és a fokhagymát is használhatod az ízesítésükhöz. Arra viszont figyelj, hogy az őrölt fűszereknek mindig sokkal intenzívebb az ízük, ezért csak mértékkel adagold őket, hidd el, kis mennyiségben is kifejtik a hatásukat, és gyorsan felmelegítenek.  

Ha további egészséges ételekre is kíváncsi vagy, olvasd el ezt a cikkünket

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek