Ez a különös anyag a természet csodája: csökkenti a gyulladást és antibakteriális hatású

GettyImages-1646289413
Olvasási idő kb. 5 perc

A méhpempő különlegességét jól mutatja, hogy nincs még egy olyan természetes anyag, ami hozzá hasonlóan 150-nél is több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz.

A méhpempő egy sárgásfehér anyag, amelyet a mézelő méhek választanak ki, hogy táplálják a lárvákat és a fejlődő méhkirálynőt. Egy kicsit konkrétabban, ez nem más, mint a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladéka.

Az egészséges zsírsavakat, fehérjéket és B-vitaminokat is tartalmazó anyagnak a kutatások többféle pozitív élettani hatást tulajdonítanak. Néhány tanulmány egyenesen azt sugallja, hogy az egészséges öregedést támogatva az élettartamot is meghosszabbíthatja.

A méhpempő egészségügyi előnyei

A méhpempő gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így semlegesíti a szabad gyökök sejtkárosító hatását, és erősíti a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben. Emellett segít megtartani a vizet a bőrben, ezért széles körben alkalmazzák kozmetikai termékekben is. Bár hatásmechanizmusát nem értjük pontosan, úgy tűnik, hogy további egészségügyi előnyei is lehetnek.

A méhek által előállított méhpempő rengeteg bioaktív vegyületet tartalmaz
A méhek által előállított méhpempő rengeteg bioaktív vegyületet tartalmazArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

1. Javíthatja a vércukorszintet

Egyes bizonyítékok arra mutatnak, hogy a méhpempő szedése segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a vércukorszint szabályozásában. Egy humán klinikai vizsgálatokat is magában foglaló tudományos áttekintés ezzel összefüggésben megerősítette, hogy

a betegeknél kismértékben csökkenti a vércukorszintet.

Egy felülvizsgálatban ugyanakkor nem befolyásolta érdemi módon az éhomi vércukorszintet.

2. Csökkentheti a magas koleszterinszintet

Humán vizsgálatok megállapították, hogy a méhpempő fogyasztása növeli a „jó” HDL- és csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a szervezetben. Egy 36 egészséges posztmenopauzás nő részvételével végzett 3 hónapos vizsgálat során például napi 150 milligramm méhpempő szedése 7,7 százalékkal növelte az érintettek HDL-koleszterinszintjét, miközben LDL-koleszterinszintjüket 4,1 százalékkal csökkentette.

Egy másik, 40 enyhén magas koleszterinszintű ember bevonásával zajló vizsgálat pedig úgy találta, hogy azok a résztvevők, akik napi 3150 mg méhpempőt vettek be, 3 hónap alatt csökkentették LDL- és általános koleszterinszintjüket.

3. Csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza tüneteit

A premenstruációs szindróma (PMS) gyakran egy-két héttel a menstruáció előtt jelentkezik, és olyan tünetekkel jár, mint a puffadás, a székrekedés, a fejfájás és az intenzív hangulati ingadozások. Egy 110 női főiskolai hallgató részvételével végzett tanulmány azonban arra jutott, hogy azoknak, akik 2 hónapon keresztül 1000 mg méhpempőt szedtek, jelentősen csökkentek a tüneteik.

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású
Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásúJpc-Prod / Getty Images Hungary

A méhpempő jótékony hatású lehet a menopauza során is. Egy 42 posztmenopauzás japán nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy 800 mg méhpempő 12 héten át tartó szedése hatékonyan csillapította a menopauzával összefüggő hátfájást és szorongást. Egy másik, 200 fős mintán alapuló vizsgálat pedig megerősítette, hogy napi 1000 mg méhpempő 8 héten át történő alkalmazása csökkentette a menopauza általános tüneteit.

4. Csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait

Laboratóriumi kutatások megállapították, hogy a méhpempő segíthet csökkenteni a daganatok tömegét és a rákkal kapcsolatos immunválasz szintjét. Egyes, korlátozott bizonyítékok szerint a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságának növelésében is segíthet, illetve csökkentheti a szájnyálkahártya-gyulladást, amely a kemoterápia gyakori mellékhatásaként a szájszövet duzzanatához és irritációjához vezethet.

Így fogyaszd a méhpempőt

A méhpempő fogyasztható frissen, illetve táplálékkiegészítőként, tabletta, kapszula vagy lágyzselé formájában, valamint megtalálható immunerősítő termékekben is. A humán klinikai vizsgálatok alapján szedésének előnyei hosszú távon mutatkoznak meg, így legalább 8 héten át érdemes alkalmazni.

Leggyakrabban napi 1000 mg-os adagban ajánlják, legfeljebb egy 6 hónapos időszakon át.

Azok, akik nem táplálékkiegészítők formájában szedik, általában negyed teáskanálnyi friss méhpempőt vesznek be naponta kétszer. Ez rendszerint megközelíti, vagy némiképp meghaladja az 1000 mg-os adagot.

Kapszula formájában is elérhető
Kapszula formájában is elérhetőwing-wing / Getty Images Hungary

A méhpempő a legtöbb ember számára biztonságos, de egyeseknél hasi fájdalmat, gyomorrontást, köhögést és bőrkiütést okozhat. Szedése nem ajánlott a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt, és nem javasolják gyermekeknek sem.

A mézre és a méhcsípésre érzékenyeknek szintén kerülniük kell a méhpempőt, mert allergiás reakciót okozhat, illetve számolni kell azzal, hogy bizonyos gyógyszerek, mint a vérhígítók és a cukorbetegség elleni gyógyszerek, kölcsönhatásba léphetnek vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek