Az egyik legmegosztóbb étel csökkenti a rák kockázatát, és a látásodat is segít megőrizni

GettyImages-1278524068

Amikor a marhamájról hallasz, talán nem fut össze a szádban a nyál, de 4 nyomós érvünk is van arra, hogy miért érdemes nyitnod felé.

Szervhús lévén a marhamáj a vörös húsokhoz képest alacsonyabb kalória- és zsírtartalommal, illetve magasabb tápanyag- és vitamintartalommal bír (ráadásul megfizethetőbb is azoknál), ezért a szuperélelmiszerek között szokás emlegetni. Lássuk, hogy mi mindent nyerhetsz azzal, ha esetleges ellenérzéseidet félretéve felveszed az étrendedbe.

1. Segít megelőzni a vashiányt

A marhamáj az egyik legkiemelkedőbb vasforrás: 85 grammos adagja 4 milligramm vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli érték közel harmadát képes fedezni.

A vas kulcsfontosságú összetevője a hemoglobinnak, amely az oxigéndús vér szállítását segíti a szervezetben, illetve támogatja az izomfejlődést is.

Bevitele ezért is fontos, mert az alacsony vastartalmú étrend vashiányos vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságot, mellkasi fájdalmat és szívritmuszavart okozhat.

A marhamáj meglepően egészséges
A marhamáj meglepően egészségesOlesia Shadrina / Getty Images Hungary

2. Kiváló eszköz az izomépítéshez

Egy adag marhamájban 17 gramm fehérje található, ami tovább növeli ennek a megosztó belsőségnek a tápértékét. Mint ismert, a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, de a felnőtteknek is nagy szükségük van rá a szövetek, köztük az izmok építéséhez. Emellett hasznos lehet a fogyáshoz is.

A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása révén hosszabb időre fenntartható a jóllakottság érzése, így kevésbé kell tartanod a túlevés veszélyétől, vagy attól, hogy egészségtelen nassolnivalókra támadjon igényed.

Emlékezetes, hogy a testépítők és az erőemelők már az 1930-as évek óta fogyasztanak marhamájat, illetve azt tartalmazó táplálékkiegészítőket. A szakértők ez idő tájt kezdték először hangoztatni a máj izomnövekedést elősegítő képességét.

A marhamáj kimagasló fehérjetartalma olyan tekintetben is előnyös, hogy oxigénnel látja el a vörösvértesteket, így több energiát ad edzés közben.

3. Védi a szem egészségét

A marhamáj átlagos adagja önmagában is képes fedezni a szervezet napi A-vitamin-szükségletét. Ez a mikrotápanyag védi a szem egészségét, erősíti az immunrendszert, és a rák kockázatát is csökkenti.

Fontos azonban tudni, hogy miközben a gyümölcsök és zöldségek esetében nem ártalmas a túlzott A-vitamin-bevitel, addig a marhamájnál toxikus hatású lehet, így károsíthatja a csontokat és a látást, a terhes kismamáknál pedig születési rendellenességekhez vezethet.

Ritka esetekben az A-vitamin toxicitása életveszélyes lehet.

Éppen ezért a marhamáj hiába rendelkezik bizonyos jótékony hatásokkal, a szakemberek mindennapos fogyasztásra nem ajánlják.

4. Feltölt energiával

A marhamáj tele van értékes mikrotápanyagokkal, mint például B-vitaminokkal, amelyek a következő egészségügyi előnyöket nyújtják:

  • Folsav (B9-vitamin): csökkenti a vérnyomást, és hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez a terhesség ideje alatt.
  • Tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és niacin (B3-vitamin): fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelő folyamataiban és a sejtműködésben.
  • B12-vitamin: támogatja az agy, az idegek és a vér egészségét, valamint részt vesz az energiatermelésben.

Hogyan érdemes fogyasztani a marhamájat?

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fűvel táplált szarvasmarhák májában négyszer akkora mennyiségben találhatók meg a fitonutriensek – köztük az egészségvédő hatású antioxidánsok, flavonoidok, antocianinok és karotinoidok –, mint gabonával etetett társaikéban, ráadásul több ómega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami hozzájárul a szív egészségéhez. Tehát, ha van rá módod, inkább ilyen formában vásárold meg.

Ha jól készítik el, igenis finom tud lenni
Ha jól készítik el, igenis finom tud lennibeyhanyazar / Getty Images Hungary

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a májat nyersen kell fogyasztani, hogy minél több tápanyag hasznosuljon belőle, ám a szakemberek ezt nem javasolják, mert mint minden húsban, előfordulhatnak benne a súlyos emésztőrendszeri fertőzésekért felelős szalmonella, E. coli és Campylobacter baktériumok.

Az alulsütött vagy nyers marhamáj fogyasztása növeli a potenciálisan életveszélyes élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát.

A veszélyes baktériumokat a fagyasztás sem pusztítja el, így az egyetlen megoldás a hőkezelés, vagyis a máj főzése vagy sütése, amelynek során belső hőmérsékletének el kell érnie a 71 Celsius-fokot.

Amennyiben még soha nem próbáltad a marhamájat, az ízlelőbimbóid kezdetben idegenkedhetnek tőle. Ha szeretnéd ízletesebbé tenni, elkészítése előtt 30-60 percre áztasd tejbe.

A tejben lévő kazeinfehérje segít eltávolítani a visszamaradt vért és szennyeződéseket a májból, így kevésbé lesz fémes vagy keserű az íze.

A tej kalciumtartalma pedig a máj savasságát is segít semlegesíteni. Ha nincs ötleted, hogyan készítsd el, a legegyszerűbb, ha egy serpenyőben olajon (vagy vajban), fokhagyma és szalonna hozzáadásával megpirítod, de ledarálva felhasználhatod akár hamburgerhús készítéséhez is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek