A tavasz egyik csodaszere a mángold, aminek szezonja áprilistól júniusig tart. Ez a vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöld leveles növény attól olyan különleges, hogy egyedülálló módon képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat.
Milyen növény az a mángold?
A Földközi-tenger vidékén őshonos mángoldnak nagy, vastag, puha, mélyzöld levelei és vastag, ropogós fehér, lila vagy piros szárai vannak. Bár nem rokonok, de a mángold küllemre leginkább a spenóthoz hasonlít, ám az íze erősebb, karakteresebb, egyesek szerint kesernyés. A mángold levélnyelének színe nem befolyásolja a növény ízét, legfeljebb kis különbség lehet közöttük, talán a piros szárú mángoldnak valamivel erőteljesebb az íze.
Ezek a mángold egészségügyi előnyei
Ennek az emberi szervezet számára igen előnyös zöldségnek nemcsak a levelei, hanem a szára is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és hasznos növényi vegyületet tartalmaz. Egy kis adag főtt mángold fedezi a napi K-vitamin-szükségletet, és bőséges adag A-vitamint, C-vitamint és magnéziumot tartalmaz. Sőt, a mángold jó vas-, réz-, kálium-, kalcium- és E-vitamin-forrás is.
Mindemellett a mángoldnak magas az antioxidáns-tartalma, amely megvédi a szervezetet a daganatos betegséget okozó szabad gyököktől. A mángold fogyasztása csökkentheti a gyulladásokat és bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét is, de segíthet megelőzni a szívbetegségeket azáltal, hogy mérsékli a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.
Gazdag rosttartalma segíti az emésztést
A rost alapvető tápanyag, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. Például táplálja a jótékony bélbaktériumokat, elősegíti a rendszeres bélmozgást, segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet, és lassítja az emésztést a vércukorszint stabilizálása érdekében. Mindössze 1 csésze, körülbelül 175 grammnak megfelelő főtt mángold 4 gramm rostot biztosít.
Az egészségügyi ajánlások szerint a felnőtteknek naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene fogyasztaniuk.
A rostban gazdag étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával, valamint a súlycsökkenéssel.
Erősíti a csontokat is
A mángold kiváló K-vitamin-forrás, ami a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyag. De jó hatással van az inzulinrezisztenciára és a vércukorszintre is, ezáltal csökkenti a szívbetegségek és az elhízás magas kockázatát is.
Lehetséges egészségügyi kockázatok
Bár a mángold egy igen tápláló zöldség és kiváló alapanyag lehet egy egészséges étrendben, vannak, akiknek korlátozniuk vagy mérsékelniük kell a fogyasztását.
A túlzott K-vitamin-fogyasztás például befolyásolhatja a vérhígító gyógyszerek hatását. Továbbá a növény magas oxaláttartalma befolyásolhatja a vesekőképződést.
Bár nem gyakori tünet, de a mángold allergiás reakciót, csalánkiütést, viszketést vagy duzzanatot is kiválthat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés