Csökkenti a koleszterinszintet és a stresszt, mindjárt szezonja van ennek a csodás zöldségnek

GettyImages-909599956
Olvasási idő kb. 3 perc

Ennek az alacsony kalóriatartalmú, tápanyagdús zöldségnek az étrendbe való beillesztése igen előnyös lehet akkor is, ha fogyni szeretnénk, akkor is, ha a szívünk egészségét akarjuk megóvni, és még a vércukorszint-szabályozásban is nagyon fontos szerepet játszhat. Továbbá csökkenti a stresszt és a koleszterinszintet is.

A tavasz egyik csodaszere a mángold, aminek szezonja áprilistól júniusig tart. Ez a vitaminban és ásványi anyagban gazdag zöld leveles növény attól olyan különleges, hogy egyedülálló módon képes hasznosítani a termőtalajban lévő tápanyagokat. 

Milyen növény az a mángold?

A Földközi-tenger vidékén őshonos mángoldnak nagy, vastag, puha, mélyzöld levelei és vastag, ropogós fehér, lila vagy piros szárai vannak. Bár nem rokonok, de a mángold küllemre leginkább a spenóthoz hasonlít, ám az íze erősebb, karakteresebb, egyesek szerint kesernyés. A mángold levélnyelének színe nem befolyásolja a növény ízét, legfeljebb kis különbség lehet közöttük, talán a piros szárú mángoldnak valamivel erőteljesebb az íze. 

A mángold ízét csak kevésbé befolyásolja, hogy milyen színű a szára
A mángold ízét csak kevésbé befolyásolja, hogy milyen színű a száraMint Images / Getty Images Hungary

Ezek a mángold egészségügyi előnyei

Ennek az emberi szervezet számára igen előnyös zöldségnek nemcsak a levelei, hanem a szára is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és hasznos növényi vegyületet tartalmaz. Egy kis adag főtt mángold fedezi a napi K-vitamin-szükségletet, és bőséges adag A-vitamint, C-vitamint és magnéziumot tartalmaz. Sőt, a mángold jó vas-, réz-, kálium-, kalcium- és E-vitamin-forrás is.

A mángoldban lévő vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészség megőrzésében
A mángoldban lévő vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészség megőrzésébenPiotr Adamowicz / EyeEm / Getty Images Hungary

Mindemellett a mángoldnak magas az antioxidáns-tartalma, amely megvédi a szervezetet a daganatos betegséget okozó szabad gyököktől. A mángold fogyasztása csökkentheti a gyulladásokat és bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét is, de segíthet megelőzni a szívbetegségeket azáltal, hogy mérsékli a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.

Gazdag rosttartalma segíti az emésztést

A rost alapvető tápanyag, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. Például táplálja a jótékony bélbaktériumokat, elősegíti a rendszeres bélmozgást, segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet, és lassítja az emésztést a vércukorszint stabilizálása érdekében. Mindössze 1 csésze, körülbelül 175 grammnak megfelelő főtt mángold 4 gramm rostot biztosít. 

Az egészségügyi ajánlások szerint a felnőtteknek naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene fogyasztaniuk.

A rostban gazdag étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok alacsonyabb kockázatával, valamint a súlycsökkenéssel.

Erősíti a csontokat is

A mángold kiváló K-vitamin-forrás, ami a megfelelő véralvadáshoz és a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyag. De jó hatással van az inzulinrezisztenciára és a vércukorszintre is, ezáltal csökkenti a szívbetegségek és az elhízás magas kockázatát is.

Lehetséges egészségügyi kockázatok

Bár a mángold egy igen tápláló zöldség és kiváló alapanyag lehet egy egészséges étrendben, vannak, akiknek korlátozniuk vagy mérsékelniük kell a fogyasztását.

A túlzott K-vitamin-fogyasztás például befolyásolhatja a vérhígító gyógyszerek hatását. Továbbá a növény magas oxaláttartalma befolyásolhatja a vesekőképződést.

Bár nem gyakori tünet, de a mángold allergiás reakciót, csalánkiütést, viszketést vagy duzzanatot is kiválthat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek