Az Ázsiában őshonos gyümölcs, a mangó termesztése több mint négyezer éves történelemre tekint vissza, melynek során a gyümölcsök királya elnevezést is megkapta már. A csonthéjasok közé tartozó gyümölcs belsejében lapos, ovális, méretes mag rejtőzik, héját lefejtve fogyaszthatjuk a finomságot.
Ettől jó a mangó
A mangónak több száz fajtája van, külleme, mérete, színe és íze pedig mindnek kissé eltérő. Az ugyanakkor mindre igaz, hogy gazdag tápanyagban, és egészségedre is jó hatást gyakorol az, ha rendszeresen fogyasztod.
Egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze 16 dekagrammnyi belőle fedezi napi C-vitamin-szükségleted kétharmadát.
Emellett jó forrása a réznek és a folátnak is, melyek egyaránt nagyon fontosak terhesség idején a magzat egészségének szempontjából. Ráadásul a fenti mennyiség a gyümölcsből mindössze 100 kalóriát tartalmaz, így anélkül fogyaszthatod, hogy aggódnod kellene hizlaló mivolta miatt. Ezt ugyanakkor jó tudni, hogy az alacsonyabb kalóriasűrűség, mely a mangó mellett általában a gyümölcsöket jellemzi, a friss mangóra igaz, de a szárított változatra már nem, az cukorban is jóval gazdagabb, mint a friss gyümölcs.
Frissen fogyaszd!
16 dekagrammnyi szárított mangó ugyanis nem kevesebb mint 510 kalóriát tartalmaz 106 gramm cukor mellett: ez már akkora mennyiség, hogy fogyasztását érdemes mérsékelni.
A friss mangó ugyanakkor 100 kalóriához 22 gramm cukrot tartalmaz, ami bár jelentősen kevesebb, de egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség.
Mindennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a mangófogyasztás emelné a diabétesz kialakulásának kockázatát vagy rosszat tenne a cukorbetegeknek. Ellenkezőleg: több kutatás is a diabétesz kisebb kockázatával köti össze a friss gyümölcs nagy mennyiségű fogyasztását, bár az is igaz, hogy kifejezetten a mangóval kapcsolatosan nem készült hasonló tanulmány.
Az is tény ugyanakkor, hogy a magas C-vitamin- és karotinoidtartalommal rendelkező gyümölcsök szintén csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a mangó pedig ennek a csoportnak a tagja. A fentiek figyelembevételével 16 dekagrammnyi mennyiség megfelelőnek tűnik gyakori fogyasztásra a gyümölcsből, ezt jelentősen túllépni valószínűleg nem érdemes.
Benne van az antioxidánsok legerősebbike is
A gyümölcs ezenfelül antioxidánsok forrása is, amelyek az öregedés folyamatát lassítják, illetve a krónikus betegségek kialakulásával szemben is védelmet nyújt. A mangóban ráadásul megtalálható a szuper-antioxidánsként is emlegetett mangiferin is, mely a fent említett cukorbetegség mellett egyes daganatos betegségek és más állapotok kialakulásának gyakoriságát is csökkenti.
Ez a gyümölcs immunrendszered barátja is: magnézium- és káliumtartalma révén érrendszered egészsége jó kezekben lesz, a mangiferin a szívednek is jót tesz, csökkenti a koleszterinszintet, de a szív védelmére végzett áldásos tevékenységével kapcsolatosan még további kutatások elvégzésére is szükség van.
Mindezen túl a következőket teszi szervezetedért:
- elősegíti emésztésed egészségét a benne található amilázenzimnek, valamint magas víz- és rosttartalmának köszönhetően,
- lutein- és zeaxantin-tartalma a szemet védi,
- egyes ráktípusok kialakulásával szemben is védelmet nyújt.
Ráadásul nem is nehéz beilleszteni étrendedbe: fogyaszd frissen, salátában, smoothie-ban, szószokba, sült húsokhoz vagy joghurt mellé.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés