A trendek azt mutatják, hogy egyre többen választják a növényi italokat, köztük a mandulaitalt a klasszikus tejtermékek helyett. Egy tanulmány szerint, amelyet 2022-ben a Nutrients című folyóiratban publikáltak, ebben olyan okok játszhatnak közre, mint a tejallergia, a tehéntej magasabb cukortartalma vagy a tejiparhoz kapcsolódó etikai aggályok. De vajon milyen előnyei és hátrányai lehetnek a mandulaital fogyasztásának? Cikkünkből megtudhatod.
Így készül a tejhelyettesítő mandulaital
A mandulaitalt úgy állítják elő, hogy a mandulát vízbe áztatják, majd a szilárd anyagokat kiszűrik belőle. Bár az így kapott italból hiányzik néhány létfontosságú tápanyag, a legtöbb gyártó vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítja termékét, hogy annak tápanyagprofilja minél inkább hasonlítson a tehéntejére.
Fontos azonban megjegyezni, hogy
a mandulaital táplálkozási szempontból nem feltétlenül egyenértékű a hagyományos tejjel, még dúsított formában sem.
A mandulaital egészségügyi előnyei
A mandulaital jótékony hatásai elsősorban a hozzáadott tápanyagokból származnak, amelyek elengedhetetlenek számos testi funkció megfelelő működéséhez, és megelőzhetik a betegégek kialakulását. Szakemberek szerint a mandulaital fogyasztásától a következő konkrét előnyöket várhatod.
1. Antioxidánsokat tartalmaz
A mandulaital kiváló forrása az E-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis semlegesíti a szabad gyökök sejtkárosító hatását, ami megnövelheti a krónikus betegségek kockázatát.
Egy adag mandulaital (240 ml) valójában 8,1 milligrammos mennyiséget tartalmaz ebből az esszenciális vitaminból, ami nagyjából a fele a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaértéknek.
Antioxidáns tulajdonságai mellett az E-vitamin szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és az immunrendszer működésében, továbbá támogatja a szív- és az érrendszer egészségét.
2. Megkönnyítheti a fogyást
Cukrozatlan formában a mandulaital viszonylag alacsony kalóriatartalmú: egy adagja mindössze 37 kalóriát tartalmaz. Ezt azt jelenti, hogy más, kalóriadúsabb alapanyagok alternatívájaként hozzájárulhat a fogyókúrás célok eléréséhez.
3. Laktózintolerancia esetén is fogyasztható
A mandulatej egyik számottevő előnye, hogy azok is fogyaszthatják, akik laktózintoleranciában szenvednek, vagyis szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, a tehéntejben természetesen előforduló cukrot.
4. Javíthatja a csontok egészségét
A dúsított mandulaital nagyszerű lehetőséget kínál számos, a csontok egészségét támogató tápanyag, köztük a kalcium és a D-vitamin pótlására azok számára is, akik növényi alapú étrendet folytatnak.
Mint ismert, a kalcium bevitele erősíti a csontokat, és megelőzheti a csontritkulást, a D-vitamin pedig elősegíti a kalcium felszívódását.
5. Stabilan tartja a vércukorszintet
Mivel a cukrozatlan mandulaital cukortartalma nem haladja meg az 1 grammot, fogyasztása nem okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben, ami különösen fontos lehet azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek.
6. Védi a szem egészségét
A mandulaital remek forrása az A-vitaminnak, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagként védi a szem egészségét. Egy, a Nutrition in Clinical Practice című tudományos folyóiratban 2019-ben közzétett tanulmány szerint az A-vitamin emellett a sebgyógyulási folyamatokban is közreműködik.
A mandulaital potenciális hátrányai
Noha a mandulaital a legtöbb ember számára előnyös lehet, fogyasztása kapcsán felmerülhet néhány aggály is. A legfontosabbak a következők.
1. Megnövelheti a fogszuvasodás kockázatát
Ha nem figyelsz oda, és olyan mandulaitalt választasz, amelyik hozzáadott cukrot tartalmaz, azzal észrevétlenül megnövelheted a cukorbeviteledet, ami megfelelő szájhigiéniai hiányában megemelheti a fogszuvasodás kockázatát.
2. Korlátozhatja a fehérjebevitelt
A mandulaital egyik legnagyobb hátránya, hogy alacsonyabb a fehérjetartalma. Bár a pontos mennyiség a terméktől függően 1 és 5 gramm között változhat, ez mindenképp elmarad a tehéntejben (és a szójatejben) található 8 grammos mennyiségtől.
Ha azonban valamilyen okból nem fogyaszthatsz tehéntejet, a mandulaital ezzel együtt is ideális tejpótló alternatíva lehet – különösen annak fényében, hogy kalciumtartalma révén támogatja a csontok egészségét, és tele van gyulladáscsökkentő hatásukról is ismert antioxidánsokkal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés