Napi egy pohár ebből az italból stabilan tartja a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét

GettyImages-1388934751

A mandulatejnek valójában vajmi kevés köze van a tejhez, ezért hivatalosan mandulaitalnak kell nevezni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne előnyös a fogyasztása.

A trendek azt mutatják, hogy egyre többen választják a növényi italokat, köztük a mandulaitalt a klasszikus tejtermékek helyett. Egy tanulmány szerint, amelyet 2022-ben a Nutrients című folyóiratban publikáltak, ebben olyan okok játszhatnak közre, mint a tejallergia, a tehéntej magasabb cukortartalma vagy a tejiparhoz kapcsolódó etikai aggályok. De vajon milyen előnyei és hátrányai lehetnek a mandulaital fogyasztásának? Cikkünkből megtudhatod.

Így készül a tejhelyettesítő mandulaital

A mandulaitalt úgy állítják elő, hogy a mandulát vízbe áztatják, majd a szilárd anyagokat kiszűrik belőle. Bár az így kapott italból hiányzik néhány létfontosságú tápanyag, a legtöbb gyártó vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítja termékét, hogy annak tápanyagprofilja minél inkább hasonlítson a tehéntejére.

Fontos azonban megjegyezni, hogy

a mandulaital táplálkozási szempontból nem feltétlenül egyenértékű a hagyományos tejjel, még dúsított formában sem.

A mandulaital a tehéntej egyik népszerű növényi alapú alternatívája
A mandulaital a tehéntej egyik népszerű növényi alapú alternatívájaLaurie Castelli / Getty Images Hungary

A mandulaital egészségügyi előnyei

A mandulaital jótékony hatásai elsősorban a hozzáadott tápanyagokból származnak, amelyek elengedhetetlenek számos testi funkció megfelelő működéséhez, és megelőzhetik a betegégek kialakulását. Szakemberek szerint a mandulaital fogyasztásától a következő konkrét előnyöket várhatod.

1. Antioxidánsokat tartalmaz

A mandulaital kiváló forrása az E-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis semlegesíti a szabad gyökök sejtkárosító hatását, ami megnövelheti a krónikus betegségek kockázatát.

Egy adag mandulaital (240 ml) valójában 8,1 milligrammos mennyiséget tartalmaz ebből az esszenciális vitaminból, ami nagyjából a fele a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaértéknek.

Antioxidáns tulajdonságai mellett az E-vitamin szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban és az immunrendszer működésében, továbbá támogatja a szív- és az érrendszer egészségét.

2. Megkönnyítheti a fogyást

Cukrozatlan formában a mandulaital viszonylag alacsony kalóriatartalmú: egy adagja mindössze 37 kalóriát tartalmaz. Ezt azt jelenti, hogy más, kalóriadúsabb alapanyagok alternatívájaként hozzájárulhat a fogyókúrás célok eléréséhez.

A vásárlásnál érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt termék nem tartalmaz-e hozzáadott cukrot
A vásárlásnál érdemes ellenőrizni, hogy a kiszemelt termék nem tartalmaz-e hozzáadott cukrotSolStock / Getty Images Hungary

3. Laktózintolerancia esetén is fogyasztható

A mandulatej egyik számottevő előnye, hogy azok is fogyaszthatják, akik laktózintoleranciában szenvednek, vagyis szervezetük nem tudja lebontani a laktózt, a tehéntejben természetesen előforduló cukrot.

4. Javíthatja a csontok egészségét

A dúsított mandulaital nagyszerű lehetőséget kínál számos, a csontok egészségét támogató tápanyag, köztük a kalcium és a D-vitamin pótlására azok számára is, akik növényi alapú étrendet folytatnak.

Mint ismert, a kalcium bevitele erősíti a csontokat, és megelőzheti a csontritkulást, a D-vitamin pedig elősegíti a kalcium felszívódását.

5. Stabilan tartja a vércukorszintet

Mivel a cukrozatlan mandulaital cukortartalma nem haladja meg az 1 grammot, fogyasztása nem okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben, ami különösen fontos lehet azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek.

6. Védi a szem egészségét

A mandulaital remek forrása az A-vitaminnak, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagként védi a szem egészségét. Egy, a Nutrition in Clinical Practice című tudományos folyóiratban 2019-ben közzétett tanulmány szerint az A-vitamin emellett a sebgyógyulási folyamatokban is közreműködik.

Akár házilag is elkészíthető, de így kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatsz belőle
Akár házilag is elkészíthető, de így kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatsz belőleMaria Korneeva / Getty Images Hungary

A mandulaital potenciális hátrányai

Noha a mandulaital a legtöbb ember számára előnyös lehet, fogyasztása kapcsán felmerülhet néhány aggály is. A legfontosabbak a következők.

1. Megnövelheti a fogszuvasodás kockázatát

Ha nem figyelsz oda, és olyan mandulaitalt választasz, amelyik hozzáadott cukrot tartalmaz, azzal észrevétlenül megnövelheted a cukorbeviteledet, ami megfelelő szájhigiéniai hiányában megemelheti a fogszuvasodás kockázatát.

2. Korlátozhatja a fehérjebevitelt

A mandulaital egyik legnagyobb hátránya, hogy alacsonyabb a fehérjetartalma. Bár a pontos mennyiség a terméktől függően 1 és 5 gramm között változhat, ez mindenképp elmarad a tehéntejben (és a szójatejben) található 8 grammos mennyiségtől.

Ha azonban valamilyen okból nem fogyaszthatsz tehéntejet, a mandulaital ezzel együtt is ideális tejpótló alternatíva lehet – különösen annak fényében, hogy kalciumtartalma révén támogatja a csontok egészségét, és tele van gyulladáscsökkentő hatásukról is ismert antioxidánsokkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek