Sokan gyerekbetegségnek hiszik, de felnőttként is lehet halálos szövődménye

GettyImages-1411934609

A kezeletlen mandulagyulladás néha súlyos szövődmények kialakulásához vezet, így fontos, hogy időben felismerd a súlyosbodó állapotra utaló tüneteket.

A gyorsan jelentkező panaszokkal, többek között torokfájással, a mandulák duzzanatával és lázzal járó mandulagyulladás leggyakrabban a 2 évesnél idősebb gyermekeket és tinédzsereket érinti, de ritkább esetben előfordul a felnőtteknél is. A legtöbb mandulagyulladásban szenvedő embernél a tünetek akut jellegűek, vagyis rövid idő alatt elmúlnak, vannak azonban olyan esetek is, amikor visszatérő mandulagyulladás (ami azt jelenti, hogy a tünetek egy év alatt legalább ötször újulnak ki) vagy krónikus mandulagyulladás alakul ki (a tünetek 3 hónapnál tovább tartanak). Lássuk, hogy melyikre milyen panaszok jellemzőek, illetve mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni.

A mandulagyulladás gyakori tünetei

Az akut, a visszatérő és a krónikus mandulagyulladás kezdeti stádiumainak számos közös tünete van, amelyek általában 3-4 napig tartanak. Idesorolható a 38 Celsius-fok feletti láz, a torokfájás, a mandulák vörössége vagy duzzanata, a nyelési nehézségek, illetve a fülfájás.

A felnőtteknél és a gyermekeknél is gyakori tünet a magas láz
A felnőtteknél és a gyermekeknél is gyakori tünet a magas lázBorisenkov Andrei / Getty Images Hungary

Ha romlik az állapotod vagy a betegség elhúzódik, egyéb, kevésbé gyakori panaszokat is tapasztalhatsz, mint a rossz lehelet, a nyirokcsomók érzékenysége és duzzanata, a mandulák gennyesedése, valamint az úgynevezett mandulakövek megjelenése.

Az utóbbiak néhány milliméteres gumiszerű képződmények, amelyek a torok- vagy a garatmandula barázdáiban, a torok hátsó részén vagy a szájpadláson az elhalt sejt- és baktériummaradványokból, váladékból és ételmaradékokból alakulnak ki.

A mandulagyulladás ritka tünetei

Néha előfordul, hogy a mandulagyulladást okozó fertőzés átterjed más testrészekre, ami komolyabb tüneteket okozhat – különösen visszatérő vagy krónikus mandulagyulladás esetén.

Ezt már nem feltétlenül lehet műtét nélkül megúszni, mivel kezelés hiányában a betegség különféle szövődményeket, például tályogokat vagy veseműködési zavarokat idézhet elő.

A következőkben bemutatjuk a lehetséges szövődményeket, illetve azok tüneteit.

Mandula körüli tályogok

A mandula körüli tályog (peritonsillaris) a leggyakoribb mély nyaki infekció, amely gennyképződéssel jár. Ezt jellemzően olyan tünetek kísérik, mint a súlyos torokfájás, a kellemetlen lehelet, a fáradtság, a rekedtség, a mandulák súlyos duzzanata és vörössége, a fülfájás vagy a szájnyitási nehézségek.

Reumás láz

A mandulagyulladás legtöbb típusát vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák. Az A csoportú béta-hemolitikus streptococcus baktériumok (ezek felelősek a torokgyulladásért is) által kiváltott mandulagyulladás általános szövődménye a reumás láz, ami gyulladást kelt az ízületekben, a szívben és az agyban.

Ennek további tünetei lehetnek. Ilyenek például az ízületi fájdalmak és duzzanatok, a bőrön megjelenő csomók, a légszomj, a kar-, láb- és arcizmok feletti kontroll elvesztése, a mellkasi fájdalom, a gyomor és a végtagok duzzanatai, illetve a szívzörejek jelentkezése.

Glomerulonephritis

Így nevezik a glomerulusok gyulladását. Ezek a vese azon részei, amelyek a méreganyagok és salakanyagok kiszűrését segítik. A glomerulonephritis néha tünetmentes marad, míg más estekben bőrkiütésekkel, ízületi fájdalmakkal, gyomorfájdalommal, lázzal, légszomjjal, sárgasággal, vizelési nehézségekkel, fáradtsággal, étvágytalansággal és magas vérnyomással jár.

A mandulagyulladás szövődményei sürgős orvosi beavatkozást igényelnek
A mandulagyulladás szövődményei sürgős orvosi beavatkozást igényelnekdmphoto / Getty Images Hungary

Lemierre-szindróma

A Lemierre-szindróma (LS) a mandulagyulladás potenciálisan végzetes, de kezelhető szövődménye, ami annak az eredménye, hogy a gyulladás átterjed a nyak szöveteire és a véráramra, majd vérrögképződést okoz a tüdőben, a májban, a vesében, az agyban és az ízületekben. Ennek igen sokféle tünete lehet, úgymint a

 • magas láz,
 • extrém duzzanat a nyirokcsomókban,
 • duzzanat és merevség a nyakban,
 • fejfájás,
 • energiavesztés és fáradtság,
 • hidegrázás,
 • torokfájás,
 • köhögés,
 • nehézlégzés,
 • nyelési nehézségek,
 • fog- vagy fülfájdalom,
 • hasi fájdalom,
 • ízületi fájdalom.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ahogy bevezetőnkből is kiderül, a mandulagyulladás legtöbb tünete néhány napon belül megszűnik. Ha ez nem történik meg, és a torokfájásod 3 napnál tovább tart, komoly nehézségeid adódnak az étel lenyelésével, magas lázat vagy izomgyengeséget tapasztalsz, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulnod.

A légzési nehézség vagy légszomj, a túlzott nyáladzás (ami inkább a csecsemőket és gyermekeket érinti), a sárgaság, az étel vagy a víz lenyelésének fokozott nehézsége vagy a rendkívül magas láz pedig már sürgősségi ellátást igényelhet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra