- A málna alacsony energiatartalmú gyümölcs: 100 gramm málna 30 kalóriát tartalmaz. Emellett 1,2 g fehérje, 0,6 g zsír és 5 g szénhidrát van benne. Fogyókúrában nagyon jól használható, akár turmix, gyümölcsfagylalt vagy smooothie egyik alapanyagaként, keverhetjük joghurtba, növényi joghurtba például pici fahéjjal és kókuszreszelékkel.
- Rendkívül magas rosttartalmával (9,1 g /100 g) hozzájárul a napi rostbevitelünkhöz és a magasabb rosttartalmú táplálkozás kialakításához. A magas (de nem eltúlzottan magas!) rosttartalmú étrend védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-betegségek és a cukorbetegség kialakulásával szemben, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, és nem mellesleg nagy segítség például fogyókúrázóknak is.
- C-vitaminban gazdag, kitűnő A- és E-vitamin-forrás. A C-vitamin – többek között – hozzájárul a megfelelően működő immunrendszer kialakításához és fenntartásához, az A-vitamin a látásunkat és a bőrünket védi, az E-vitamin pedig gyulladáscsökkentő és növeli a különböző vírusokkal és baktériumokkal szembeni ellenálló képességünket.
- A málna bővelkedik B5-, B6- és B7-vitaminokban, amik nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez, valamint a hajunk, bőrünk és körmünk egészségéhez, továbbá javítják és fokozzák az emésztőszervek működését, segítenek a méregtelenítésben, ezenfelül pedig az izmok felépítésében és működésében is meghatározó a szerepük.
- Magas az antioxidáns- és a flavonoidtartalma. A flavonoidok rendkívül jó minőségű antioxidánsok. A szervezetünkben folyamatosan olyan mechanizmusok zajlanak, amelyek végtermékeként úgynevezett szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök károsak a számunkra, a tudomány mai állásfoglalása szerint ezek az anyagok tehetők felelőssé – számos egyéb kórállapot mellett – a daganatos betegségekért, az érelmeszesedésért, a szív- és érrendszeri problémákért és az öregedésért is. Az antioxidánsok legfontosabb feladata az, hogy ezeket a szabad molekulákat megkössék és hatástalanítsák, azaz a testünket érő oxidatív stresszt és az ebből eredő károsodásokat és betegségeket mérsékeljék és megelőzzék.
Egészséges és finom – kell ennél több?Annie Otzen / Getty Images Hungary
- A málna a benne található, nehezen emészthető apró magvak miatt az epebetegséggel, esetleg bélrendszeri gondokkal küzdőknél emésztési panaszokat, sőt akár gyulladást is okozhat, például a bélrendszerben. Ilyen esetben a magok elkerülésével (málnaléként vagy átpasszírozva és szűrve) kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlenséget.
- Az arra hajlamosaknál túlérzékenységi reakciót válthat ki, illetve apró magvai miatt egyéb allergia esetén is érdemes körültekintően és mértékkel fogyasztani.
- A népi gyógyászatban is előszeretettel használják a málnát, de csak a vadon termő málna levele értékes, csak az gyógynövény. Májustól szeptemberig gyűjthető. Összehúzó hatású, emiatt a növényt gargarizálásra, a szájüreg és a torok nyálkahártya-gyulladásainak kezelésére alkalmazzák, ezenkívül a leveléből főzött tea enyhe hasmenés esetén kiváló gyógyító szerként is alkalmazható.
- A málnából készült gyógytea, illetve készítmény enyhíti a görcsös menstruációt, erősíti a méhfalat. Napjainkban is gyakran ezt a gyümölcsöt ajánlják azoknak, akiknek nagyon erős a menzeszük. De a vérzés enyhítése mellett a málnalevéltea fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
- A méhészetben a málnabokor – köszönhetően nektárja magas cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének – a méhek számára megbecsült és szeretett mellék-tápanyagforrás.
A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés