A matcha egyfajta zöld tea, amit eredetileg japán teaszertartásokon szolgálták fel, ma pedig már széles körben elérhető és használatos az élelmiszeriparban és a főzésben.
Ezért előnyös a macha tea fogyasztása
Bár a macha ugyanabból a növényből származik, mint a zöld tea, a matchát másképp termesztik, és ennek eredményeként egyedülálló tápanyagprofilja van. A növényeket a tenyészidő nagy részében bambuszszőnyeg borítja, ami növeli a klorofill mennyiségét a levelekben, és jellegzetes élénkzöld színt ad nekik.
A növény legfiatalabb, legfrissebb leveleit párolják, hogy megőrizzék színüket és a bennük lévő tápanyagokat, majd speciális géppel megszárítják. A maradék leveleket – szár és erezet nélkül – finom porrá őrlik. Ez azt jelenti, hogy amikor elfogyasztunk egy csésze matchát, akkor az egész levelet elfogyasztjuk, nem csak a leveleiből készült kivonatot. Ennek a koncentrált őrleménynek számos egészségügyi előnye van.
Védő polifenolokban gazdag
A polifenolok olyan növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, amelyek legfontosabb tulajdonsága az az antioxidáns hatás – emiatt képesek a szervezetünkben lévő ártalmas szabad gyökök semlegesítésére. Vagyis megvédik a szervezetünket a betegségektől, és jelentős mértékben hozzájárulnak az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A matcha tea különösen gazdag ezekben a védő növényi vegyületekben.
Fokozza az agyműködést és az éberséget
A matcha a polifenolok, a klorofill, a koffein és az L-teanin koncentrált forrása, melyek javítják az agyműködést. A koffein serkentőként hat a központi idegrendszerre, fokozza az energia-anyagcserét az agyban, valamint megnöveli az éberséget és a memória teljesítményét.
A koffein antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és a matchában található katechinekkel együtt segíthet megelőzni az olyan neurodegeneratív állapotok előfordulását vagy progresszióját, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
Stresszoldó hatása lehet
Az L-teanin aminosav jótékony hatással lehet az idegrendszerre megnyugtatja és ellazítja az elmét. Az azonban, hogy mennyire hatékony egy csésze matcha, függ attól is, hogy a növekedési szakaszban hogyan árnyékolták, ugyanis ez növeli a tea L-teanin szintjét. A hagyományos japán matcha gazdag L-teaninban, de alacsony a koffeintartalma. Sajnos nem minden kereskedelmi forgalomban lévő matcha éri el ezt a minőséget, és ennek következtében hiányzik a tea stresszoldó hatása.
Támogathatja a szív- és az érrendszer egészségét
A kutatások szerint a zöld teához hasonlóan a matcha is jó választás, ha csökkenteni szeretnénk a szívbetegségek, köztük például a szívroham és a szélütés kockázatát. Ebben segíthet a macha is, amely jótékonyan hat a koleszterinszintre.
Erősíti a csontokat
Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a teafélék, és azok közül különösen a zöld tea választásával erősíthetjük a csontjaikat, így csökkenthetjük a csonttörés kockázatát. A zöld tea, beleértve a matchát is, növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.
Kordában tartja a testsúlyunkat
A matchában található növényi vegyületek, valamint a koffein felgyorsíthatja az anyagcserét és a zsírégetést azoknál, akiknek jelentősen magas a hasi zsír mértéke. A macha ezen hatása fokozható, ha napi 30 perces tempós sétával kombináljuk.
Szabályozza a vércukorszintet
A zöld tea, beleértve a matchát is, javíthatja a vércukorszint-hormon inzulinra való reagálását. Ennek eredményeként jótékony hatással lehet vércukorszintünk szabályozására.
Segíti a belek egészségét
A machában lévő növényi vegyületek felszívódás nélkül a vastagbélbe jutnak, ahol a bélbaktériumok lebontják azokat. Ily módon tápanyagforrást biztosítanak a bél ezen részében élő hasznos baktériumoknak, valamint hozzájárulnak a bélműködés javításához és az immunrendszer-erősítéshez.
Van, amikor nem javasolt a fogyasztása
A matcha tea a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható. Ha azonban valaki érzékeny a koffeinre, tanácsos korlátozni a fogyasztását, mert a túl sok koffein megzavarhatja az alvást, és fokozhatja a szorongást.
Ha valakinél vashiányos vérszegénységet diagnosztizáltak, más teákhoz hasonlóan a matchát is el kell hagynia, mert a benne lévő tanninok akadályozzák a vas felszívódását.
Az aranytej összetevői, a gyömbér, a fahéj, a bors és a kurkuma a reggeli „tejeskávéba” téve igazi immunerősítő keverék. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, milyen hatással lenne a szervezetedre, ha egy hónapon át aranytejet innál.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés