Több országban még simán elkaphatod a leprát: a betegség nem tűnt el az életünkből

GettyImages-962466334

Négyezer éves betegségként a lepra az a kór, mellyel az emberiség a legrégebb óta él együtt: a lepra elleni harc világnapja emlékeztet arra, hogy máig sem sikerült minden országból száműzni a betegséget.

Elméletileg pedig minden lehetőség adott erre: a WHO szerint ismerjük azokat a módszereket, amelyekkel végleg kiszoríthatnánk a megbetegedést mindennapjainkból, ehhez azonban nem lenne szabad tovább halogatni azt, hogy cselekedjünk, és kezelést juttassunk azokhoz, akik máig ebben a kórban szenvednek.

Ilyen a lepra a tévében

Hogy mivel jár a lepra, azt az HBO tavalyi sikersorozatának, a Sárkányok házának rajongói jól tudják. Viserys, a Targaryen király betegségét ugyan nem nevezik meg egyszer sem a sorozatban, de egyértelműen leprában szenved a férfi, akinek az első részekben még csak egy-két elváltozás látható kezén, hátán, azonban ahogy az idő halad, úgy hatalmasodik el rajta is a betegség.

A lepra valóban megváltoztatja a betegek megjelenését
A lepra valóban megváltoztatja a betegek megjelenésétOmar Havana / Getty Images Hungary

A Leprosy Mission weboldala szerint a Sárkányok háza készítői jó néhány pontban nagyon hűen mutatták be a betegséget.

  • A lepra bárkit érinthet – bár nagyobb veszélyben vannak azok, akik nem jutnak egészséges ételekhez és tiszta ivóvízhez, sztereotipikus azt hinni, hogy csak a legszegényebbek kórja ez. A szervezet szerint üdítő volt azt a kivételt látni, hogy a sorozat megmutatta: egy, a társadalmi ranglétra legfelső fokán álló ember is szenvedhet ebben a betegségben.
  • Nem olyan erősen ragályos, mint hinnénk – sokan hosszasan ki vannak téve a leprának, mégsem kapják el a testnedvekkel, sebekkel, váladékkal való érintkezés során fertőző betegséget. Az emberek 95 százalékának immunrendszere le tudja győzni a leprát, és a leprás beteggel egy háztartásban élők mindössze 2 százaléka kapja el a betegséget.
  • Lassan halad előre – Viserys is évtizedeken át leprás, mivel a baktérium nagyon lassan fejlődik, lappangási ideje is években mérhető. Sok időbe telik, mire nagyon súlyos állapotba kerül egy beteg, de akkor a lepra valóban képes nagyon erős fájdalmakat is okozni, ahogyan az a sorozat királyával is történt.
  • Valóban ekkora bajt okoz, ha nem kezelik – a betegség ilyen extrém lefolyása akkor következhet be, ha semmiféle kezelése nem kap egy beteg, de a Sárkányok háza készítői ebben azért túloztak egy kicsit.

És ilyen a valóságban

A leprás betegek keze, lába és szeme sínyli meg leginkább a betegséget: gyakran vesztik el látásukat és deformálódnak végtagjaik is. Mentális egészségükre is kihat betegségük, gyakran küzdenek az öngyilkosság gondolatával, a családja pedig a legtöbb leprást magára hagyja. 

Elég, ha a bibliai történetekre gondolunk, melyekben Jézus leprásokat gyógyít: a betegek csoportja rendszerint kiabálva közelít mások felé, mivel a társadalom teljes mértékben kilökte magából azokat, akiket a baktérium megfertőzött.

Persze egy király esetében azért nemcsak az elképzelt valóságban, hanem az igaziban is kérdéses, hogy ez megtörténne-e: mindenesetre Viserysnek szerencséje van, hogy egészen haláláig vannak, akik gondozzák őt.

A világnap célja: eltörölni a megbetegedést 2035-ig
A világnap célja: eltörölni a megbetegedést 2035-igOmar Havana / Getty Images Hungary

A világnap célját könnyű lehetne elérni

Amilyen extrémnek tűnik a betegség a sorozat alapján, olyan meglepően gyakran fordul elő mindmáig. Kétpercenként diagnosztizálnak egy új esetet, évente még mindig 200 ezer ember kapja el a megbetegedést annak ellenére, hogy ismert az a gyógyszerkoktél, amellyel kezelhető, így a fertőzések továbbadása megállítható. Ez a kezelés világszerte elérhető, mégsem sikerült még mindig megszabadulnunk ettől a több ezer éves ellenségtől. A leprával foglalkozó szervezetek célja az, hogy 2035-re végre eltüntessük a leprát a föld színéről. 

Vakcina nincs a betegség ellen, de ha a hatékony kezelést el tudnánk juttatni mindenhova, erre nem is lenne szükség.

Egy leprás beteget meggyógyítani nem is drága: teljes kezelése nagyjából 10 ezer forintnak megfelelő összegből megvalósítható.

Manapság a frissen felfedezett leprás esetek több mint felét Indiában találják, az országot Brazília, Banglades és Indonézia követik az esetszámok alapján. Srí Lankán, a Fülöp-szigeteken vagy Madagaszkáron is több mint ezer friss megbetegedésre bukkannak minden évben, de még az Egyesült Államokban is találnak évente pár száz új beteget azok közül, akik az erősen fertőzött területeken éltek korábban.

A lepra közelebb lehet hozzád, mint gondolnád, ha éppen egzotikus vakáción gondolkodsz.

A betegség a gyerekeket sem kíméli: az érintettek 7,5 százaléka közülük kerül ki, főként az 5–14 éves korosztályból, de 5 évnél fiatalabbaknál is diagnosztizálták már a betegséget. Itt lenne az ideje végleg leszámolni vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek