Meglepő eredmény: ezek az év legjobb szuperélelmiszerei a dietetikusok szerint

GettyImages-1135682506

A legjobb szuperélelmiszerekből rengeteg értékes tápanyaghoz juthatsz, ezért még ha nem is ismered őket közelebbről, érdemes lehet megbarátkoznod velük.

A szuperélelmiszerek listája a Pollock Communications és a Today's Dietitian felmérése alapján állt össze, ami nem kevesebb mint 1173 dietetikus bevonásával készült. A legjobbak között egyértelműen a növényi alapú táplálékok dominálnak, amelyek kiemelkedő tápanyagprofiljukon túlmenően különféle egészségügyi előnyöket is hordoznak, így igazán megéri többet fogyasztani belőlük. Lássuk, milyen élelmiszerek fértek be a TOP 10-be.

1. Fermentált ételek

A fermentált ételek, mint a joghurt és a kimcshi, immun- és bélrendszerrendszer-erősítő hatásuk miatt szerezhettek előkelő helyezést a listán – számolt be a Real Simple. Mint azt a Stanford School of Medicine kutatói is megállapították, a fermentált élelmiszerekben gazdag étrend növeli a mikrobiom diverzitását és javítja az immunválaszokat.

A kimcshi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele
A kimcshi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb ételePeter Meade / Getty Images Hungary

2. Áfonya

Az áfonya elsőrangú antioxidáns-forrás, így segíthet megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, és csökkentheti a rák, a szívbetegségek és más betegségek kialakulásának esélyét, valamint hozzájárulhat a haj, a körmök és a bőr egészségéhez is.

3. Magvak

Az olyan magvak, mint a chia- vagy a kendermag, valóságos tápanyagbombák. A chiamag például értékes ásványi anyagokat, rostokat, ómega-3 zsírsavakat és specifikus antioxidánsokat tartalmaz, amelyek egy 2016-os tanulmány szerint rákellenes hatással bírnak, illetve védik a szívet és a májat. Ha mindez nem lenne elég, a chiamag egyben kiváló kalcium-, foszfor- és magnéziumforrás is, így közreműködhet az egészséges csontozat fenntartásában.

4. Egzotikus gyümölcsök

Nem mintha a hagyományos gyümölcsökkel bármi gond lenne, de 2022 az egzotikus gyümölcsök éve lehet, így az emberek jobban megismerhetik a perui földi cseresznyét, vagy az acaibogyót. Ez utóbbi az egészséges smoothie-tálak összetevőjeként feltölthet antioxidánsokkal, segíthet a koleszterinszint szabályozásában, illetve egy 2014-es tanulmány alapján szerepet vállalhat az agy védelmében az öregedéssel járó károsodásokkal szemben.

Az avokádó gyakori szereplő a legjobb szuperélelmiszerek listáján
Az avokádó gyakori szereplő a legjobb szuperélelmiszerek listájánOscar Wong / Getty Images Hungary

5. Avokádó

Az avokádó az egyik legegészségesebb dolog, ami a gyomrodba kerülhet. Tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és egyéb tápanyagokkal, amelyek jótékonyan hatnak a koleszterinszintre, a csontsűrűségre, a bőrre és a szemre. Ha a klasszikus avokádós pirítóst már unod, felhasználhatod turmixokhoz is.

6. Zöld tea

A japánok évezredek óta isszák a zöld teát, és ezt jó okkal teszik. Az ital gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságairól ismert, emellett tanulmányok szerint felpörgeti az anyagcserét és a zsírégetést is. Ihatod jegesen vagy forrón, de akár zöld teás rizst is készíthetsz belőle.

7. Diófélék

A diófélék és dióvajak fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy fehérjéket, rostokat és más kulcsfontosságú tápanyagokat juttass a szervezetedbe. A pisztácia például olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyekről bebizonyosodott, hogy elősegítik a szem egészségét, és részük lehet a rák és a szívbetegségek elleni védekezésben is.

8. Ősi gabonafélék

Ideértendő az amaránt, a teff és a farro, de a legnépszerűbb ősi gabonaféle manapság kétségkívül a kinoa, amely rostokban gazdag, tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat és még B6- és C-vitamin is található benne.

Az ősi gabonafélék közé tartozó kinoa rendkívül egészséges
Az ősi gabonafélék közé tartozó kinoa rendkívül egészségesfcafotodigital / Getty Images Hungary

9. Leveles zöldségek

A sötét, leveles zöldségeknek, különös tekintettel a spenótra, szintén érdemes helyet szorítanod az étrendedben. A spenót értékes fehérje- és flavonoidforrás, így megóvhat a szabad gyökök okozta károktól, ezáltal pedig a daganatos megbetegedésektől és gyulladásoktól is, ráadásul A- és C-vitaminban gazdag, továbbá bizonyítottan mérsékli a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

10. Kelkáposzta

Számos táplálkozási előnye miatt a leveles zöldségek közé tartozó kelkáposzta külön helyet érdemelt ki a listán. A spenóthoz hasonlóan ez is tele van fehérjékkel és flavonoidokkal, miközben A-, K- és C-vitamint is tartalmaz, illetve jól telítő rostforrásnak számít.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra