Ezt választották a világ legegészségesebb zöldségének: te eleget eszel belőle?

GettyImages-587547404

Mezőgazdasági és táplálkozási szakértők szerint ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei tápanyagsűrűségük alapján osztályozták a különféle zöldségeket. Ez azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer egy-egy adagja mennyi vitamint és ásványi anyagot, vagyis mikrotápanyagot tartalmaz. A lista első helyezettje némi meglepetéssel szolgálhat.

Ez a világ legegészségesebb zöldsége

Amikor egészséges zöldségekre gondolunk, gyakran a spenót vagy a cékla jut először eszünkbe. De az egyetlen zöldség, amely a maximális 100 pontos értéket érte a listán,

a vízitorma lett.

A hazánkban is termő, a mustárfélék családjába tartozó zöldség tormaszerű íze miatt a gasztronómiában is használatos, a népi gyógyászatban azonban évezredek óta gyógynövényként ismerik.

A vízitormát tartják a legegészségesebb zöldségnek
A vízitormát tartják a legegészségesebb zöldségnekchameleonseye / Getty Images Hungary

Szakemberek szerint a vízitorma (hivatalos nevén orvosi vízitorma) fogyasztása számos jótékony hatással járhat, ami gazdag tápanyagtartalmára vezethető vissza: magas az A-vitamin- és káliumtartalma, és több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Ez megmagyarázza, hogy James Cook kapitány miért tartotta a zöldséget a skorbut gyógymódjának, miközben megkerülte a Földet.

A vízitorma potenciális egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy elősegítheti a hidratációt, támogathatja a csontképződést, segíthet megőrizni a szem egészségét, és antioxidáns tulajdonságai miatt csökkentheti a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra