Kiderült, hogy a gyomorfekély ellen is hatásos a legsokoldalúbb fűszer

GettyImages-637723468
Olvasási idő kb. 4 perc

Általában a csontritkulással és az ízületi problémákkal összefüggésben kerül szóba ez a fűszer, mint alternatív megoldás, azonban a friss kutatások szerint olyan anyagokat is tartalmaz a sárgás színű gyökér, amik kifejezetten alkalmassá teszik arra is, hogy háborgó gyomrunkat megnyugtassa.

Az emésztési zavarok igencsak változatosak lehetnek, és nagyon meg tudják keseríteni az ember mindennapjait, azonban van egy fűszer, mely szinte mindenkinek a konyhaszekrényében ott lapul, és segíthet a fájó hason. 

A magas antioxidáns-tartalommal rendelkező, frissen és szárítva is alkalmazható, ízletes növény természetéből fakadóan képes szervezetünk gyulladásait csökkenteni. A keleti konyhák egyik alapvető fűszere egyre inkább elterjedtté válik hazánkban is. Mind porrá őrölt, mind friss, meghámozandó verziója könnyen elérhető. Vidám sárga színével üdítően hat bármelyik ételre, ha hozzáadjuk, a magyar konyha tradicionális receptjeiben simán elfér a fűszerpaprika mellett, vagy akár ahelyett is. A kurkuma hódító útját beltartalmi értékei egyengetik, képes a faggyútermelést szabályozni, csökkenti a gyulladást, jót tesz a porcoknak, és a kollagéntermelést is támogatja.

A kurkuma gyökere leginkább a gyömbérre hasonlít
A kurkuma gyökere leginkább a gyömbérre hasonlítMalcolm P Chapman / Getty Images Hungary

Az ősi gyökér

Nem véletlenül nevezik angol nyelvterületen szent pornak – holy powdernek –, hiszen tényleg szinte csodával határos, mi mindenre használható.

A kurkumát már az ókorban is fogyasztották, az egykori hellén birodalom lakói a távol-keleti kultúrákkal kereskedő árusoknak köszönhetően juthattak hozzá. Marco Polo is említésre méltónak találta, ő a sáfrányhoz hasonlította visszaemlékezésében. Linné volt az, aki 1753-ban az európai botanika számára kanonizálta, s ő nevezte el Curcuma longának. A többszázféle alfajjal rendelkező gyökér, mely a gyömbérfélék családjába tartozik, és szinte a megszólalásig hasonlít is rájuk, Indiától Indonézián át egészen Dél-Kínáig őshonos. Nem csak fogyasztásra termesztik, az ázsiai kertkultúra aktív szereplője, hiszen illatos-látványos virágaival a szemet is gyönyörködteti.

A sárga por a porcok jóbarátja, serkenti a kollagéntermelést
A sárga por a porcok jóbarátja, serkenti a kollagéntermeléstalexander ruiz / Getty Images Hungary

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító tulajdonsága miatt szeretik, úgy tartják, örök ifjúságot ad, egyfajta univerzális gyógyszer; lázra, gyulladásokra, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek esetén is kezelik a keleti betegeket vele. Kifejezetten ajánlják zsíros ételek után, a teltségérzet megelőzésére és elmulasztására, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre egyaránt. Pépesítve sebekre, kígyómarásra és pókcsípésre is alkalmazzák, de inhalálják is, kihasználva köhögéscsillapító és nyákoldó hatásait. 

A kurkuma, kurkumintartalma miatt, jelentős antioxidáns tulajdonságokkal bír, ami gyulladáscsökkentő hatásával védi az ereket, ezért képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. 

Gyulladáscsökkentő tulajdonságait mostanság sikerült pontosítani, és egy nemrég ismertetett tanulmány szerint

a fűszerben található természetes vegyület ugyanolyan hatékonyan csökkentheti a felesleges gyomorsavat, mint egy, a hazai gyógyászatban is hatékony gyógyszer, melyet a gyomorfekély gyógyítása során alkalmaznak. 

Az európai konyhában is megállja a helyét a kurkuma
Az európai konyhában is megállja a helyét a kurkumaanatoliy_gleb / Getty Images Hungary

Az emésztési zavarok csodaszere?

Az emésztési bajok ellen használt szerekkel a bangkoki Chulalongkorn Egyetem Orvostudományi Karának kutatói hasonlították össze a már említett kurkumin gyomorproblémákra gyakorolt hatását. A kísérletek során a betegek egy része csak kurkumint, egy másik csoportjuk orvosságot, a harmadik csapat pedig a két szert egyszerre kapta. Az eredmények alapján pedig kiderült, a hatékonyságot tekintve a kurkumint fogyasztó páciensek állapota is hasonlóképpen javult, mint azoké, akik a gyógyszert fogyasztották. 

A kettős vakteszt eredményeit megismerve a tudósok további és hosszabb távú vizsgálatokat javasolnak, hogy a kurkumin hatásait még inkább megismerhessék. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek