Ezt teszi a testeddel a kovászos kenyér

GettyImages-1623300102
Olvasási idő kb. 4 perc

A kovászos kenyeret a többi kenyérfajta közül nem csak kellemes íze és állaga emeli ki: szakemberek szerint fogyasztása több szempontból is egészséges lehet.

Az élő baktériumkultúrák és élesztőgombák hozzáadásával, fermentálással készülő kovászos kenyér az utóbbi években komoly népszerűségre tett szert: manapság már szinte az összes pékség és szupermarket kínálatában megtalálható. 

Ezért egészséges a kovászos kenyér

A kovászos kenyér rengeteg értékes tápanyagot, köztük fehérjéket, rostokat, vasat, szelént, mangánt, rezet, B12-vitamint, folátot, tiamint, niacint és riboflavint tartalmaz. Teljes kiőrlésű változatában emellett

jelentős mennyiségű kálium, cink és foszfor található.

Ez olyan táplálkozási profilt kölcsönöz neki, ami jótékony hatással lehet az egészségre.

A kovászos kenyér számos egészséges tápanyagot tartalmaz
A kovászos kenyér számos egészséges tápanyagot tartalmazDarius Dzinnik / 500px / Getty Images Hungary

1. Javíthatja a belek egészségét

A fermentálás lebontja a búzalisztben lévő fehérjék, így a glutén egy részét, ezért a kovászos kenyér könnyebben emészthető a fehér lisztből készülő kenyérfélékhez és pékárukhoz képest (de a cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a fogyasztását).

Számos kovászos kenyér ráadásul – különösen, ha teljes kiőrlésű –, prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, és oldható rostjai révén táplálékkal szolgál a bélmikrobiomban élő egészséges baktériumok számára. Ha ők jól érzik magukat, akkor te is:

a mikrobiom állapota nem csupán az emésztésre van hatással, szorosan összefügg az általános egészségügyi állapottal is.

2. Erősítheti az immunrendszert

A mikrobiom egészségének fenntartása hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok szabályozásához, ami növeli az immunitást, illetve védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben.

Egy 2019-es tanulmány például úgy találta, hogy azoknál a Földközi-tenger térségében élő idősebb felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztanak teljes kiőrlésű kovászos kenyeret, csökkent az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák.

3. Támogatja a metabolikus egészséget

A kovászos kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más kenyérfajtáké, így kevésbé okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Ez rendkívül fontos lehet azok számára, akik anyagcsere-problémákkal, például 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

Az erjesztési folyamat javítja egyes vitaminok felszívódását
Az erjesztési folyamat javítja egyes vitaminok felszívódásátStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

Az erjesztési folyamat további előnye, hogy javíthatja a B-vitaminok hasznosulását, és megnövelheti a végtermékben a B12-vitamin mennyiségét, miközben elősegítheti az olyan antitápanyagok lebontását, mint a fitinsav, ami gátolja a kulcsfontosságú ásványi anyagok felszívódását, beleértve a vasat is.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a kovász fermentációja több mint 70 százalékkal képes csökkenteni a kenyér fitinsavtartalmát.

4. Megelőzheti a szívbetegségeket

A kovászos kenyér a szívbarát táplálkozás fontos eleme lehet. Oldható rostjai a vékonybélben megkötik az ételből származó koleszterint, ami segíthet megelőzni a plakkok lerakódásával járó érelmeszesedést, a szívbetegségek egyik ismert kockázati tényezőjét.

Végül, de nem utolsósorban, a kovászos kenyér elektrolitjai – a foszfor, a nátrium és a kálium – támogatják az egészséges szívritmus fenntartását, az utóbbi anyag pedig fontos szerepet játszik a vérnyomás-szabályozásában is.

Ha szeretnéd megtudni, melyik az a magyar étel, amelyet a külföldiek lenéznek, ám nagyon is egészséges, akkor ajánljuk figyelmedbe az erről szóló cikkünket

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek