Mennyire egészséges a kovászos kenyér? Így hat a testedre

GettyImages-1623300102

A kovászos kenyeret sokan a fehér kenyér alternatívájaként, az íze miatt fogyasztják, de nem mindenki tudja, hogy milyen hatással van az egészségre.

Az élő baktériumkultúrák és élesztőgombák hozzáadásával, fermentálással készülő kovászos kenyér az utóbbi években komoly népszerűségre tett szert: manapság már szinte az összes pékség és szupermarket kínálatában megtalálható. A többi kenyérfajta közül azonban nem csak kellemes íze és állaga emeli ki, szakemberek szerint fogyasztása több szempontból is egészséges lehet.

Ezért egészséges a kovászos kenyér

A kovászos kenyér rengeteg értékes tápanyagot, köztük fehérjéket, rostokat, vasat, szelént, mangánt, rezet, B12-vitamint, folátot, tiamint, niacint és riboflavint tartalmaz. Teljes kiőrlésű változatában emellett

jelentős mennyiségű kálium, cink és foszfor található.

Ez olyan táplálkozási profilt kölcsönöz neki, ami jótékony hatással lehet az egészségre.

A kovászos kenyér számos egészséges tápanyagot tartalmaz
A kovászos kenyér számos egészséges tápanyagot tartalmazDarius Dzinnik / 500px / Getty Images Hungary

1. Javíthatja a belek egészségét

A fermentálás lebontja a búzalisztben lévő fehérjék, így a glutén egy részét, ezért a kovászos kenyér könnyebben emészthető a fehér lisztből készülő kenyérfélékhez és pékárukhoz képest (de a cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell a fogyasztását).

Számos kovászos kenyér ráadásul – különösen, ha teljes kiőrlésű –, prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, és oldható rostjai révén táplálékkal szolgál a bélmikrobiomban élő egészséges baktériumok számára. Ha ők jól érzik magukat, akkor te is:

a mikrobiom állapota nem csupán az emésztésre van hatással, szorosan összefügg az általános egészségügyi állapottal is.

2. Erősítheti az immunrendszert

A mikrobiom egészségének fenntartása hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok szabályozásához, ami növeli az immunitást, illetve védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben.

Egy 2019-es tanulmány például úgy találta, hogy azoknál a Földközi-tenger térségében élő idősebb felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztanak teljes kiőrlésű kovászos kenyeret, csökkent az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák.

3. Támogatja a metabolikus egészséget

A kovászos kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más kenyérfajtáké, így kevésbé okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Ez rendkívül fontos lehet azok számára, akik anyagcsere-problémákkal, például 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

Az erjesztési folyamat javítja egyes vitaminok felszívódását
Az erjesztési folyamat javítja egyes vitaminok felszívódásátStefania Pelfini La Waziya Phot / Getty Images Hungary

Az erjesztési folyamat további előnye, hogy javíthatja a B-vitaminok hasznosulását, és megnövelheti a végtermékben a B12-vitamin mennyiségét, miközben elősegítheti az olyan antitápanyagok lebontását, mint a fitinsav, ami gátolja a kulcsfontosságú ásványi anyagok felszívódását, beleértve a vasat is.

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a kovász fermentációja több mint 70 százalékkal képes csökkenteni a kenyér fitinsavtartalmát.

4. Megelőzheti a szívbetegségeket

A kovászos kenyér a szívbarát táplálkozás fontos eleme lehet. Oldható rostjai a vékonybélben megkötik az ételből származó koleszterint, ami segíthet megelőzni a plakkok lerakódásával járó érelmeszesedést, a szívbetegségek egyik ismert kockázati tényezőjét.

Végül, de nem utolsósorban, a kovászos kenyér elektrolitjai – a foszfor, a nátrium és a kálium – támogatják az egészséges szívritmus fenntartását, az utóbbi anyag pedig fontos szerepet játszik a vérnyomás-szabályozásában is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek