Itt az egyik leggyakoribb szembetegség szezonja: szakértő segít a nagyobb baj elkerülésében

GettyImages-934865904

Itt a nyár, itt a kötőhártya-gyulladás szezonja is. Elmondjuk, mire figyelj, ha a te szemed is érzékeny!

Strandon, uszodában, kisgyerekekre a játszótéri homokozóban számtalan veszély leselkedik, amelyek közül az egyik a kötőhártya-gyulladás: elég egy óvatlan szemdörzsölés, és másnap már vörös, viszkető szemmel ébredhetünk. A helyzetet súlyosbítja az allergiaszezon: ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy véletlenül se nyúljon a szeméhez, amikor az szinte kibírhatatlanul viszket.

Az egyik leggyakoribb szembetegség

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegségnek számít világszerte. Az Amerikai Egyesült Államokban a becslések szerint a lakosság 14-20%-át rendszeresen érinti ez a probléma. A betegség bárkinél kialakulhat, nemtől és kortól függetlenül, de különösen gyakori a hét évnél fiatalabb gyermekek körében, leginkább a legkisebb, 4 évnél fiatalabb korosztályban. Rajtuk kívül a huszonéves nők és férfiak szenvednek a legtöbbször a tüneteitől.

A kötőhártya a szem elülső felszínét védő vékony hártya, amely baktériumok, vírusok vagy allergén anyagok hatására begyulladhat. Ilyenkor ez a védőhártya bevörösödik, esetleg váladékot is termel, ekkor beszélünk kötőhártya-gyulladásról. De mit tehetünk azonkívül, hogy odafigyelünk arra, hogy ne nyúlkáljunk a szemünkbe koszos kézzel?

Megelőzhetjük a kötőhártya-gyulladást, ha nem hagyjuk kiszáradni a szemünket
Megelőzhetjük a kötőhártya-gyulladást, ha nem hagyjuk kiszáradni a szemünketnicomenijes / Getty Images Hungary

A száraz szem veszélyei

A kötőhártya-gyulladás kialakulásának egyik fontos rizikótényezője a száraz szem. Akik számítógéppel, légkondicionált irodában dolgoznak, a nap végére gyakran tapasztalhatják, hogy érzékeny, száraz, vörös lesz a szemük. Ez viszont nem csak esztétikai probléma: a szem érzékeny szervünk, így ha kiszárad, sokkal hamarabb megbetegedhetünk. Dr. Ozsváth Mária, az Affidea Magyarország szemész szakorvosa elmondta: „Ha valaki számítógéppel dolgozik, számára ajánlott a nedvesítő szemcseppek rendszeres használata, amely sokat segít a száraz szem karbantartásában. A különböző szemfertőzések elkerülése végett a rendszeres kézmosás, a légkondicionáló berendezések tisztán tartása is fontos, az arra érzékenyeknek ajánlott a huzatos helyeket is kerülni. Nyáron érdemes arra is figyelni, hogy a fürdőmedencék vize lehetőleg ne kerüljön a szembe, mert a fertőtlenítőszerek is irritálhatják a kötőhártyát.”

Házi praktikák

A házi praktikák közül sokan a kamillateás borogatással próbálkoznak. Régen a kamillát mindenre jó „csodaszerként” alkalmazták, ma azonban már nem ennyire egyértelmű az ajánlás: az arra hajlamosaknál a kamilla esetleg allergizálhat, így súlyosbítva a kialakulófélben lévő gyulladást. A kamilla esetleges allergizáló hatásáért egy antekotulid nevű vegyület felelős, ami nincs jelentős mértékben jelen az Európában termesztett állományaiban, viszont a nem szakszerűen begyűjtött kamilla közé könnyen keveredhet egy másik vadon növő növény, a nehézszagú pipitér (Anthemis cotula), ami a kamillával ellentétben jelentős mennyiségben tartalmazza a vegyületet.

Kezdődő gyulladásnál alkalmazható a szakszerűen begyűjtött kamilla: enyhítheti a gyulladást, csökkenti a duzzadást, a viszketést, és megakadályozza, hogy a váladék rászáradjon a szempillákra. Enyhe gyulladásnál tehát főzzünk az átlagosnál kissé erősebb kamillateát, hagyjuk állni 10-15 percig, majd vattapamaccsal óvatosan törölgessük át az egyik szemünket, majd egy másik vattapamaccsal a másikat. Naponta néhányszor ismételjük meg a műveletet, és figyeljük az eredményt. Ha egy-két napon belül nem mutatkoznak javulás tünetei, inkább keressük fel a szemészetet.

Ne hanyagoljuk el a kötőhártya-gyulladást

Amennyiben nem kezeljük megfelelően a kötőhártya-gyulladást, az átterjedhet a kötőhártyán kívül a szem más részeire. „Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a beteg szemében gennyes, csipás váladék jelenik meg, vagy a szemek vörössége nem javul. A kezeletlen, elhanyagolt kötőhártya-gyulladás ugyanis a szem többi részére is átterjedhet” – figyelmeztet dr. Ozsváth Mária. „A szemész felkeresése azért is fontos, mert első körben tisztázni kell, hogy a szem vörösségét pontosan mi is okozza. Réslámpás vizsgálat után állapítható meg, hogy vírus, baktérium, pollen vagy valamilyen egyéb anyag áll-e a gyulladás hátterében, és ennek megfelelően a szemész dönt a további kezelési lehetőségekről.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra