Egyedülálló a köles élettani és egészségre gyakorolt hatása. Ezt az „ősgabonát” egyre többen fedezik fel maguknak, hiszen tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Könnyű elkészíteni, kellemes teltségérzetet nyújt, és nagyon baráti áron szerezhető be.
India kedvence
A köles egy olyan gabona és takarmánynövény, mely jól tűri a szárazságot, világszerte termesztik. Valószínűleg Afrikából származik, de Indiában a legnépszerűbb, ahol több mint 8 millió tonnát termesztenek belőle évente, továbbá Kínában és a Közel-Keleten is nagyon kedvelt.
Könnyen emészthető magnéziumbomba
Hatalmas a reneszánsza ennek az elfeledett ősgabonának, hiszen egészséges és finom alternatíva a köretek palettáján, kiválthatjuk vele például a rizst vagy a burgonyát. A köles rendkívül könnyen emészthető, alacsony a glikémiás indexe, és kellemes jóllakottságérzetet kelt. Magas vas- és rosttartalmú gabona lévén nagyon egészséges. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
A bőr és a haj barátja
További szuperereje a kölesnek, hogy elsőrangú B-vitamin-forrás. Már egy kis adag kölessel nemcsak az idegrendszerünket támogatjuk meg, hanem a bőrünkkel is jót teszünk. A rendszeres fogyasztása ugyanis szépíti a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket.
Képes szabályozni a vércukorszintet
Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotoninszintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is. Képes védeni a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, mivel ennek az élelmiszernek erős antioxidáns hatása van. Joggal terjedt el a kölesről, hogy képes szabályozni a vércukorszintet. Kiderült róla, hogy a benne található fehérje növeli az inzulinérzékenységet, valamint csökkenti a vércukor- és a trigliceridszinteket is.
Védi a gyomrot, salaktalanítja a beleket
Rendkívül jó hatást gyakorol a gyomrodra, mivel a köles könnyen emészthető, magas élelmi rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Oldható rost található a kölesmagban, ez a rost segít a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében. Ugyanis ez az oldható rost egy gélszerű masszát alkot a gyomorban, és nem engedi a koleszterint felszívódni. Ez a hatásmechanizmus mérsékelni tudja az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
Támogatja a bélflórát
Szervezetünknek jó baktériumokra is szüksége van. A köles egyfajta prebiotikumként is működik a bélrendszerben, és növeli a jó baktériumok mennyiségét a bélflórában. A finomított gabonákkal ellentétben a köles nem teszi lehetővé a rossz baktériumok elszaporodását a bélben.
Pajzsmirigybetegek ne fogyasszák!
A pajzsmirigybetegségekben szenvedők pedig inkább mellőzzék a kölest. Ugyanis goitrogéneket tartalmaz glutén helyett. A goitrogének olyan anyagok, amelyek elnyomják a pajzsmirigy működését, és a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethetnek. Ráadásul főzés során tovább nő a köles goitrogéntartalma, úgyhogy a pajzsmirigyproblémával küzdőknek nem ajánlott a köles.
Így főzd és edd
Ha ki szeretnéd próbálni a kölest, akkor legelőször alaposan mosd át a magokat a főzés előtt. A megmosott kölest egy lábasban háromszoros mennyiségű vízzel öntsd fel, majd 15-20 percig főzd fedő alatt, amíg megpuhul. Reggelire joghurttal, gyümölcsökkel kiváló energiaforrás. Főfogásnak köretként eheted, helyettesítheted vele a rizst, vagy bármilyen ételt gazdagíthatsz vele. Ha pedig édességként szeretnéd kipróbálni, akkor ízesítsd kakaóval, vaníliával vagy csokidarabkákkal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés