Ilyen egészséges a kókuszvíz
A kókuszvíz nem tévesztendő össze a kókusztejjel. Miközben az utóbbi kókuszreszelékből, víz hozzáadásával készül, addig az előbbi nem más, mint a fiatal, még zöld kókuszdió belsejében lévő folyadék. Ahogy a kókusz érlelődik – ami körülbelül 10-12 hónapot vesz igénybe –, a folyadék egy része megmarad, míg a többi szilárd, fehér hússá érik, amelyet kókuszhúsként ismerünk.
A kókuszvíz általában a 6-7 hónapos, fiatal kókuszdióból származik, bár az érett gyümölcsben is megtalálható.
Egy átlagos kókuszdióból körülbelül 120-240 ml kókuszvíz nyerhető ki. Ennek a 94 százaléka víz, de egy kevés zsírt is tartalmaz. Most lássuk, hogy fogyasztása milyen potenciális előnyöket kínál.
1. Tele van értékes tápanyagokkal
Egy adag (240 ml) kókuszvíz körülbelül 60 kalóriát és a következő tápanyagokat tartalmazza:
- szénhidrát: 15 gramm
- cukor: 8 gramm
- kalcium: a napi érték ajánlott beviteli érték 4 százaléka
- magnézium: az ajánlott napi beviteli érték 4 százaléka
- foszfor: a napi ajánlott beviteli érték 2 százaléka
- kálium: a napi ajánlott beviteli érték 15 százaléka
2. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhet
A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek az anyagcsere során keletkeznek a sejtekben. Ha a szervezetben túlzottan megnövekszik a szabad gyökök száma, az oxidatív stresszt okoz, ami károsíthatja a sejteket, és hajlamosító tényező lehet a krónikus betegségek, így a rák kialakulásában.
A kókuszvíz megállíthatja ezt a folyamatot, mivel kutatások szerint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket.
Noha az első kutatási eredmények rendkívül ígéretesek, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kókuszvíz antioxidáns hatását humán vizsgálatok ez idáig nem igazolták.
3. Csökkenti a vércukorszintet
Cukorbeteg állatokon végzett vizsgálatok alapján a kókuszvíz csökkentheti a vércukorszintet, és javíthat más egészségügyi markereket is a cukorbetegség vonatkozásában. Ezt a hatást erősíti, hogy a kókuszvíz remek magnéziumforrás.
Fontos mindazonáltal megjegyezni, hogy a kókuszvíz szénhidrátokat tartalmaz (amelyek a szervezetben cukorrá bomlanak le), ezért ha cukorbetegségben vagy prediabéteszben szenvedsz, kúraszerű fogyasztása előtt érdemes kikérned orvosod tanácsát.
4. Megelőzheti a vesekő kialakulását
A megfelelő folyadékbevitel preventív szerepet tölthet be a vesekő kialakulásában. Bár a célnak a víz is megfelel, két kisebb tanulmány is azt sugallta, hogy a kókuszvíz ilyen téren még hatásosabb lehet.
Mint ismert, vesekövek akkor keletkeznek, amikor a kalcium, az oxalát és más vegyületek kristályokat képeznek a vizeletben. A vizsgálatokból kiderült, hogy a kókuszvíz megakadályozhatja, hogy a kristályok a vesékhez és a húgyutak más részeihez tapadjanak, illetve segíthet a húgyúti rendszer kiöblítésében.
5. Támogathatja a szív egészségét
A kókuszvíz csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – legalábbis patkányokon végzett kísérletek alapján. Ha azonban az itt alkalmazott adagot egy átlagos ember súlyára (68 kg) vetítjük ki, az azt jelenti, hogy ehhez napi 2,7 litert meg kell inni belőle, ami igen nagy mennyiség.
Egy 2005-ös tanulmány azt sugallja, hogy a kókuszvíz jótékony hatású lehet magas vérnyomás esetén is (ami fokozza a szívbetegségek kockázatát). Ez abból adódhat, hogy káliumot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást.
6. Segíti az edzés utáni regenerációt
A kókuszvíz tökéletes edzés utáni ital, mivel hozzájárulhat a hidratáció helyreállításához és a testmozgás során elvesztett elektrolitok pótlásához.
Az elektrolitok – köztük a kálium, a magnézium, a nátrium és a kalcium – olyan ásványi anyagok, amelyek fontos szerepet töltenek be a szervezetben, egyebek mellett a megfelelő folyadékegyensúly fenntartásában.
Egy 2014-es brazil tanulmány megállapította, hogy elektrolittartalma miatt a kókuszvíz
hatékonyabban javítja a testedzési kapacitást, mint a víz vagy a bolti sportitalok.
7. Szebbé teszi a bőrt
Tapasztalatok szerint a kókuszvíz segít megszüntetni a bőr zsírosodását, visszaadja az arcbőr ragyogását, miközben hidratálja és simává teszi azt. Rendszeres fogyasztása emellett – a benne lévő citokininnek köszönhetően – késleltetheti az öregedéssel járó folyamatokat.
8. Frissítő hatású
A kókuszvíz enyhén édes, finom, diós ízével egyszerre hidratáló és frissítő hatású. Ha szeretnéd kipróbálni, nem feltétlenül kell a kókuszdióból kinyerned, a bolti kínálatban fogyasztásra kész kókuszvizek is kaphatók. A vásárlás előtt azonban olvasd el az összetevők listáját, mert egyes termékek hozzáadott cukrot vagy ízesítőszereket tartalmazhatnak.
A kókuszvíz felhasználható turmixokhoz, chiamagos pudingokhoz, vinaigrette öntetekhez vagy egyszerűen a víz helyettesítésére is, ha egy kis változatosságra és/vagy egy kis természetes édességre vágysz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés