Epilepszia esetén is segítségedre lehet ez a nyárillatú olaj

GettyImages-1464681007
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyre többen használnak kókuszolajat főzéshez, de vajon miért érdemes más olajak helyett erre váltani?

A kókuszolaj kiváló antioxidáns-forrás, ezáltal a sejtek károsodása ellen teszel hatékonyan, ha fogyasztod. 

Sokáig a szív egészségének bajnokaként is gondoltak rá, de a kutatások később arra világítottak rá, hogy a kókuszolaj valójában emelheti az összkoleszterinszintet

– igaz, még mindig nem olyan mértékben, mint a vaj –, így arra muszáj odafigyelned, hogy ne fogyaszd túl nagy mennyiségben.  De lássuk, milyen hatásai miatt érdemes mégis beépítened étrendedbe a kókuszolajat!

Jó energiaforrás

Közepes szénláncú zsírsav (MCT) tartalma  révén a kókuszolaj fokozhatja szervezeted zsírégető képességét, de vigyázz: a kókuszolajnak önmagában magas a kalóriatartalma, így ha sokat fogyasztasz belőle, az hízáshoz vezethet. Szerencse, hogy ugyanakkor az MCT-k csökkentik az étvágyat, lebontásuk során ugyanis ketonok keletkeznek, amelyek csillapítják az éhségérzetet.

Szintén a közepes szénláncú zsírsav révén gyors energiaforrást is jelent:

nem véletlen, hogy a sportolók régóta nyúlnak ehhez az energiaforráshoz, ha meg akarják dobni energiaszintjüket.

A kókuszolaj jóbarát a konyhában
A kókuszolaj jóbarát a konyhábanAshaSathees Photography / Getty Images Hungary

A kórokozók ellen is hatékony

Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságait szintén az MCT-nek köszönheti: főként a laurinsav teszi e téren hatékonnyá.

Kutatások szerint a következő, különböző betegségeket okozó organizmusokkal szemben lehet hatékony:

  • Staphylococcus aureus,
  • Streptococcus mutans,
  • Streptococcus pyogenes,
  • Escherichia coli,
  • Helicobacter pylori.

Mindezen túl a laurinsav bakteriosztatikus hatással is bírhat – ez azt jelenti, hogy megakadályozza a baktériumok szaporodását anélkül, hogy végezne azokkal.

Kókuszolaj epilepsziára? Igen!

Az alacsony szénhidráttartalmú, zsírban gazdag ketogén diétát régóta alkalmazzák a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelésére: a diéta, amelybe a kókuszolaj jól illeszkedik, csökkenti a rohamok gyakoriságát. 

A kutatók szerint az agysejtek üzemanyagaként rendelkezésre álló glükóz hiánya az egyik lehetséges magyarázat a rohamok számának csökkenésére a ketogén diétát alkalmazó epilepsziás embereknél.

A szénhidrátbevitel csökkentése csökkenti a vérben lévő glükózt, a zsírbevitel növelése pedig jelentősen megnövekedett ketonkoncentrációhoz vezet. Az agy a glükóz helyett a ketonokat tudja energiaforrásként használni: a módosított ketogén diéta, melyben kókuszolajat is használsz, így hatékony lehet az epilepszia kordában tartására.

A kókuszdió sok része hasznosítható
A kókuszdió sok része hasznosíthatóLaura Hagi / 500px / Getty Images Hungary

Alzheimer-kór kezelésében betöltött szerepét is vizsgálják: a kutatók úgy vélik, hogy a ketonok ellensúlyozhatják az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór korai jeleit azáltal, hogy alternatív energiaforrást biztosítanak az agysejtek számára glükóz helyett, az állapot ugyanis rontja az agy képességét arra, hogy azt felhasználja.

Külsőleg is alkalmazhatod

A kókuszolaj nemcsak ételeidben, hanem külsőleg alkalmazva is segítségedre lehet mindezenfelül. Bőröd és hajad is szebb és egészségesebb lesz, ha kókuszolajjal kezeled, sőt, ha ezzel öblögetsz, szád egészségért is sokat teszel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek