Koffeinnel a szemszárazság ellen? Ezt a szabályt tartsd be kávéfogyasztóként!

Hosszú ideig arról lehetett olvasni, hogy szemszárazság esetén kerülni kell a koffeintartalmú italokat, mert csak súlyosbítják a tüneteket. De a kutatások semmi ilyesmit nem támasztanak alá. Akkor mi a kapcsolat a koffein és a szemszárazság között?

A szem szárazsága gyakori probléma, összességében a  magyar lakosság harmadát is érintheti. Ez egy tipikus modern civilizációs betegség, a képernyők előtti munka, az autóvezetés, a mesterséges fények, a légszennyezettség, a kontaktlencse-viselés miatt szenvednek egyre többen a száraz szem kellemetlen tüneteitől.

Mi pontosan a szemszárazság?

szemszárazság könnyen összetéveszthető egyéb szembetegségekkel, ezért gyakran nehéz felismerni. Sokan nincsenek is tisztában magával a betegséggel, csak a tünetek megjelenésekor érzik, hogy valami nincs rendben.

Kezdetben a szemet kicsit száraznak érzi az ember, mintha belement volna egy porszem, gyakran pislog. A szem kipirosodása már tartósabb irritációt jelez, a szem égni, fájni kezd, mivel a szaruhártya tápanyagok híján sokkal érzékenyebb a szemet irritáló valamennyi kémiai és egyéb behatásra. A szem fokozottan érzékeny minden olyan ingerre, amely folyamatos pislogásra készteti a szemet. A csúszós könnyréteg hiánya miatt a pislogás fájdalmas.

Most akkor a koffein hasznos vagy inkább káros a száraz szeműek számára?

Abból kiindulva, hogy a koffeinnek vízhajtó hatása van a szervezetre, arra gondolhatnánk, hogy a szemszárazsághoz is köze lehet. Ez volt az orvosok kiindulási alapja is, de az elvégzett kutatások nem mutattak ki összefüggést a két jelenség között. Valójában épp az ellenkezője történt, több egészséges emberen végzett kisebb vizsgálat során arra kezdtek gyanakodni, hogy a koffein inkább serkenti a könnytermelést.

Egy 2012-es, 78 emberen végzett placebokontrollos vizsgálat például azt találta, hogy azok, akik koffeintablettát szedtek, többet könnyeztek, mint azok, akik hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Egy másik, 2014-es, 41 ember bevonásával zajló vizsgálat hasonló eredményre jutott. Bár ezek az eredmények ígéretesek, bizonytalan, hogy a teljes népességre érvényesek-e egyáltalán.

 A jövőbeli kutatásoknak azt kell vizsgálniuk, hogy a koffein valóban serkenti-e a könnytermelést azoknál az embereknél, akik szárazszem-szindrómában szenvednek, vagy egyéb egészségügyi okokból, esetleg idős koruknál fogva problémásabb a könnytermelésük.

A fentiekből annyi kiderül tehát, hogy a koffein nem jelent veszélyt az egyébként egészséges, de száraz szemű emberekre. Az viszont még nem bizonyított, hogy hasznos-e számukra.

A koffein segíthet a szemszárazság ellen
A koffein segíthet a szemszárazság ellen

A koffein hatékony használata a szemszárazság enyhítésére

Mivel egyes kutatások szerint a koffein fokozhatja a könnytermelést, érdemes kipróbálnod. Javasoljuk, hogy kerüld a cukros üdítőket és energiaitalokat. Mert ezeket már bizonyítottan összefüggésbe hozták a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és az általános halálozás fokozott kockázatával.

Helyette válaszd inkább a kávét. A kávé olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kálium, a magnézium, a riboflavin és a niacin. Emellett az egészségvédő antioxidánsok egyik fő forrása.

Kutatások kimutatták, hogy a kávé még a fizikai teljesítményt is javíthatja, és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések kockázatát.

Ezt tartsd be kávéfogyasztóként!

A szakértők szerint a legtöbb egészséges felnőtt számára a napi 400 milligramm koffeinbevitel még biztonságosnak számít. Egy eszpresszót a legjobb helyeken is kb. 7-9 gramm kávéból főznek, úgyhogy ez nagyjából 4 csészét jelent naponta.

Ha nem vagy rutinos kávéivó, akkor nem kell rögtön ennyivel nyitnod, ekkora mennyiségnek egyéb mellékhatásai is lehetnek a szervezetedre.

Egy 2015-ös összefoglaló tanulmány felsorolta ezeket a mellékhatásokat: a koffein szorongóvá, izgatottá és nyugtalanná tehet, és megnehezítheti az elalvást is. De persze egyénenként változó mindez, így a legjobb, ha figyeled a tested jelzéseit.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra