Te is szeretsz kávézni? Így csinálhatod egészségesebben a tudomány szerint

Számos cikk és tanulmány van arról, milyen egészséges a kávézás, ahogy arról is olvastunk már, hogy azért még mindig jobb nem kávézni, mint napi négyet meginni. Akárhogy is, annyi biztos, hogy ez a szokás végezhető egészségesebben és a szervezetünket megterhelő módon is. Már mutatjuk is, mire érdemes figyelned, ha te sem hagysz ki egy reggelt sem kedvenc feketéd nélkül!

Egyesek szerint a kávé ízét nem szabad elrontani tejjel és cukorral, mások azt mondják, hogy az rituálé akkor a legjobb, ha kedvenc reggeli italunk nemcsak ébresztő, de egyben desszert és energiát adó finomság is. A Healthline pedig annak járt utána, vajon hogyan kávézhatsz sokkal egészségesebben, mint eddig. 

1. Hagyd ki a koffeint délután 2 óra után

A kávé az egyik leggazdagabb természetes koffeinforrás az étrendünkben, aminek nemcsak elkészítési módja, de fogyasztásának ideje is lehet egészségtelen. A koffein stimuláns, ez az egyik fő oka annak, hogy a kávé olyan népszerű. Energiát ad, és segít ébren maradni, ha az ember fáradtnak érzi magát, ez már tudományosan is bizonyított. 

Ám ha az ember viszonylag későn iszik kávét, az zavarhatja az alvást, és a rossz alvás többféle egészségügyi problémához vezethet, így érdemes maximum délelőtt kávézni.

Ha nem iszol kávét 14-15 óra után, az jó kezdet. Ennek ellenére nem mindenki egyformán érzékeny a koffeinre, és néhány kávérajongó akkor is jól alszik, ha későn kávézik. Figyeld a szervezeted, és ha rosszul alszol, vagy épp korán ébredsz a délutáni kávézás után, cseréld inkább zöld teára az utolsó adagot!

2. Óvatosan a cukorral

Bár a kávé önmagában egészséges, könnyen lehet belőle valami káros, hiszen néhány cukorral, egy deci krémesítővel, néhány kanál sziruppal és egy hatalmas tejszínhabkoronával, már inkább egészségtelen, mint hasznos ital válik belőle.

A hozzáadott cukor vitathatatlanul az egyik legrosszabb összetevő a modern étrendben, hiszen mindenféle súlyos betegséghez köthető, mint például az elhízás és a cukorbetegség. Ha nem tudod elképzelni az életet édesítőszer nélkül a kávédban, használj inkább természeteset, például steviát.

3. Válassz minőségi márkát, lehetőleg biováltozatot

Igen, a rossz minőségű kávé valamivel egészségtelenebb is. A kávé minősége nagymértékben változhat a feldolgozási módszertől és a kávébab termesztésének módjától függően, így érdemes a jobb minőségű, biováltozatokat választanod. 

4. Hiába egészséges, mégsem jobb a több belőle

Míg a mérsékelt kávéfogyasztás egészséges, a túl sok ivás csökkentheti annak általános előnyeit. A túlzott koffeinbevitelnek különböző káros mellékhatásai lehetnek, noha az emberek koffeinérzékenysége változó. A Health Canada azt javasolja, hogy a napi 1,1 mg/kg (2,5 mg/kg) testtömegarányt ne lépd túl. A kávéfogyasztás lényege, hogy egyensúlyba hozd a kockázatait és előnyeit. Hallgass a testedre, és ne fogyassz többet, mint amennyit a szervezted kényelmesen elvisel.

5. Adj hozzá egy kis fahéjat!

A fahéj talán a legfinomabb fűszer, ami különösen jól keveredik a kávé ízével. Tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet cukorbetegeknél, és ráadásul nagyon finom is, így ha hozzáadod, egy kis extra erősítést adsz a szervezetednek. 

Egy adag nem árthat
Egy adag nem árthatbenstevens / Getty Images Hungary

6. Kerüld az alacsony zsírtartalmú és mesterséges krémesítőket és tejszínt

A természetes élelmiszerek általában jobb választást jelentenek a cukros, cukrozatlan, tartósított, zsírmentesített változatoknál. Tejmentes tejszín helyett – összetevőktől függően – sokszor jobb választás egy természetes, zsíros tej, vagy tejszín a kávédba, lehetőleg biováltozatban. 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a természetes tejtermékek tartalmaznak néhány fontos tápanyagot. Például a tejtermék kiváló kalciumforrás, és csökkentheti a csontritkulás és a csonttörések kockázatát.  Ezenkívül a fűvel táplált tehéntej tartalmaz némi K-vitamint, ami szintén hozzájárul a csontok egészségének javulásához.

7. Adj hozzá egy kis kakaót a kávédhoz

A kakaó tele van antioxidánsokkal, így annak fogyasztása többféle egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek kockázatának csökkentését. Adj hozzá egy keveset belőle!

8. Főzd a kávét papírszűrővel

A főzött kávé cafestolt tartalmaz, egy diterpént, amely növelheti a vér koleszterinszintjét. A nem kívánt hozzávaló szintjének csökkentése azonban egyszerű: használj papírszűrőt. Tudományosan is bizonyított, hogy a papírszűrővel történő kávéfőzés hatékonyan csökkenti a cafestol mennyiségét, de átengedi a koffeint és a jótékony antioxidánsokat.

Ha erre nincs lehetőséged, akkor sem kell elkeseredned, a cafestol ugyanis nem mindenképpen rossz. A legújabb, egereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy antidiabetikus hatása van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra