Szemszárazság, viszketés, bevérzés: így kezeld a gyakori szemproblémákat

A különböző szemproblémák nem csupán fájdalommal járnak, de olykor a látást is megnehezítik. A kezelés szerencsére a legtöbb esetben viszonylag egyszerű.

A fájdalommal járó szemproblémáknak több fajtája létezik, és különböző okokra vezethetők vissza: gyulladásra, allergiára, sérülésre. Szerencsére ezek nagy része átmeneti és könnyen kezelhető. Dr. Matthew Gardiner szemész kutató a Harvard Health Publishing cikkében szedte össze, amit a különböző szemfájdalmakról és gyógyításukról tudni érdemes.

Bevérzés

A kivörösödött szem, más néven bevérzés elég gyakori probléma, és sok minden okozhatja: a szemünkbe került por, különböző allergiák vagy a szem kiszáradása. Ezek hatására begyullad a szem, kitágulnak a vérerei, mert a normálisnál több vér folyik rajtuk keresztül. A probléma különböző tetryzoline-tartalmú szemcseppek segítségével könnyen kezelhető, de Gardiner szerint az esetek többségében a kiváltó okot kellene megszüntetni. Ha ugyanis túlzásba visszük a használatukat, a szem megszokja őket, és miután leállunk velük, még jobban kivörösödik.

Viszketés

A szemviszketés leggyakoribb oka valamilyen allergia – akár szezonális, akár olyan, amit egy bizonyos kozmetikum vagy vegyszer váltott ki. Ebben az esetben az allergiás tüneteket antihisztamin-tartalmú  készítmények (cseppek vagy tabletták) segítségével kezelhetjük.

A leggyakoribb szemproblémák és kezelésük
A leggyakoribb szemproblémák és kezelésükWill Russell / Getty Images Hungary

Ragacsos szem

Előfordulhat, hogy a szemedben a szokásosnál több váladék (csipa) termelődik, ami összeragasztja a szemhéjaidat. Ennek oka a legtöbb esetben kötőhártya-gyulladás, amit baktérium- és vírusfertőzés, illetve allergia is előidézhet. A legjobb megoldás ebben az esetben is az, ha a kiváló okot szünteted meg. Baktériumfertőzés esetén antibiotikumot javasolhat az orvos, ha pedig vírus okozza a bajokat, a tünetek pár nap leforgása alatt maguktól is elmúlnak.

Szemszárazság

A szem kiszáradásának oka a legtöbb esetben az elégtelen mennyiségű könnytermelődés, illetve a könny állagának megváltozása, amit a könnycsatorna vagy a könnymirigyek nem megfelelő működése idéz elő. Ez lehet az öregedés velejárója is, de okozhatja az is, ha nem pislogsz eleget, túl sokat ülsz a monitor előtt, vagy egy túlságosan száraz levegőjű a szobában töltöd a nap nagy részét. Esetenként különböző gyulladásos betegségek is előidézhetnek szemszárazságot.

Kezelésére több módszer is létezik. Ha naponta kétszer öt percig meleg borogatást teszel a fájó szemedre, könnyen enyhíthetsz a problémán, de léteznek szemcseppek vagy éjszakai kenőcsök is, amik használnak. Ha mégsem válnak be, az orvos megteheti, hogy egy könnypontdugó segítségével ideiglenesen elzárja a könnypontokat. Ez gátolja a könny elfolyását, így több marad a szaruhártyán és a kötőhártyán.

Túlzott szemnedvesség

Előfordulhat, hogy a könnycsatornák elzáródnak, ezért a normálisnál nagyobb mennyiségű könny marad a szemedben, de különböző allergiás reakciók vagy a szembe került pordarabkák is okozhatják a túlzott könnyezést. Gardiner ezúttal is azt javasolja, hogy a kiváltó okot szüntesd meg, tehát az allergiás tüneteket kezeltesd, távolítsd el a szembe ragadt idegen anyagot, vagy szüntesd meg az elzáródásokat.

A különböző szemproblémák tehát gyakran otthon, orvosi segítség nélkül is megszüntethetők, de ha súlyosabb gondok merülnének fel, sohase habozz felkeresni egy szemészt. Ha huzamosabb ideig nem múló fájdalmat érzel a szemedben, vagy a látásod homályossá válik, gondolkodás nélkül fordulj szakemberhez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra