Egyél mindennap ebből a gyümölcsből, hogy megelőzd a szívrohamot és az agyvérzést

GettyImages-104146566

Minden gyümölcs fogyasztásának megvannak a maga előnyei, ezért is érdemes minél változatosabban fogyasztani őket. Az ideális, ha minden színből kerül a tányérunkra, így nem hiányozhat a zöld kivi sem. Össze is gyűjtöttük, mire jó.

A C-vitamin-szükséglet biztosításának remek módja, ha rendszeresen fogyasztunk kivit. De nem csak a boltból szerezhetjük be, ugyanis Magyarországon remekül érzi magát a növény, és a saját kertünkben termett kivi még zamatosabb, hisz akár teljesen érett állapotban szedhetjük. Nem kell azonban megvárni minden esetben hogy teljesen beérjen, mert utóérő. Leszedve hűvös helyen sokáig eláll, szépen megérik. Ha kivit telepítenénk a kertünkbe, figyeljünk rá, hogy kétlaki növény, ezért csak akkor szüretelhetünk saját termést, ha porzós és termős növényünk is van, vagy öntermékenyülő fajtát választunk, amihez a kertészetekben kaphatunk segítséget. A megszokott zöld mellett találkozhatunk a sárgásabb húsú arany kivivel is, ami kevésbé szőrös és édesebb is. Amellett, hogy nagyon finom, javítja a hangulatunkat, az alvásunkat, és egészségünket is több területen támogatja. Nézzük, miért együnk gyakran kivit!

Enyhíti a felső légúti tüneteket

A kivi az immunrendszer működéséhez és a fertőzések tüneteinek enyhítéséhez fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a C- és E-vitamint, a folátot, a polifenolokat és a karotinoidokat. 32 hatvanöt év feletti, közösségben élő részt vevő segítségével vizsgálták, hogy napi négy kivi négy héten keresztül hogyan hat a felső légúti fertőzésekre. Az előfordulásukat ugyan nem csökkentette, de lényegesen gyorsabban múltak el a tünetek.

Mire jó a saját kivi a kertben? Amellett, hogy finom, az egészségünket is támogatja
Mire jó a saját kivi a kertben? Amellett, hogy finom, az egészségünket is támogatjaxu wu / Getty Images Hungary

A kivi jó a szívnek

A kivi gazdag rostban, káliumban, C-vitaminban és más antioxidánsokban. Kimutatták, hogy szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, növeli az antioxidáns-kapacitást, és felerősíti a stressz elleni védekezésben és a DNS-javításban részt vevő gének működését. Úgy találták, hogy emelkedett vérnyomású embereknél napi három kivi fogyasztása csökkenti a vérnyomást, amiben szerepe lehet a gyümölcs káliumtartalmának is. Mivel a magas vérnyomás a stroke és a szívroham kockázatát is növeli, így csökkentése ezen kockázatok mérséklésével is jár.

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása, mint amilyen a kivi is, főképp, ha héjával együtt fogyasztjuk, jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását a kutatások szerint. Ez valószínűleg a rostok koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatására vezethető vissza.

Segíti az emésztést

Rosttartalma segíti az egészséges bélmozgást, még székrekedéssel küzdő irritábilisbél-szindrómában szenvedő betegeknél is. Tartalmaz még egy aktinidin nevű enzimet is, amely elősegíti a fehérje lebontását, segítve a fehérjében gazdag élelmiszerek hatékonyabb megemésztését. A kivi a hús puhítására szolgáló receptekben is felhasználható.

Jó K-vitamin-forrás

A K-vitamin szükséges a csontszövet építő folyamataihoz, ahhoz, hogy a kalcium beépüljön a csontba. Hiányában csontritkulás léphet fel, illetve a vérben felhalmozódó kalcium az érfalakra rakódva érszűkületet, az érfalak merevségét okozza, ami növeli a stroke és a szívinfarktus kockázatát.

Így néz ki a zöld kivi és az arany kivi
Így néz ki a zöld kivi és az arany kiviBirdShutterB / Getty Images Hungary

Segíti a jobb alvást

A kiviben található szerotonin segíthet az alvásproblémákkal küzdőknek is. Egy vizsgálat során alvászavarral küzdő felnőttek mindennap egy órával lefekvés előtt kivit fogyasztottak. Négy hét kivifogyasztás után azt tapasztalták, hogy lefekvés után gyorsabban alszanak el, mint korábban, és nőtt az alvás időtartama és hatékonysága is.

Védi a szemet

A kiviben található antioxidánsok közül az egyik, a lutein a szemünk egészségét támogatja. A szemünk éleslátásért felelős részébe, a makulába kerül, ahol védi azt a káros sugárzásoktól. 

Javítja a hangulatot

Kutatások azt sugallják, hogy a kivi javíthatja a pszichológiai jóllétet.

Napi két arany kivi fogyasztása a hangulati zavarok és a fáradtság jelentős csökkenésével, valamint a jó közérzet és az erőnlét jelentős növekedésével járt.

Nagyobb hatást figyeltek meg azoknál a résztvevőknél, akiknél a kísérlet előtt is jelentősebb hangulatzavar mutatkozott.

Mire figyeljünk

A kivi jelentős káliumtartalma miatt azok, akik veseproblémákkal küzdenek, vagy szívgyógyszert szednek, csak mértékkel fogyasszák. Mivel erős allergén, ezért első alkalommal óvatosan kóstoljuk. Aki mogyoróra, avokádóra, fügére vagy latexre érzékeny, keresztreakciót tapasztalhat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra