Ezért olyan egészséges a kivi héja: nem érdemes meghámozni

A kivi érdes, szőrös héja nem tipikusan az a dolog, amitől összefut az ember szájában a nyál, mégis van néhány nyomós ok, ami amellett szól, hogy ellenérzéseidet legyűrve megbarátkozz vele.

Vannak gyümölcsök, amiket automatikusan meg szoktak pucolni, mint amilyen a citrom, a banán vagy az ananász is, míg más fajtákat, így a szőlőt vagy a cseresznyét szinte mindig szőröstől-bőröstől fogyasztják, illetve léteznek olyanok is, mint az alma, a körte vagy a barack, amiknél ez ízlés kérdése. Ha azt hitted, hogy a kivi az első kategóriába tartozik, akkor ideje, hogy átértékeld, mert valójában inkább a harmadikba illik, derül ki a Lifehacker beszámolójából.

A héjában van a vitamin

A héj fogyasztása mellett több érv is szól. Kezdjük egy kényelmi szemponttal: a kivi pucolása elég utálatos feladat. Ha kihagyod ezt a lépést, akkor egy csomó felesleges macerától kímélheted meg magad, és még csak az ízélményt sem kell beáldoznod érte. Amennyiben vékony szeletekre vágod a hámozatlan (előtte ne felejtsd el megmosni!) kivit, úgy elsősorban a gyümölcshús íze fog érvényesülni.

Persze, ha a barackot sem tudod héjastól megenni, vagy a héj textúrája viszolygással tölt el, akkor nem feltétlenül van értelme leerőltetni a torkodon, de egy kóstolást talán megérhet. Már csak azért is, mert másik legnagyobb előnye az, hogy tele van értékes tápanyagokkal. Ezek közül az alábbiak a legfontosabbak:

  • Rostok: Fogyasztásuk tápanyagul szolgál a belekben élő „jó” baktériumok számára, a rostokban gazdag étrend pedig csökkentheti a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Folsav: Nélkülözhetetlen a sejtek osztódásához, illetve a várandósság során fontos szerepet tölt be a magzat fejlődési rendellenességeinek megelőzésében.
  • E-vitamin: Erőteljes antioxidáns hatású, így a szabad gyökök lekötésével elősegíti a sejtek egészségének megőrzését.

Ha megeszed a kivi héját, akkor mindhárom tápanyaghoz nagyobb mennyiségben juthatsz hozzá: a rostoknál 50 százalékos, a folsavnál 32 százalékos, az E-vitaminnál pedig 34 százalékos a különbség ahhoz képest, mintha csak a gyümölcshúst fogyasztanád. A Healthline ráadásul megjegyzi: az antioxidánsok – elsősorban az E-vitamin és a C-vitamin – nagyobb koncentrációban vannak jelen a héjban, mint magában a gyümölcshúsban.

Értékes tápanyagokhoz juthatsz belőle
Értékes tápanyagokhoz juthatsz belőlebaona / Getty Images Hungary

Muszáj szőröstől megenni?

Szerencsére nem! Ha nem tudod elviselni, hogy a kivi felületét borító apró kis szőröcskék érintkezzenek a száddal, egyszerűen dörzsöld le őket egy tiszta konyharuhával, zöldségkefével vagy kanállal. A kivi fogyasztása azonban ettől függetlenül is okozhat irritációt, ami annak köszönhető, hogy kalcium-oxalát kristályokat, úgynevezett rafidokat tartalmaz, melyek apró karcolásokat ejthetnek a szájban. Ha hozzávesszük a gyümölcs savasságát, akkor ez kifejezetten kellemetlen tud lenni. Mivel a rafidok a legnagyobb koncentrációban a héjban találhatók, (de előfordulnak a gyümölcshúsban is), a hámozás csökkentheti a hatást, csakúgy, mint az, ha érettebb darabokat választasz. A puha hús ugyanis csapbába ejti a rafidokat, illetve szintén csökkenti azok hatását.

Héj nélkül is egészséges

Akár megeszed a héját, akár nem, a kivi fogyasztása mindenképp az egészséged javát szolgálja (kivéve, ha allergiás vagy rá, vagy vesekővel küzdesz, mert akkor kerülendő). Itt van 6 ok, hogy miért:

  1. Javítja a koleszterinszintet: Napi két kivi fogyasztása már nyolc hét után növeli a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintjét, miközben csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin koncentrációját.
  2. Csökkenti a vérnyomást: Tanulmányok szerint napi három kivi elfogyasztása átlagosan 10 ponttal csökkenti a vérnyomást egy 8 hónapos időszakon belül.
  3. Segíti a vas felszívódását: Ha a kivivel párhuzamosan vasban gazdag ételeket eszel, az javítani fogja az ásványi anyag felszívódását, illetve segíthet megelőzni a hiányállapot kialakulását.
  4. Erősíti az immunrendszert: A kivi immunerősítő hatású, sőt akár a torokfájáson is képes enyhíteni.
  5. Serkenti az emésztést: A gyümölcs egy actinidin nevű enzimet tartalmaz, ami megkönnyíti szervezeted számára az ételekben lévő fehérje feldolgozását.
  6. Enyhíthet a székrekedésen: És magas rosttartalma miatt jótékony hat a bélműködésre napi két darab fogyasztása esetén.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra