A kivi gyümölcs igazi C-vitamin-bomba, erősen ajánlott fogyasztani a mostani megfázós időszakban. Az új-zélandi Otago Egyetem professzorai azonban azt is bizonyították, hogy a mentális jóllétünkért is sokat tehetünk, ha eszünk ebből a különleges, zöld finomságból.
Már négy nap alatt jobb lett a kedvük
Nemrégiben a The British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg annak a kutatásnak az eredménye, amely alapján kiderült, hogy a kivi fogyasztása már négy nap alatt is javítja az erőnlétet és a hangulatot.
A vizsgálat egyik társszerzője, Tamlin Conner professzor, a Pszichológiai Tanszék munkatársa szerint az eredmények kézzelfogható és hozzáférhető módot kínálnak a mentális jóllét támogatására.
Nagyszerű, hogy az emberek tudják, hogy az étrendjükben végrehajtott apró változtatások, mint például a kivi hozzáadása, megváltoztathatják mindennapi közérzetüket.
A C-vitamin bevitele jobb hangulattal, vitalitással és jó közérzettel jár, míg a C-vitamin hiánya esetén nagyobb az esély a depresszióra, és akár a kognitív képességek romlására is. A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsan következik be a hangulatjavulás, ha a pácienseknek C-vitamin-tablettát, placebót – azaz hatóanyag nélküli kapszulát – vagy kettő darab kivit adnak naponta. A kísérletben 155 felnőtt vett részt, akiknek alacsony volt a C-vitamin-szintje, és ezt egy 8 hetes kúrával igyekeztek pótolni. A vizsgálat során egy okostelefonon alkalmazható applikáció segítségével mérték fel energiaszintjüket, hangulatukat, fókuszba a fizikai aktivitást, az alvásmennyiséget és az alvásminőséget helyezve. A kutatók azt találták, hogy azok, akik kivit ettek, már négy napon belül érezték annak pozitív hatását, a 14–16. napon pedig releváns változás következett be. Ezzel szemben, azok esetében, akik C-vitamint szedtek, a 12. nap környékén jelentkezett minimális változás.
A táplálkozás és a hangulat összefügg
A kutatást vezető szerző, dr. Ben Fletcher célja az volt, hogy felismerjük, mennyiben javulhat az életünk minősége, ha odafigyelünk az étrendünkre, és ez nemcsak a fizikai, de a mentális egészségünkre is igaz.
A tanulmány kiemeli a teljes értékű élelmiszerek, például a kivi fogyasztásának fontosságát és annak pozitív hatásait. Érdemes a táplálkozást és a jóllétet holisztikusan megközelíteni és a tápanyagokban, vitaminokban gazdag ételeket beépíteni az étkezésünkbe.
Conner professzor kiemelte, hogy azoknak, akik törekednek a mentális jóllétre, egy új módszertant mutatnak be, hiszen az okostelefonos monitorozás valós idejű visszajelzést ad a hangulattal kapcsolatos napi eredményekről.
A kivi gyümölcs a szívednek is jót tesz
A mentális jóllét mellett a kivi jó néhány egyéb, egészségre gyakorolt pozitív hatását is felsorolták. Többek között a fogyasztása növeli a jó koleszterin szintjét, ily módon támogatva a szív egészségét. A vérnyomás kezelésében is segít, emellett gazdag káliumban, amely szintén jót tesz a szívednek.
A kivi rostban gazdag, emiatt gyorsítja az emésztést, és segít a fehérjék lebontásában is. Kivételesen gazdag immunrendszert támogató tápanyagokban, beleértve a C-, E-, K-vitamint, a folátot, valamint karotinoidokat, rostokat és fitokemikáliákat.
Fontos azonban tudnod, hogy a kivi allergén lehet, ezért az arra fogékonyaknál akár súlyos reakciókat is okozhat.
Akik allergiásak a mogyoróra, az avokádóra, a fügére, a pollenre vagy latexre, azoknál a kivi esetében keresztreakciók jelentkezhetnek.
Ha vérnyomáscsökkentőt vagy véralvadásgátlót szedsz, ne feledd, hogy a kivi rendszeres fogyasztása fokozhatja a tabletták hatását.
Ha kíváncsi vagy, hogyan érdemes megenni a kivit, hogy még egészségesebb legyen, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés