Ezt ehetjük csirke helyett a jövőben: neked volna hozzá gusztusod?

GettyImages-1270272177
Olvasási idő kb. 5 perc

Állítólag a csirke ízére nagyon hasonlít, mégis kevesen tudjuk elképzelni, hogy a jövőben egy jó ízletes pitonpörkölt kerüljön a vasárnapi asztalra. Márpedig egy mostani tanulmány szerint több szempontól is nyerő lehet, ha a jövőben változtatunk az étrendi szokásainkon.

Noha a békára és a krokodilra is mondták már, hogy szakasztott olyan az íze, mint a csirkének, most a pitonról derült ki, hogy kitűnő helyettesítője lehet a baromfinak. Sőt egy, a Scientific Report című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sokak fóbiájának tárgya azért lehet a házi szárnyas jó alternatívája, mert fenntartható, és alacsony telítettzsír-tartalmú húsa bővelkedik fehérjében.

Ettől félnek a legtöbben a világonEttől félnek a legtöbben a világon

Félelmeink tartottak bennünket életben évezredeken át. A világ változott, a fóbiák megmaradtak. De miért?

Tovább olvasom

Rendkívül termékeny hüllők

A pitonok mellett azonban még ennél is több érv szól, például az, hogy a kutatók szerint e fajok rendkívül jól megfelelnek a kereskedelmi gazdálkodás követelményeinek. Ezek a gyorsan, több méteresre megnövő kígyók három éven belül érik el az érettséget, ráadásul rendkívül termékenyek:

két évtizeden át évente 100 tojást képesek előállítani.

Nem is csoda, hogy Ázsia egyes részein a pitontenyésztés jól bevált gyakorlat, ahol a kockás (Malayopython reticulatus) és a leginkább tigrispitonként ismert burmai pitonokat (Python bivittatus) éppen a húsukért tartják.

A pitonok gyorsan nőnek és rendkívül termékenyek
A pitonok gyorsan nőnek és rendkívül termékenyekJoe McDonald / Getty Images Hungary

Megfigyelés alatt a fogságban tartott kígyók 

E gyakorlat a Macquarie és az Oxfordi Egyetem kutatóinak a figyelmét is felkeltette, akik valamivel több mint 4600 pitont tanulmányoztak két délkelet-ázsiai, a közép-thaiföldi Uttaradit tartományban és a vietnámi Ho Si Minh-város közelében található pitonfarmon. A kígyókat óriási raktárakban, mégis természetes körülményeket kialakítva tartották, biztosítva számukra a megfelelő hőmérsékletet és a szellőzést. Táplálékul vadon fogott rágcsálókat és a mezőgazdasági élelmiszer-ellátási láncokból származó fehérjéket kaptak, mi több,

feldolgozott hulladékfehérjéből még saját „kolbászt” is készítettek nekik.

A kockás pitonok húsa jó alternatívája lehet a csirkének
A kockás pitonok húsa jó alternatívája lehet a csirkénekdiegograndi / Getty Images Hungary

Lekörözik a teheneket is

Megfigyelték, hogy a heti egyszeri etetés ellenére a pitonok napi 46 grammal nőttek, ráadásul

4,1 grammnyi elfogyasztott táplálék után a burmai pitonok 1 grammnyi húst „növesztettek”.

A tudósok számára már ez is egy bizonyíték volt, amelyet pedig a kígyók még azzal is „megfejelnek”, hogy kevesebb üvegházhatású gázt is termelnek, mint a melegvérű állatok, köztük a szarvasmarha, a sertés vagy éppen a baromfi.

Így néz majd ki a Föld, ha eltűnik az emberiség: ijesztő jóslatot közölt az ausztrál tudósÍgy néz majd ki a Föld, ha eltűnik az emberiség: ijesztő jóslatot közölt az ausztrál tudós

Egy ausztrál tudós döbbenetes jóslata nem ad már sok időt az emberiségnek. Meglepő viszont, hogy mi az, ami még évmilliók múlva is itt marad utánunk.

Tovább olvasom

Elég a harmat is nekik víz gyanánt

A tanulmányt vezető dr. Daniel Natusch kutató szerint a hüllők sokkal hatékonyabban alakítják több hússá és testszövetté az elfogyasztott táplálékot, mint amennyire bármely melegvérű lény valaha is képes lenne. Ráadásul a vizsgálat során az is kiderült, hogy a pitonoknak az sem baj, ha kimarad az étkezésük: a farmon tartott burmaiak csak nagyon keveset veszítettek a testtömegükből annak ellenére, hogy

61 százalékuk 20 és 127 nap közötti időszakon át böjtölt.

A fenntarthatóság tekintetében az is lényeges szempont, hogy a kígyók ráadásul alig fogyasztanak vizet, miután nagyon minimális a vízigényük: számukra bőven elegendő a pikkelyükön megülő reggeli harmat is. 

Több ázsiai országban is bevett szokás a kígyóevés
Több ázsiai országban is bevett szokás a kígyóevésemily2k / Getty Images Hungary

A kígyóevésé a jövő?

A tanulmány során tapasztalt előnyök miatt a kutatók úgy vélik, hogy világszerte érdemes lenne elkezdeni megvizsgálni a kereskedelmi pitontenyésztés lehetőségét, különösen az élelmiszer-ellátási bizonytalanságban szenvedő, alacsony jövedelmű országoknak. Többek között azért is, mert

az éghajlatváltozás, a járványok, valamint a természeti erőforrások fogyatkozása mind-mind óriási nyomást gyakorol a hagyományos állattenyésztésre.

Bár az ötlet valóban jónak tűnik, de azt a kutatók is valószínűtlennek tartják, hogy fellendül a pitontenyésztés Észak-Amerikában, Ausztráliában vagy épp Európában.

Ha állatos témában megdöbbentő érdekességekről szeretnél olvasni, akkor figyelmedbe ajánljuk a különös trükkel táplálkozó madarat is, amely még a legmérgezőbb békát is elfogyasztja.

A legmérgezőbb békát is megeszi ez a madár: ez a trükkjeA legmérgezőbb békát is megeszi ez a madár: ez a trükkje

Egy invazív óriásbéka elfogyasztására dolgozott ki nyerő stratégiát ez a gázlómadár.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek