Elég kétnaponta zuhanyozni? A bőrgyógyász megmondja

GettyImages-1423287278 (1)

Az energiatakarékosság, a rezsispórolás mindennapjaink részévé vált, de vajon meddig érdemes elmenni a dolog érdekében? Ha kétnaponta állunk a zuhany alá, az inkább előnyös, vagy pont, hogy egészségügyileg káros hosszabb távon?

Mind kívülről fújuk, hogy a vízre vigyázni kell: helyzetünk nagyon előnyös, mivel Magyarországon nagy mennyiségben áll rendelkezésre tiszta, biztonságosan fogyasztható víz – egyelőre. Mosdásra ugyanezt használjuk, de vajon megéri-e ezen spórolni ritkább zuhanyzással, vagy nem éri meg kísérletezni az alacsonyabb energia- és vízszámla elérésének érdekében a test tisztaságával?

A bőrgyógyász javaslata egyértelmű

Vannak olyan helyzetek, amelyekben nem is lehet kérdés, hogy a lehető leghamarabb szeretnénk megmosdani, és a nyári kánikulában tapasztalható nagy melegben is kevesen vannak, akik hajlandók lennének vállalni azt, hogy ritkábban állnak a zuhany alá. De mi a helyzet akkor, ha nem végeztél intenzívebb mozgással járó tevékenységet, nincs is nagy hőség ott, ahol tartózkodsz? Vajon ilyen helyzetben kihagyható rendszeresen a nap eleji vagy végi tisztálkodás?

Az internet bölcsessége helyett szakemberhez fordultunk a kérdés eldöntésére: dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyásza világítja meg, vajon megéri-e próbálkozni.

Kétnaponta zuhanyozni? Hát, nem biztos, hogy jó lesz
Kétnaponta zuhanyozni? Hát, nem biztos, hogy jó leszPeter Dazeley / Getty Images Hungary

„Alapvetően naponta egyszer javasolt a zuhanyzás, bár néhány bőrbetegség esetén előfordulhat, hogy ettől eltérő rendszerességet javaslunk”

 – beszéli le a Dívány olvasóit a mosakodás ritkításáról a szakember. Ha valakinek nagyon száraz a bőre, akkor eltérő lehet az orvosi javaslat, de ettől még a napi egy tisztálkodás a fő szabály. Akinek esetleg a bőre állapota miatt azt mondja kezelőorvosa, hogy inkább csak kétnaponta csutakolja magát, annak is van tennivalója a köztes napokon is: a nemi tájakat és a hajlatokat ekkor is mindenképp tisztítani szükséges.

Ez történik, ha kétnaponta zuhanyzol

„Ha valaki nem zuhanyzik mindennap, valamennyire megnő a kockázata a bőrfertőzéseknek, amely lehet gombás, esetleg bakteriális bőrfertőzés: ezek többnyire a hajlatokban alakulnak ki. A másik oldala a kérdésnek ugyanakkor az, hogy ha valaki túl gyakran mosakszik, annak van egy szárító hatása.

A különböző tusfürdők, szappanok a bőr természetes zsírrétegét leválasztják, és ez az állandó szárító hatás arra érzékeny egyéneknél ekcémát okozhat.

De ez a két véglet, általánosságban a napi egyszeri zuhany, mosakodás a javasolt” – tudtuk meg dr. Kósa Pétertől.

A bőrgyógyász azt is hozzáteszi, hogy sportolás, verejtékezéssel járó tevékenység után azonnal vagy a lehető leghamarabb érdemes tisztálkodnunk, a különböző fertőzések kialakulását elkerülendő.

„A verejték önmagában elő tudja segíteni, hogy a gombák, baktériumok jó táptalajt kapjanak és el tudjanak szaporodni” – fogalmazott.

A higiéniából nem érdemes lejjebb adni…Getty Images Hungary
A higiéniából nem érdemes lejjebb adni…Getty Images HungaryOleg Breslavtsev

Spórolj másképp!

A rezsi összegének csökkentésére tehát nem az lesz a megoldás, hogy a mosakodásból visszaveszünk egy kicsit: érdemes inkább olyan csapot vagy szűrőt felszerelni, amely levegő adagolásával teszi takarékosabbá a vízhasználatunkat, esetleg egy falra rögzíthető órával rávenni magunkat arra, hogy öt perc alatt végezzünk a mosdással, ne folyassuk órákon át magunkra a forró vizet. Ez már csak bőrünk egészségének megőrzése érdekében is fontos lépés lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra