Ez az élvezetes mozgásforma csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát

Lontai Ildikó
GettyImages-1471995039
Olvasási idő kb. 5 perc

A rendszeres kerékpározás kulcsfontosságú lehet a térdfájdalmak és az ízületi gyulladás megelőzésében.

Ha fájt már valaha úgy igazán a térded, hogy azt érezted, alig bírsz lábra állni, akkor biztosan te sem voltál feldobva az olyan tanácsoktól, hogy „sportolj többet”, vagy „kezdd el tornáztatni”. Pedig sajnos nincs más megoldás: a térdet valóban mozgatni kell, még akkor is, ha azt érezzük, ez a legutolsó dolog, amire vágyunk.

A kerékpározás csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát

A térdízületi gyulladásban és ízületi kopásban szenvedőknek gyakran tanácsolja szakorvosuk, hogy rendszeresen mozogjanak, de mindeddig nem volt teljesen egyértelmű, hogy mely tevékenység lenne a legjobb erre. A sokak által preferált futás, bár javíthatja a térd merevségét és az ízületi diszfunkciót, mégis többeknél okoz térdfájást. Ennek leggyakoribb oka a rossz futótechnika, a bemelegítés és a levezetés hiánya, az edzés túl gyorsan emelkedő intenzitása vagy a nem megfelelő futócipő. A futás túlsúly esetén sem javasolt, mert megterheli a szervezetet és az ízületeket. A mozgásról azonban nem szabad és nem is kell lemondani.

A kerékpározás jó hatással van az ízületekre és a térdfájást is csökkenti
A kerékpározás jó hatással van az ízületekre és a térdfájást is csökkentiSam Edwards / Getty Images Hungary

A legújabb kutatások szerint van egy olyan, sokak által kedvelt mozgásforma, amelyet egészen kicsi kortól idős korunkig végezhetünk. Ráadásul, ha hosszú éveken keresztül beépítjük ezt az aktivitást a napjainkba, akkor kisebb az esélye, hogy térdfájdalmakkal vagy térdízületi gyulladással szembesülünk. Ez pedig nem más, mint a kerékpározás.

Életünk bármely szakaszában kerékpározunk, mindenképp jót fog tenni

A Medicine & Science in Sports & Exercise folyóiratban publikált új kutatás szerint a kerékpározás kedvező lehet a térd egészségére, és segíthet megelőzni a térdízületi gyulladást, valamint a térdfájást. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének támogatásával végzett vizsgálat 14 éve tart, és 4796 önkéntes résztvevő adatait összesíti, akik különböző életkoronként adnak információt kerékpározásuk gyakoriságáról, valamint saját maguk által bejelentett térdfájdalmak szintjéről. Mindezt kiegészítik a felmérésben résztvevők röntgenvizsgálati adataival is.

A most megjelent tanulmány ennek a nagyszabású kutatásnak a részhalmazára összpontosított, a 60 év körüli férfiak és nők adatait elemezve. Ennek során pedig a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik életük bármely szakaszában kerékpároztak, 17%-kal kisebb eséllyel alakult ki térdfájdalom, és 21%-kal kisebb eséllyel alakult ki a térdízületi fájdalommal járó ízületi betegség.

Minél többet kerékpározunk, annál jobb az ízületeknek

Megfigyeléses vizsgálatunk alapján az egész életen át tartó kerékpározás jobb térdegészséggel jár, és kisebb az esély az ízületek károsodására” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Grace Lo. „Minél több időt töltött életében egy személy kerékpározással, annál kevésbé valószínű, hogy térdfájdalmai lesznek, vagy oszteoartrózis (ízületi kopás) tünetei jelentkeznek nála" – tette hozzá. A tanulmány szerint a kerékpározás izmokat építhet a térd körül, ugyanakkor nem rongálja az ízületeket.

Az átfogó vizsgálat az életkorra is kitér, és a kutatók azt feltételezik, hogy azoknál az embereknél, akik 12 és 18 éves koruk között rendszeresen kerékpároztak, kisebb eséllyel alakul ki felnőttkorukban ízületi gyulladás és porckopás. De kétségtelenül az életkor előrehaladtával is segítséget nyújthat a biciklizés a panaszok csökkentésében.

Nagyon fontos, hogy a tünetek kezelése mellett a megelőzésre is figyeljünk, mert a probléma egyre gyakoribb: az Egészségügyi Világszervezet szerint az ízületi megbetegedések világszinten több százmillió embert érintenek.

A gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Tudd meg, melyek a legjobb gyulladáscsökkentő zöldségek és gyümölcsök. Kattints ide a cikkért. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek