A kendermag valójában csak elenyésző mennyiségben tartalmazza a tudatmódosító hatásért felelős tetrahidrokannabinol (THC) vegyületet, így ebből semmi nem tapasztalható, miközben számos potenciális jótékony hatással rendelkezik.
Az enyhén édes, diós ízeket mutató mag – amely nyersen, hántolva vagy hántolatlanul, önmagában vagy ételekhez hozzáadva is fogyasztható – egy sor értékes tápanyagot, köztük magnéziumot, E-vitamint, káliumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz, sőt mi több, tele van fehérjével és rostokkal. Lássuk, hogy fogyasztásától milyen konkrét előnyöket várhatsz.
1. Segíthet a fogyásban
Egy adag kendermag (3 evőkanál vagy 30 gramm) mintegy 10 gramm fehérjét tartalmaz – többet, mint egy tojás. Ez ráadásul teljes értékű fehérje, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.
Az anyagcseréhez, az agyműködéshez és az immunrendszer egészségéhez elengedhetetlen esszenciális aminosavakat a szervezet önmagában nem tudja előállítani, vagyis az étkezéssel kell őket bevinni.

Mivel más makrotápanyagokhoz képest a fehérje lebontásához több időre van szükség, az extra erőfeszítés több kalória elégetésével jár, ezáltal a kendermag fogyasztása segíthet a fogyásban. A fehérje emellett fontos szerepet játszik az izomépítésben.
A kendermag jól jöhet azok számára is, akik vegetáriánus étrendet folytatnak, vagy csökkenteni akarják az állati fehérjék fogyasztását.
2. Megvédhet a betegségektől
A kendermagban nagy mennyiségű antioxidáns és ómega-3 zsírsav található, ami további előnyöket vet fel:
- Csökkentheti a vérnyomást, így kisebb lehet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye.
- Védelmet nyújthat a szabad gyökök ellen, amelyek krónikus gyulladást okozva olyan betegségek forrásai lehetnek, mint a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór.
3. Erősítheti a hajat
A kendermagolaj ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat egyaránt tartalmaz. Ez a kombináció egy tanulmány szerint enyhítheti az ekcéma nyomán jelentkező bőrviszketést, egy másik tanulmány szerint pedig megakadályozhatja a nőket érintő hajhullást, és vastagabbá teheti a hajszálakat.

4. Csökkentheti a koleszterinszintet
Egy adag héj nélküli kendermag 1 gramm oldható és oldhatatlan rostot tartalmaz, ami talán nem hangzik soknak, de mivel a legtöbb ember nem fogyaszt elegendő rostot, a sok kicsi sokra megy elv itt is érvényesül.
Mint ismert, a rostokban gazdag étrend elősegítheti a fogyást, megelőzheti a székrekedést, és csökkentheti a koleszterinszintet. Az utóbbi hatást erősíti a kendermagban lévő linolénsav is.
5. Csökkentheti a menstruációt megelőző tüneteket
A kendermag a gamma-linolénsav (GLA) gazdag forrása. Ez az ómega-6 zsírsav mérsékelheti a prolaktin nevű hormon hatását, amely erősíti a mellérzékenységet és más premenstruációs tüneteket. Kutatók úgy vélik, hogy a kendermagban lévő GLA enyhítheti a menopauza tüneteit is, valamint gyulladáscsökkentő hatása lehet.
A kendermag kockázatai és mellékhatásai
Ha hirtelen sok kendermagot – főleg, ha hántolatlan formában fogyasztod – adsz az étrendedhez, az gyomorpanaszokhoz, gázképződéshez és hasmenéshez vezethet. Éppen ezért érdemes napi 1 evőkanállal kezdened, majd fokozatosan 3 evőkanálra emelned az adagot.
Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a kendermag kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, mint a vérhígítók, a vízhajtók és egyes pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló szívgyógyszerek, így ezek szedése esetén érdemes konzultálnod orvosoddal.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés