Csonterősítő, véd a rákkal szemben és fogyni is segít ez az olcsó élelmiszer

GettyImages-1277725443 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Van egy csodaszer, melynek litere 1500 forint alatt van, s ha egy nap ebből négyszer fogyasztunk egy pohárkával, akkor nemcsak a bőrünk marad fiatal, a csontjaink pedig épek, és lesz kevesebb az allergiás tünetünk, sokkal jobb a bélműködésünk és szebbek az idomaink, de segítségével még a rákkal szemben is hatékonyabban vehetjük fel a kesztyűt.

Évszázadokkal ezelőtt a Kaukázus hegységben, a mai Törökország területén valakinek nagyon jól eshetett egy pohárka fermentálódott aludttej, talán köszönhetően éppen annak a 60 fölötti jó baktériumfajnak, melyek probiotikumokként segítik az emésztési folyamatokat, s ezáltal javítják a bélflóra egészségét is. A jótékony hatást tapasztalva az illető törökül így kiálthatott fel: keyif! A kifejezés, melyből a kefir szó származhat, törökül annyit tesz: jó érzés, örömforrás.

A kefirben található mintegy 61-féle jó baktérium mellett élesztő és magas A-vitamin-, B-12 vitamin-, D-vitamin-, kalcium-, magnézium-, vas-, jód-, K-vitamin-, riboflavin-, folsav- és foszfortartalma gondoskodik a tejtermék számos kedvező élettani hatásáról, melyek közül fontos kiemelni néhányat:

A kefir védi a csontokat

A kalcium főleg az első 20-25 év során épül be az emberi test csontjaiba, de kiemelten fontos a várandós édesanyák számára is a megfelelő kalciumbevitel, és időskorban is pótlásra szorulunk csontjaink állagának megóvása és a csontritkulás megelőzése érdekében. A kefir természetes kalciumának felszívódását a D-vitamin-tartalma segíti. Egy kutatás eredményeiből kiderült, hogy a rendszeres kefirfogyasztástól a csontritkulásban szenvedő betegek esetében javult a csontok ásványianyag-tartalma.

Számtalan kedvező élettani hatása miatt a kefir is igazi szuperélelmiszer lehet
Számtalan kedvező élettani hatása miatt a kefir is igazi szuperélelmiszer lehetminoandriani / Getty Images Hungary

Ápolja a bőrt

A kefir a bélflóra működésére gyakorolt kedvező hatásának köszönhetően a pattanásos arcbőrtől is megszabadítja fogyasztóját.

Segít a daganatos megbetegedések megelőzésében

Mivel a kefir késlelteti az enzimaktivitást, egy kutatás arra mutatott rá, hogy a korai stádiumú daganatos megbetegedések esetében emiatt hatékonyan vethető be.

Támogatja az emésztést

Kutatások igazolták, hogy az ételallergia megelőzése és a nyálkahártya ellenálló képességének fokozása szempontjából a kefir az ígéretesebb élelmiszer-összetevők közé tartozik. Hatékonyan lép fel az irritábilisbél-szindróma, a hasmenés és bizonyos fertőzések okozta fekélyek megelőzésében és kezelésében is. Jótékony hatást fejt ki a vastagbél bélflórájára, a szervezet ellenálló képességének növelése mellett elbánik a kórokozókkal.

Elősegíti a fogyást

A kefir nemcsak salaktalanítja a bélflórát, hanem fel is gyorsítja az emésztést, miközben hosszabban tartó teltségérzetet biztosít. Míg fehérjetartalma magas, kimutatták, hogy napi többszöri fogyasztása hatékonyan segíti elő a fogyni vágyók kilogrammveszteségeit. Úgy kalkulálnak, 5-7 nap alatt akár 2-3 kiló súlyvesztés is lehetséges közbenjárásával.

Jóleső, finom és egészséges minden évszakban
Jóleső, finom és egészséges minden évszakbanesemelwe / Getty Images Hungary

A kefir mindemellett, a benne felelhető Lactobacillus kefirinek hála képes lassítani vagy akár meg is állítani olyan veszélyes baktériumok növekedését, mint a szalmonella, a H. pylori és az E. coli. Ugyan további kutatások bizonyító ereje szükségeltetik, de úgy tűnik, a kefir fogyasztása csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet, és minden bizonnyal szabályozza a vérnyomást is.

Kefirdiéta

Éppen ezekért, a laktóz- vagy tejérzékenyeken kívül mindenkinek ajánlatos a kellemes, örömöt okozó, azaz „keyif” kefirfogyasztás, amit imádott tejfölünk egészségesebb alternatívájaként is bevethetünk naponta többször, szinte minden mellé, helyette vagy a tetejére. De még ennél is jobban jöhet egy kimondott kefirdiéta beiktatása, melyben akár napi öt alkalommal is ajánlatos ezt a szuperélelmiszert fogyasztani, például az alábbiak szerint:

  • Reggeli: néhány korpás keksz vagy teljes kiőrlésű pékáru mellé egy pohár kaukázusi kefir.
  • Tízórai: egy marék kesudió vagy mandula egy kis kefirrel.
  • Ebéd: sovány hús salátával, kefirdresszinggel.
  • Uzsonna: egy pohár kefir.
  • Vacsora: egy rozskenyeres szendvics sovány baromfifelvágottal, vagy akár csirkesaláta, de ekkor se feledkezzünk meg hozzá a kefires öntetről.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek