Az uborkát majdnem annyiféle formájában ismerjük és fogyasztjuk, mint amennyit csokiból Gombóc Artúr tud felsorolni, de akármelyik megvalósulásáról is van szó, az egészségre gyakorolt kedvező hatása vitathatatlan.
Ezer arcú, de minden formájában kedvelhető zöldség
Ismerjük és szeretjük a 30 cm hosszúságot meghaladó kígyóuborkát, de előszeretettel fogyasztjuk a 14-16 cm közti félhosszú uborkát, és kifejezetten kedveljük a 12 cm-es vagy annál kisebb, fürtös uborkából készült kovászos vagy csemege ubit is. Ráadásul minden kategóriába számos fajta tartozik, amelyek színe, felülete és íze is nagy változatosságot mutat, így aztán dúskálva a bőséges választékban, ehetünk kovászos uborkát, uborkasalátát, csemege ubit, készthetünk friss kevert salátát nyers kígyóból, és még limonádénkba is tehetünk belőle. Ha pedig csak a szemünk kívánja, hát bőrregenerálónak pakolhatunk belőle a karikák helyére.
Nem csak nekünk a kedvencünk az uborka
A kovászos uborka egy jó tojásos nokedli mellett igazi magyaros nyári menü, ahogy a csirkepörkölt vagy csirkepaprikás mellé feltálalt uborkasaláta is eléggé jellegzetes hazai fogás. Nálunk jellemző még az is, hogy a hűtőkben ott lapul egy felbontott üveg csemege uborka és a vasárnapi ebéd rántott hús + krumplipüré kombója mellett még a legkisebbek sem fintorognak, ha teszünk tányérjukra a mini finomságból. Ennek ellenére az uborka nem hungarikum.
A világ negyedik legtöbbet termesztett zöldsége,
amelyet ráadásul nem is csak az élelmiszeripar favorizál: jótékony élettani hatásait kozmetikumok készítéséhez is kiaknázzák.
A bőr nagy kedvence ennyi mindenre jó
A bőr elhalt hámsejtjeinek könnyebb leválasztásához és a faggyútermelődés optimalizálásához csodákra képes egy házilag is egyszerűen elkészthető és pénztárcabarát pakolás, amelyet elegendő heti kétszer beépíteni a rutinba. Mindössze néhány perc elegendő, hogy lereszeljünk egy uborkát, és egy evőkanál joghurttal elegyítsük. Ezt a masszát 15-20 percig hagyjuk a bőrön ahhoz, hogy kellően összehúzza a pórusokat, hidratáltabbá, ezáltal feszesebbé is tegye a bőrt, csökkentse az esetleges gyulladást, és kifejtse fertőtlenítő hatását.
Ha a bőr nem zsíros vagy pattanásos, de irritált, a fentebbi pakoláshoz joghurt helyett tejfölt is használhatunk, de napégés esetén inkább kerüljük, mert elzárhatja a levegőtől a bőrt. Csípések után kialakuló duzzanatok kezelésére viszont tökéletes. Ilyenkor be kell a zöldség puha húsával dörzsölni az érintett bőrterületet, és hamarosan csillapodni fog az irritáció.
Ha pedig sem pattanás, sem leégés, de még csak csípés sem kínozza arcbőrünket, egyszerűen csak frissülésre, szebb bőrre és némi könnyen elérhető kényeztetésre vágyunk, amiért szervezetünk is hálás lesz, akkor tejszínbe vagy tejbe keverjünk uborkalevet. Ezt vattapamacs segítségével felvihetjük arcbőrünkre és nyakunkra is. 15-20 perc után lemosva már be is krémezhetjük egy laza nappali krémmel a kezelt felületeket.
Mivel az uborka 95%-ban víz, nem csoda, hogy hidratáló képessége, melyre bőrünknek nagy szüksége van, egyedülálló.
Ezért ha még 15 percünk sincs, már azzal is segítünk magunkon, ha a zöldség belsejével finoman átmasszírozzuk körkörös mozdulatokkal arcunk és dekoltázsunk. Ez a leggyorsabb és legegyszerűbb nedvességtartalom-növelő kényeztetés, amire érdemes pár percet és néhány karika uborkát áldozni.
A haj is hálás lesz ezért a zöldségért
Míg uborkapakolásos képekkel tele van a padlás, és ma már az uborkás limonádé is szinte minden bár itallapján szerepel, addig hajpakolás alapanyagaként még mindig kevesen gondolnak kedvencükre. Pedig az uborka erre is remek, igaz, a hajnövekedést elősegítő fejbőr- és hajhagymatápláló pakolás idő- és alapanyagigénye valamivel nagyobb.
- 2 evőkanál uborkalé,
- 2 tojássárgája,
- 1 kávéskanál méz,
- 1 evőkanál ricinusolaj.
Ez az összeállítás a fejbőrbe dörzsölve hatásos hajnövekedést elősegítő és tápláló vitaminos pakolás, amire a fejbőrnek is szüksége van. Éppen ezért ne siessünk lemosni, legalább fél órát hagyjuk hatni, de akár egy órán át is maradhat, utána pedig az ajánlás szerint, csalánsamponnal a legjobb hajat mosni, és már csak győzni kell fésülni az erősebb és egyre gyarapodó hajkoronát.
Szervezetünk számára ezért az uborka az egyik kedvenc zöldség
Nem csak azért, mert jelentős részben tartalmaz folyadékot, így hidratál, vagy mert C-vitamin tartalma jelentősen hozzájárul a napi bevitel kielégítéséhez. Még csak nem is "csupán" azért, mert a fontos B-vitaminnak is jelentős forrása, hanem mert mindemellett a csonterősítéshez szükséges K-vitaminban is gazdag. Ennek a vitaminnak a véralvadásnál is jelentős szerep jut, ezért fontos észben tartani, hogy már 10 dkg uborka a napi K-vitamin-szükséglet egyötöd részét fedezni tudja.
Magas rost- és antioxidáns-tartalma szintén fontos az egészség megőrzése szempontjából, akár a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenthető rendszeres fogyasztása által. De a nyers vagy házilag elkészített uborkasaláta például segítség lehet az emésztés felgyorsításában, ahogy a megfelelő vércukorszint beállításában is.
Uborkával elűzhető a kellemetlen lehelet, és a másnaposság kínzó tüneteinek megelőzésében is partner lehet, ha lefekvés előtt fogyasztunk belőle. Ez reggelre kifejti hatását, és a másnap gördülékenyebben indul majd egy átmulatott éjszaka után. De nemcsak így méregtelenít, hanem oldja a vesekövet, és meg is tisztítja a szervezetet a nemkívánatos anyagoktól ez a gyulladáscsökkentő szuperzöldség.
Mellesleg tisztításra is alkalmas az uborka, bár ez kissé barbár megoldásnak tűnhet elsőre. Ha mégis maradna a pakolások, tisztítókúrák után egy kevés felhasználatlanul, ne habozzunk a tükörfelületekre tenni. Azok tisztítására állítólag fényességes.
Ha érdekelnek a zöldségek hatásai az alvásra, ezt a korábbi cikkünket se mulaszd el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés