Ez a gyulladáscsökkentő élelmiszer veszélyes a gyomorra, vigyázz vele

GettyImages-1442177727

A kávé pörkölésének nagyobb jelentősége van, mint gondolnád: ilyen hatással lehet rád.

Köztudott, hogy a mértékletes kávéfogyasztás bizonyos előnyökkel járhat, és amellett, hogy csökkenti a gyulladást, többek között a szív- és érrendszer egészségére is jótékonyan hathat. De nem csak az számít, hogy mikor, mennyi kávét iszol, sok múlhat a pörkölési módján is.

Ennyit számít a kávé pörkölése

A pörkölés egy hőkezelési eljárás, amely kiemeli a zöld kávébabban természetesen előforduló ízeket és aromákat. Az enyhe vagy világos, illetve a közepes pörkölésű kávék lágyabb ízeket, míg a sötétebbek dominánsabb, karakteresebb ízeket mutatnak.

A pörkölés a kávé antioxidáns-tartalmát is befolyásolja
A pörkölés a kávé antioxidáns-tartalmát is befolyásoljaWestend61 / Getty Images Hungary

A háttérben lezajló kémiai folyamatok ugyanakkor nem csupán a kávé színére és ízprofiljára vannak hatással, de antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait, illetve savasságát is befolyásolják. Lássuk a fő különbségeket.

Antioxidáns-tartalom

A rövidebb ideig tartó világos pörkölés előnye, hogy a kávéban így nagyobb mennyiségű polifenolként ismert antioxidáns marad. Egyes tanulmányok szerint

minél hosszabb ideig pörkölik a kávébabot, annál kevesebb polifenol lesz benne.

Másfelől viszont az antioxidánsok aktivitása a pörkölési szinttel arányosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy a sötét pörkölésű kávé a kevesebb polifenol ellenére összességében erőteljesebb antioxidáns hatással rendelkezhet.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Egy másik tanulmány a fentiekkel ellentétben arra jutott, hogy a világos pörkölésű kávé gyulladáscsökkentő hatása jelentősebb – bár az eredmény nem humán vizsgálatokon, hanem laboratóriumi teszteken alapult.

„Tudjuk, hogy az antioxidánsok számos egészségügyi probléma ellen védenek. És azt is tudjuk, hogy sok krónikus betegségnek a gyulladás az alapja – legyen szó a cukorbetegségről, a szívbetegségről, a rákról vagy az olyan neurológiai betegségekről, mint az Alzheimer-kór. De ezek a betegségek progresszív előrehaladásúak, és hosszú idő alatt alakulnak ki, így egy kémcsöves vizsgálatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni” – értékelte az eredményt dr. Sampath Parthasarathy, a Közép-Floridai Egyetem korábbi kutatója.

A sötétebb pörkölés kíméletesebb a gyomorral
A sötétebb pörkölés kíméletesebb a gyomorralLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Savasság

A kávé irritálhatja a gyomrot, ezért fogyasztása egyeseknél a gyomorsav-szekréció következtében gyomorégést okozhat. A kutatók ezzel összefüggésben azt is megfigyelték, hogy a sötétebb pörkölésű kávék kíméletesebbek a gyomorral, ami fordítva is igaz. Vagyis a

világos pörkölésű kávé ugyan több gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, de savasabb, ezért gyomorégést okozhat.

Koffeintartalom

Vannak, akik úgy gondolják, hogy minél sötétebb a pörkölés, a kávé annál több koffeint tartalmaz, ám ennek semmi valóságalapja nincs. Egy tanulmány az arab kávé összetételét elemezve megállapította, hogy az enyhe, közepes és erős pörkölésű kávé koffeintartalma egyaránt 1 százalék körül alakul – bár az érték az előbbi kettő esetben valamelyest magasabb.

Az egyes kávéfajták koffeintartalmáról alábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek