Ha így iszod a kávét, segíthet elmulasztani a fejfájásodat

GettyImages-943633956

Van, aki szerint a kávé enyhíthet a fejfájáson, mások szerint viszont ronthat rajta. Akkor hogy is van ez?

A koffein és a fejfájás kapcsolata már régóta foglalkoztatja a kutatókat, így ma már pontosabb képet alkotunk arról, hogy a kávéfogyasztásnak milyen hatásai lehetnek. Mint kiderült, minden a mennyiségen múlik. Megfelelő adagolás esetén a kávé enyhíthet a migrénes tüneteken, egy ponton túl viszont ronthat rajtuk.

Így befolyásolja a kávé a fejfájást

Kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akiknél epizodikus migrént (ami a definíció szerint havi 0–14 fejfájást jelent) tapasztalnak, napi 1-2 adag koffein enyhíthet a tüneteken. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a

a koffein csökkenti a gyulladást, ami segíthet a migrénes fájdalmon.

Érdekes módon azonban nem mindegy, hogy a koffein milyen formában jut a szervezetbe. A rendszeres koffeinfogyasztóknál legalábbis az energiaital nem volt számottevő hatással a migrénre.

Napi egy-két csésze kávé enyhítheti a fejfájást
Napi egy-két csésze kávé enyhítheti a fejfájástArlette Lopez / Getty Images Hungary

A kutatásokból az is kiderül, hogy bár napi 1-2 adag koffein csillapíthatja a fejfájást, 3-4 adag már éppen ellentétes hatású lehet. A magyarázat abban rejlik, hogy a koffein vizelethajtóként működik, így nagy mennyiségű fogyasztása kiszáradáshoz, valamint magnéziumveszteséghez vezethet.

Mindkét tényező migrént válthat ki.

Olyannyira, hogy az epizodikus migrének ettől krónikus migrénné válhatnak.

A koffeinmegvonás is migrént okozhat

Ha rendszeresen fogyasztasz koffeint, de egy-két napos szünetet tartasz, az elvonási tüneteket válthat ki, ami migrénnel járhat. Ez azzal függ össze, hogy a koffein elzár bizonyos ereket az agyban, de ha leállsz vele, azok újra megnyílnak. Az koffeinelvonási tünetek általában 12–24 órán belül jelentkeznek, és 2–9 napig tartanak.

A koffeinmegvonástól is fájhat a fejed
A koffeinmegvonástól is fájhat a fejedMotortion / Getty Images Hungary

A gyógyszerek is bekavarhatnak

Néhány fájdalomcsillapító koffeint tartalmaz, ami javíthatja az adott gyógyszer hatóanyagának felszívódását, így az gyorsabban hozhat enyhülést. Nem szabad ugyanakkor átesni a ló túloldalára sem. Ha túl sok fájdalomcsillapítót veszel be, az úgynevezett túlhasználatos fejfájást okozhat.

Mennyi az annyi?

Kávé és kávé között hatalmas különbségek lehetnek. Ezért mindig próbálj a végére járni, hogy a kávéd mennyi koffeint tartalmaz.

Napi 150–200 milligramm koffeinnél húzd meg a határt. Ez körülbelül 1-2 csészényi normál kávénak felel meg.

Tartsd észben, hogy valamennyi koffeint a koffeinmentes kávé és néhány élelmiszer, például az étcsokoládé is tartalmaz, ami befolyásolhatja az eredményt. Főleg, ha az átlagosnál érzékenyebb vagy a koffeinre.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra