A kapornak a levele és a magja is kiválóan alkalmas arra, hogy ízesebbé tegye az ételeinket, ám összességében a kapor gyógynövényként ennél sokkal többre is képes. Előnyös tulajdonságai között mindenképpen említésre méltó, hogy a fokhagymával vetekszik a gyógyhatása.
Más íze van a levelének, mint a magjának
A kapor egyaránt megtalálható az európai és az ázsiai konyhákban is. Míg a levelek édes, füves ízűek, addig a kapor magjai aromásabbak, enyhén citrusos ízűek, ezáltal némiképp hasonlít a köménymaghoz. Fűszerként gyakran párosítják lazaccal, burgonyával és joghurtalapú szószokkal.

A kulináris felhasználás mellett a kaprot különféle betegségek kezelésére is használják, az emésztési problémáktól kezdve a csecsemők hasi görcsének enyhítésén át a rossz lehelet megszüntetéséig.
Egészségvédő hatása vitathatatlan
A friss kapor nagyon alacsony kalóriatartalmú, ennek ellenére jó forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak. Sok benne az immunerősítő, csontképzést és sebgyógyítást segítő C-vitamin, valamint az egészséges látáshoz elengedhetetlen A-vitamin.

Mindemellett erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a károsodástól. A kutatások szerint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást, és megelőzni vagy akár kezelni bizonyos egészségügyi problémákat, beleértve a szívbetegséget, az Alzheimer-kórt, a reumás ízületi gyulladást és a rák bizonyos formáit.
Továbbá a kapor jó mangánforrás is. Bár erre az ásványi anyagra nagyon kis mennyiségben van szüksége a szervezetünknek, mégis nélkülözhetetlen, hiszen támogatja az agy és az idegrendszer normál működését, valamint a cukor- és a zsíranyagcserét.
Miután a friss kaprot általában kisebb mennyiségben fogyasztjuk, lényegesen kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk általa egy-egy étkezés során.
A levelekhez hasonlóan a kapormag is számos hasonló táplálkozási előnnyel rendelkezik.
Jótékony hatással lehet a szívre
A szívbetegség vezető halálok világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint azonban a szívbetegségek közel 75 százaléka megelőzhető olyan kockázati tényezők csökkentésével, mint a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a testmozgás hiánya, a magas vérnyomás- és koleszterinszint, valamint a krónikus gyulladás.

A kaporban is megtalálható flavonoidokról azonban kimutatták, hogy védik a szív egészségét erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik által. Állatkísérletekkel azt is igazolták, hogy a kaporkivonat csökkenti a koleszterinszintet.
A kaporban található apiol nevű vegyület a paraszimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása révén értágulatot okoz. Ennek köszönhetően kezeli a merevedési zavarokat, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást, és így a szívre háruló terhelést, javítja a szívizom vérellátását.
Csökkentheti a vércukorszintet
A krónikusan magas vércukorszint növelheti az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A kapornak azonban sok egyéb mellett vércukorszint-csökkentő hatása is van.
Egy cukorbeteg állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kaporkivonat napi adagjával jelentősen javul az éhomi vércukorszint. Az embereken végzett kutatások eredménye csak korlátozottan áll rendelkezésre.
A daganatos elváltozásoktól is megvédhet
A monoterpének olyan természetben előforduló növényi vegyületek, amelyek rák-, vírus- és gombaellenes, valamint gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és gyakran megtalálhatók olyan növények illóolajaiban, mint a kapor.
Előnyös tulajdonságaik közé tartozik, hogy képesek megvédeni a rákos elváltozásokkal szemben.
Miután magas a kaporban lévő monoterpén, a d-limonén aránya, a növény segíthet megelőzni és kezelni a tüdő-, az emlő- és a vastagbélrákot.
Gyulladáscsökkentő és görcsoldó is
Az említetteken túl a kapor számos módon képes még jótékony hatással lenni az egészségünkre. A fűszernövényben található illóolajok például antibakteriális hatással is rendelkeznek, melyek leküzdik a potenciálisan káros baktériumokat testszerte, de különösen hatékonyak fogínygyulladás esetén, nyákoldásra, illetve köhögés csillapítására. De a nyelven megtelepedő baktériumok és a kellemetlen lehelet megszüntetése miatt is érdemes kapormagot rágcsálni.

Miután a kapor kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz, fontos a gyógynövény a csontok egészsége szempontjából is.
Ismert görcsoldó hatása is, melyet a csecsemők hasfájása és a menstruációs görcsök esetén is bevethetünk.
Lehetséges mellékhatások
A kapor általában biztonságosan fogyasztható, ritkán azonban allergiás reakciókat válthat ki, valamint hányást, hasmenést, szájviszketést, illetve nyelv- és toroködémát okozhat. Továbbá ajánlott kerülni a kaporkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők szedését terhesség és szoptatás alatt, mivel korlátozottak a biztonságosságukkal kapcsolatos kutatások.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés