Vannak az átlagosnál megosztóbb ételek: ilyen például a gomba, amit sokan mellőznek étrendjükből. A spenót is mumus a gyerekek szemében, hacsak nem követik a jó öreg Popeye példáját. Az osztrigát vagy a csigát sokan az állaga miatt nem tudják megenni, a belsőségektől számos nemzet egyenesen irtózik, nálunk pedig a sültrovar-evés tűnik bizarr szokásnak.
Valamiért a sóskától is sokan viszolyognak, pedig ez a vitatott népszerűségű zöldség rengeteg panaszra jó gyógyszer lehet.
Sok jó tulajdonság egy zöldségben
Az első jó hír a sóskával kapcsolatban, hogy Európában is őshonos, így annak az elméletnek a hívei is bátran fogyaszthatják, akik a származási helyen honos terményeken kívüli alapanyagokat mellőzik étrendjükből.
A második jó hír, hogy nemcsak főzésnél hagyatkozhatunk a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaira, hanem teát is készíthetünk belőle, ami méregtelenítőnek is kiváló. (Persze, akinek megenni is furcsa, annak a sóskatea hallatán sem biztos, hogy összefut a nyál a szájában.)
Pedig aki a sóskát szereti, igencsak jól jár. Az A-, B1-, B2- és B9-, valamint C-vitaminban bővelkedő zöld, kardformájú levelek káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is dúskálnak. De a sóska emellett gazdag flavonoidokban és más értékes antioxidánsokban is. Miközben fehérjét jelentős mennyiségben tartogat, kalóriatartalma alacsony, a rostoknak viszont igen jó forrása.
Ez a zöldség arra is jó, hogy elfelejthessük a herpeszt
Sokaknak okoz kellemetlen pillanatokat egy időről időre felbukkanó herpesz, vagy tesz gátlásosabbá a pattanásos bőr. A sóska, magas C-vitamin- és flavonoidtartalmának hála jó fegyver lehet mindezek ellen. Ha egyszerűen csak a bőr ránctalanabbá tétele vagy a pólusok összehúzása a cél, készíthetünk belőle arcpakolást is, de még a száraz levelekkel történő bedörzsölés is hatékony a viszkető sömör elűzésében.
Még több és jobb minőségű a haj is ettől a zöldségtől
Egy marék sóskalevél kihűlt forrázatát a fejbőrbe masszírozva házilag is egyszerű és természetes hajhullás elleni öblítőt készíthetünk belőle. A sóska számos vitaminja az ép haj állapotának megőrzésében, a töredezett hajvégek regenerálásában is segítség. De nemcsak a haj egészségének megóvásához járulhat hozzá, hanem magas kalciumtartalmával a csontok erősségét is fenn tudja tartani.
Ez a zöldség jó a magas vérnyomás ellen is
Antioxidánstartalma teszi a sóskát ideális ellenszerré a magas vérnyomással szemben, ugyanis ez képes csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet, miközben a sóska a szervezet ellenálló képességét is erősíti. Ha ez mind nem lenne elég, közben gyümölcssav-koncentrátuma frissít és élénkít.
Jó vírusölő zöldség is a sóska
Kimutatták, hogy fitokémiás vegyületeinek hatására képes visszaszorítani az influenzavírus szaporodását, ezért ideális vírusellenes zöldségként tarthatjuk számon. Ez a tudás a téli időszakokban különösen jól jöhet.
Még a gyomornak is jót tesz
A sóskában rostok is szép számmal akadnak, melyeknek köszönhetően alkalmas emésztési gondok leküzdésére, székrekedés vagy akár puffadás hatásos kezelésére, ráadásul 100 grammja alig 22 kalóriának felel meg, ezért még a fogyni vágyók is élhetnek vele diétájuk kialakítása során.
Azért jó lesz vigyázni is a sóskával
Mint általában, azért minden jóban van valami rossz is. A sóskában például az, hogy asztmásoknak és bőrbetegséggel küzdőknek a fogyasztása nem ajánlott. De a makkegészségesek sem vihetik túlzásba fogyasztását, mert az kellemetlen gyomorpanaszok megjelenését idézheti elő, szélsőséges esetben még májbetegségek kialakulásának rizikóját is. Ha mindezek tükrében rendszeresen, de mértékkel fogyasztjuk is, ami hasznos, akkor se tároljuk soha fémedényben a benne lévő oxálsav kioldódásának veszélye miatt, mert az fémekkel keveredve mérgezővé is válhat.
Ha érdekelnek a csodatevő zöldségek, ezt a korábbi cikkünket se mulaszd el.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés