Sokan meg sem bírják enni, pedig valódi csodaszer ez a zöldség

GettyImages-135615455 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Hogy finom-e ez a zöldség, az vitatható, de hogy nagyon sok mindenre jó, az nem is kérdés. Nincs több herpesz, sem hajhullás, de még magas vérnyomás sem annak, aki úgy dönt, hogy jóízűen megeszi a sóskát.

Vannak az átlagosnál megosztóbb ételek: ilyen például a gomba, amit sokan mellőznek étrendjükből. A spenót is mumus a gyerekek szemében, hacsak nem követik a jó öreg Popeye példáját. Az osztrigát vagy a csigát sokan az állaga miatt nem tudják megenni, a belsőségektől számos nemzet egyenesen irtózik, nálunk pedig a sültrovar-evés tűnik bizarr szokásnak.

Valamiért a sóskától is sokan viszolyognak, pedig ez a vitatott népszerűségű zöldség rengeteg panaszra jó gyógyszer lehet.

Sok jó tulajdonság egy zöldségben

Az első jó hír a sóskával kapcsolatban, hogy Európában is őshonos, így annak az elméletnek a hívei is bátran fogyaszthatják, akik a származási helyen honos terményeken kívüli alapanyagokat mellőzik étrendjükből.

A második jó hír, hogy nemcsak főzésnél hagyatkozhatunk a szervezetre gyakorolt jótékony hatásaira, hanem teát is készíthetünk belőle, ami méregtelenítőnek is kiváló. (Persze, akinek megenni is furcsa, annak a sóskatea hallatán sem biztos, hogy összefut a nyál a szájában.)

Pedig a sóska a hétköznapi csodaszerek között is egy igen jó zöldségnek számít
Pedig a sóska a hétköznapi csodaszerek között is egy igen jó zöldségnek számítValentynVolkov / Getty Images Hungary

Pedig aki a sóskát szereti, igencsak jól jár. Az A-, B1-, B2- és B9-, valamint C-vitaminban bővelkedő zöld, kardformájú levelek káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban is dúskálnak. De a sóska emellett gazdag flavonoidokban és más értékes antioxidánsokban is. Miközben fehérjét jelentős mennyiségben tartogat, kalóriatartalma alacsony, a rostoknak viszont igen jó forrása.

Ez a zöldség arra is jó, hogy elfelejthessük a herpeszt

Sokaknak okoz kellemetlen pillanatokat egy időről időre felbukkanó herpesz, vagy tesz gátlásosabbá a pattanásos bőr. A sóska, magas C-vitamin- és flavonoidtartalmának hála jó fegyver lehet mindezek ellen. Ha egyszerűen csak a bőr ránctalanabbá tétele vagy a pólusok összehúzása a cél, készíthetünk belőle arcpakolást is, de még a száraz levelekkel történő bedörzsölés is hatékony a viszkető sömör elűzésében.

És ha a pakolás után még maradt otthon a zöldségből, akkor az főtt tojással fogyasztva kimondottan jó
És ha a pakolás után még maradt otthon a zöldségből, akkor az főtt tojással fogyasztva kimondottan jóNikolay_Donetsk / Getty Images Hungary

Még több és jobb minőségű a haj is ettől a zöldségtől

Egy marék sóskalevél kihűlt forrázatát a fejbőrbe masszírozva házilag is egyszerű és természetes hajhullás elleni öblítőt készíthetünk belőle. A sóska számos vitaminja az ép haj állapotának megőrzésében, a töredezett hajvégek regenerálásában is segítség. De nemcsak a haj egészségének megóvásához járulhat hozzá, hanem magas kalciumtartalmával a csontok erősségét is fenn tudja tartani.

Ez a zöldség jó a magas vérnyomás ellen is

Antioxidánstartalma teszi a sóskát ideális ellenszerré a magas vérnyomással szemben, ugyanis ez képes csökkenteni a koleszterin- és trigliceridszintet,  miközben a sóska a szervezet ellenálló képességét is erősíti. Ha ez mind nem lenne elég, közben gyümölcssav-koncentrátuma frissít és élénkít.

Jó vírusölő zöldség is a sóska

Kimutatták, hogy fitokémiás vegyületeinek hatására képes visszaszorítani az influenzavírus szaporodását, ezért ideális vírusellenes zöldségként tarthatjuk számon. Ez a tudás a téli időszakokban különösen jól jöhet.

Még a gyomornak is jót tesz

A sóskában rostok is szép számmal akadnak, melyeknek köszönhetően alkalmas emésztési gondok leküzdésére, székrekedés vagy akár puffadás hatásos kezelésére, ráadásul 100 grammja alig 22 kalóriának felel meg, ezért még a fogyni vágyók is élhetnek vele diétájuk kialakítása során. 

Még a fogyókúrázóknak is jó zöldség a sóska
Még a fogyókúrázóknak is jó zöldség a sóskaAlexander Donin / Getty Images Hungary

Azért jó lesz vigyázni is a sóskával

Mint általában, azért minden jóban van valami rossz is. A sóskában például az, hogy asztmásoknak és bőrbetegséggel küzdőknek a fogyasztása nem ajánlott. De a makkegészségesek sem vihetik túlzásba fogyasztását, mert az kellemetlen gyomorpanaszok megjelenését idézheti elő, szélsőséges esetben még májbetegségek kialakulásának rizikóját is. Ha mindezek tükrében rendszeresen, de mértékkel fogyasztjuk is, ami hasznos, akkor se tároljuk soha fémedényben a benne lévő oxálsav kioldódásának veszélye miatt, mert az fémekkel keveredve mérgezővé is válhat.

Ha érdekelnek a csodatevő zöldségek, ezt a korábbi cikkünket se mulaszd el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek