Ha ezzel a betűtípussal írsz, jobban fogsz emlékezni rá

GettyImages-167447661
Olvasási idő kb. 3 perc

Kutatások szerint bizonyos jegyzetelési módok hatékonyabbá tehetik a tanulást, és a szövegértést is javíthatják.

Az, hogy mennyire vagy képes helytállni egy vizsgán, nem csak az elsajátítandó tananyag nehézségén vagy a tanulásra fordított időn múlhat, olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a stressz-szint vagy a környezeti tényezők. Bár sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, nem elhanyagolható a jegyzetelési technika szerepe sem. Néhány, a témában végzett kutatás érdekes tanulságokkal szolgált, amelyek tanulmányaid során neked is a javadra válhatnak.

A betűtípus kihat a szövegértésre

Ha nem kézzel, hanem számítógéppel jegyzetelsz, kétszer is gondold meg, hogy milyen betűtípust választasz. A Nebraskai Egyetem egyik kutatója 2019-ben megállapította, hogy azok a hallgatók, akik a jegyzeteléshez olyan könnyen olvasható betűtípusokat használtak, mint a Times New Roman,

megkérdezésükkor nagyobb arányban válaszoltak helyesen a szövegértési kérdésekre.

Ez a megközelítés különösen jól érvényesül hosszabb szövegek esetén, ezért ha egy terjedelmes anyagon kell átrágnod magad, a kutatók szerint hasznos lehet egy szövegszerkesztőben átállítanod a betűtípust.

A megfelelő betűtípus javíthatja a szövegértést a tanulás során
A megfelelő betűtípus javíthatja a szövegértést a tanulás soránPeopleImages / Getty Images Hungary

A tanulási hatékonyságot is befolyásolhatja

Fontos különbséget tenni az olvasottak megértése és az emlékezés között. Itt jönnek képbe a nehezebben olvasható betűtípusok.

A Princeton és az Indiana Egyetem kutatóinak közös, 2010-es kutatása úgy találta, hogy az egyedi betűtípusokkal történő jegyzetelés (ilyen például a Haettenschweiler, a Monotype Corsiva vagy a Comic Sans Italicized) – segített a résztvevőknek a tananyag felidézésében, akik ezáltal jobban teljesítettek a vizsgákon.

A magyarázat abban keresendő, hogy a nehezebben olvasható betűtípusok több agymunkát követelnek.

Mivel elolvasásuk nagyobb erőfeszítést igényel, az agy jobban képes megtartani tartalmukat.

A tanulmány szerzői ugyanakkor óva intenek attól, hogy túlzottan bonyolult betűtípusokat használj. A célnak tökéletesen megfelel a „Pacifico”, a „Monotype Corsiva” vagy akár a dőlt „serif” betűtípus is. Ezek éppen elég szokatlanok ahhoz, hogy jobban megdolgoztassák az agyad, anélkül hogy zavart okoznának.

A vizsgák eredménye a jegyzetelés hatékonyságán is múlhat
A vizsgák eredménye a jegyzetelés hatékonyságán is múlhatChinnapong / Getty Images Hungary

A jegyzetelés betűmérete kevésbé számít

Egyes vélemények szerint az információk megőrzésében a betűméret is szerepet játszhat, vagyis minél nagyobbak a karakterek, annál jobban megmaradnak a leírtak.

Ebben annyi az igazság, hogy ha jegyzeteidben bizonyos mondatokat vagy szövegrészeket nagyobb betűmérettel emelsz ki, akkor valóban könnyebben emlékezhetsz rájuk. Ha azonban ezt a teljes szöveggel megteszed, akkor mit sem ér az egész – állapították meg a kutatások.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek