Végzetes szájrákot okozhat a népszerű ital

GettyImages-1931551286
Olvasási idő kb. 2 perc

Megdöbbentő eredménnyel zárult az a kutatás, mely során kiderült, hogy napi egy pohár cukros üdítőital elfogyasztása ötszörösére növelheti a szájrák kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat szerint azoknál, akik gyakran fogyasztanak hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki rák, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egyszer vagy egyszer sem fogyasztanak az ilyen szomjoltóból.

A nem dohányzókat is veszélyezteti a szájrák

A daganatok közül is elsősorban a szájrákos megbetegedések számát növelik a cukros üdítők, és főként a nők körében. Az elemzés kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik napi egy vagy több cukros italt fogyasztottak, csaknem ötször nagyobb valószínűséggel alakult ki szájrák, mint azoknál, akik lemondanak a káros üdítőkről. A megnövekedett kockázat még azokra is jellemző volt, akik nem dohányoztak vagy nem fogyasztottak rendszeresen alkoholt, amelyekről köztudott, hogy növelik a szájrák esélyét. 

A cukros üdítőitalok túlzott fogyasztása szájrákot okozhat
A cukros üdítőitalok túlzott fogyasztása szájrákot okozhatRuss Rohde / Getty Images Hungary

Lényeges, hogy a vizsgálat során nem vették figyelembe azoknak a diétás italoknak a fogyasztását, amelyek cukoralternatívákat, például mesterséges édesítőszereket tartalmaznak. 

Bár a kutatók pontosan nem tudták meghatározni, miért okoz szájrákot a cukros üdítő, lehetséges magyarázat lehet szerintük, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amely a cukor egy fajtája, összefüggésbe hozható a fogínybetegségekkel. 

Emellett a szirup megnövelheti a baktériumok felhalmozódását a szájban, ami gyulladást és sejtelváltozásokat, majd rákot okozhat.

Abban az esetben, ha három héten belül nem gyógyuló duzzanatok, csomók, piros vagy fehér foltok jelennek meg a szájban, valamint a fogak kilazulnak, illetve torokfájás vagy nyelési nehézség jelentkezik, javasolt orvoshoz fordulni, mert az a rák árulkodó jele lehet. 

Ha a színe el is riasztana valakit attól, hogy kék teát fogyasszon, az íze, valamint az egészségre gyakorolt hatása biztos, hogy meggyőző lesz. Cikkünkből kiderül, nemcsak megkóstolni, hanem rendszeresen fogyasztani is érdemes.

Ilyen színű teát ritkán iszunk: a magas vérnyomástól és a vérrögképződéstől is megóvIlyen színű teát ritkán iszunk: a magas vérnyomástól és a vérrögképződéstől is megóv

Ha a tea színe el is riasztana valakit, az íze, valamint az egészségre gyakorolt hatása, biztos, hogy meggyőző lesz.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek