A húsfogyasztást ellenzők gyakran két nagyon fontos egészségügyi tényre szoktak hivatkozni. Az egyik, hogy a hús gyulladást okozhat a szervezetben, a másik, hogy a gyulladás leállíthatja a kollagéntermelést. A kollagén szükséges ahhoz, hogy a bőr egészséges, élettel teli legyen, ugyanis nélküle sokkal hamarabb ráncosodik a bőrünk.
A húsfogyasztás sok mindent felborít a szervezetünkben
A hús és az egyéb állati termékek is igen sok kolint tartalmaznak. Ezek olyan, vízben oldódó szerves vegyületek, melyek túlzott fogyasztása megnövelheti a trimetilamin-N-oxid (TMAO) szintjét a májban. A TMAO a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének a mellékterméke, az emberi szervezetre nézve káros molekula, amely krónikus gyulladást okozhat. Miután a hús befolyásolhatja az IGF-1, vagyis az inzulinszerű növekedésifaktor-szintünket, a gyulladást, az inzulint, a TMAO-t, hatással van a hormonszintünkre is, így oka lehet a pattanások, ráncok, illetve más bőrproblémák kialakulásának.

Ezt együk, hogy szép legyen a bőrünk
Tévedés azt gondolni, hogy elég pusztán vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy egészségesebb legyen a bőrünk, és csökkentsük a gyulladás fokát. Nem elég önmagában csak a húsról lemondani, ha nem iktatjuk ki az étrendünkből a cukrot és a mesterséges összetevőket. Ez utóbbiak ugyanis szintén nagy eséllyel fokozzák a gyulladásra való hajlamot.

A dietetikusok és a bőrgyógyászok szerint a gyulladások leküzdésének legfontosabb kulcsa a teljes értékű növényi étrend, ami gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból áll.
Egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint a teljes értékű, növényi alapú diéta maximalizálja sejtjeink antioxidáns-potenciálját azáltal, hogy alapvető vitaminokat biztosít, beleértve az A-, C- és E-vitamint. Mindemellett segíti a káros rákkeltő anyagok és a zsiradéklerakódást okozó gerontoxonok eltávolítását a véráramból.
A növények mellé sok folyadék is javasolt
A bőrgyógyászok azért ajánlják a teljes értékű és a növényi élelmiszerek fogyasztását, mert ezek az antioxidánsokban gazdag alapanyagok belülről táplálják a bőrt azáltal, hogy harcolnak a szabad gyökök ellen, így akadályozva meg a bőrsejtek károsodását.

Az orvosok szerint különösen jótékony hatással vannak a bőrre a sötét, leveles zöldségek, az avokádó, a diófélék, az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, valamint az egészséges zsírok. Ha pedig ezeket az ételeket kellő mennyiségű folyadékkal kombináljuk, továbbá csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, virágozni fog a bőrünk.
Hús nélkül a pattanások is eltűnhetnek
A szervezet krónikus gyulladása számos bőrbetegség, így a pattanások okozója is lehet. Ez a látványos és sokszor fájdalmas bőrelváltozás is megszüntethető, ha a húsok helyett többször kerülnek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra.

Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a tartós eredmény elérése érdekében mindenképpen életmódváltásra van szükség, és nem elég csupán egy-két alkalommal lemondanunk a húsról.
Ráadásul a hús elhagyása eleinte akné és más bőrproblémák súlyosbodását okozhatja.
Ennek az az oka, hogy a szervezet elkezd alkalmazkodni az új étkezési módhoz, ami beindítja a hormonok önszabályozó folyamatát. Éppen ezért fontos, hogy türelmesek legyünk, és időt adjunk a testünknek az átállásra. Néhány hét elteltével már megtérül a kitartásunk és az elszántságunk, a bőrünk láthatóan szebb és üdébb lesz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés