Ez történik a bőröddel, ha egy időre lemondasz a húsról

GettyImages-829569-001 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Bizonyított tény, hogy a húsfogyasztás csökkentése jót tesz az emberi szervezetnek. Kiderült, hogy ez a tudatos étrendváltás az egyik legjobb döntés, amit a szép bőr érdekében meghozhatunk.

A húsfogyasztást ellenzők gyakran két nagyon fontos egészségügyi tényre szoktak hivatkozni. Az egyik, hogy a hús gyulladást okozhat a szervezetben, a másik, hogy a gyulladás leállíthatja a kollagéntermelést. A kollagén szükséges ahhoz, hogy a bőr egészséges, élettel teli legyen, ugyanis nélküle sokkal hamarabb ráncosodik a bőrünk.

A húsfogyasztás sok mindent felborít a szervezetünkben

A hús és az egyéb állati termékek is igen sok kolint tartalmaznak. Ezek olyan, vízben oldódó szerves vegyületek, melyek túlzott fogyasztása megnövelheti a trimetilamin-N-oxid (TMAO) szintjét a májban. A TMAO a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének a mellékterméke, az emberi szervezetre nézve káros molekula, amely krónikus gyulladást okozhat. Miután a hús befolyásolhatja az IGF-1, vagyis az inzulinszerű növekedésifaktor-szintünket, a gyulladást, az inzulint, a TMAO-t, hatással van a hormonszintünkre is, így oka lehet a pattanások, ráncok, illetve más bőrproblémák kialakulásának.

A hús számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek nem tesznek jót a bőrünknek sem
A hús számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek nem tesznek jót a bőrünknek semGuido Mieth / Getty Images Hungary

Ezt együk, hogy szép legyen a bőrünk

Tévedés azt gondolni, hogy elég pusztán vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy egészségesebb legyen a bőrünk, és csökkentsük a gyulladás fokát. Nem elég önmagában csak a húsról lemondani, ha nem iktatjuk ki az étrendünkből a cukrot és a mesterséges összetevőket. Ez utóbbiak ugyanis szintén nagy eséllyel fokozzák a gyulladásra való hajlamot.

Húsok helyett fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt
Húsok helyett fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsötcarlosgaw / Getty Images Hungary

A dietetikusok és a bőrgyógyászok szerint a gyulladások leküzdésének legfontosabb kulcsa a teljes értékű növényi étrend, ami gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból áll.

Egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint a teljes értékű, növényi alapú diéta maximalizálja sejtjeink antioxidáns-potenciálját azáltal, hogy alapvető vitaminokat biztosít, beleértve az A-, C- és E-vitamint. Mindemellett segíti a káros rákkeltő anyagok és a zsiradéklerakódást okozó gerontoxonok eltávolítását a véráramból.

A növények mellé sok folyadék is javasolt

A bőrgyógyászok azért ajánlják a teljes értékű és a növényi élelmiszerek fogyasztását, mert ezek az antioxidánsokban gazdag alapanyagok belülről táplálják a bőrt azáltal, hogy harcolnak a szabad gyökök ellen, így akadályozva meg a bőrsejtek károsodását. 

Bőrünk változása nem azonnal kezdődik el, éppen ezért türelemre és kitartásra buzdítanak az orvosok
Bőrünk változása nem azonnal kezdődik el, éppen ezért türelemre és kitartásra buzdítanak az orvosokCecile Lavabre / Getty Images Hungary

Az orvosok szerint különösen jótékony hatással vannak a bőrre a sötét, leveles zöldségek, az avokádó, a diófélék, az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, valamint az egészséges zsírok. Ha pedig ezeket az ételeket kellő mennyiségű folyadékkal kombináljuk, továbbá csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, virágozni fog a bőrünk.

Hús nélkül a pattanások is eltűnhetnek

A szervezet krónikus gyulladása számos bőrbetegség, így a pattanások okozója is lehet. Ez a látványos és sokszor fájdalmas bőrelváltozás is megszüntethető, ha a húsok helyett többször kerülnek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra. 

A teljes értékű, növényi alapú diéta vitaminokban gazdag
A teljes értékű, növényi alapú diéta vitaminokban gazdagSimpleImages / Getty Images Hungary

Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a tartós eredmény elérése érdekében mindenképpen életmódváltásra van szükség, és nem elég csupán egy-két alkalommal lemondanunk a húsról.

Ráadásul a hús elhagyása eleinte akné és más bőrproblémák súlyosbodását okozhatja.

Ennek az az oka, hogy a szervezet elkezd alkalmazkodni az új étkezési módhoz, ami beindítja a hormonok önszabályozó folyamatát. Éppen ezért fontos, hogy türelmesek legyünk, és időt adjunk a testünknek az átállásra. Néhány hét elteltével már megtérül a kitartásunk és az elszántságunk, a bőrünk láthatóan szebb és üdébb lesz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek