A húsfogyasztást ellenzők gyakran két nagyon fontos egészségügyi tényre szoktak hivatkozni. Az egyik, hogy a hús gyulladást okozhat a szervezetben, a másik, hogy a gyulladás leállíthatja a kollagéntermelést. A kollagén szükséges ahhoz, hogy a bőr egészséges, élettel teli legyen, ugyanis nélküle sokkal hamarabb ráncosodik a bőrünk.
A húsfogyasztás sok mindent felborít a szervezetünkben
A hús és az egyéb állati termékek is igen sok kolint tartalmaznak. Ezek olyan, vízben oldódó szerves vegyületek, melyek túlzott fogyasztása megnövelheti a trimetilamin-N-oxid (TMAO) szintjét a májban. A TMAO a beleinkben található egyes baktériumok anyagcseréjének a mellékterméke, az emberi szervezetre nézve káros molekula, amely krónikus gyulladást okozhat. Miután a hús befolyásolhatja az IGF-1, vagyis az inzulinszerű növekedésifaktor-szintünket, a gyulladást, az inzulint, a TMAO-t, hatással van a hormonszintünkre is, így oka lehet a pattanások, ráncok, illetve más bőrproblémák kialakulásának.
Ezt együk, hogy szép legyen a bőrünk
Tévedés azt gondolni, hogy elég pusztán vegánnak vagy vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy egészségesebb legyen a bőrünk, és csökkentsük a gyulladás fokát. Nem elég önmagában csak a húsról lemondani, ha nem iktatjuk ki az étrendünkből a cukrot és a mesterséges összetevőket. Ez utóbbiak ugyanis szintén nagy eséllyel fokozzák a gyulladásra való hajlamot.
A dietetikusok és a bőrgyógyászok szerint a gyulladások leküzdésének legfontosabb kulcsa a teljes értékű növényi étrend, ami gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből és teljes kiőrlésű gabonákból áll.
Egy 2020-ban megjelent tanulmány szerint a teljes értékű, növényi alapú diéta maximalizálja sejtjeink antioxidáns-potenciálját azáltal, hogy alapvető vitaminokat biztosít, beleértve az A-, C- és E-vitamint. Mindemellett segíti a káros rákkeltő anyagok és a zsiradéklerakódást okozó gerontoxonok eltávolítását a véráramból.
A növények mellé sok folyadék is javasolt
A bőrgyógyászok azért ajánlják a teljes értékű és a növényi élelmiszerek fogyasztását, mert ezek az antioxidánsokban gazdag alapanyagok belülről táplálják a bőrt azáltal, hogy harcolnak a szabad gyökök ellen, így akadályozva meg a bőrsejtek károsodását.
Az orvosok szerint különösen jótékony hatással vannak a bőrre a sötét, leveles zöldségek, az avokádó, a diófélék, az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, valamint az egészséges zsírok. Ha pedig ezeket az ételeket kellő mennyiségű folyadékkal kombináljuk, továbbá csökkentjük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, virágozni fog a bőrünk.
Hús nélkül a pattanások is eltűnhetnek
A szervezet krónikus gyulladása számos bőrbetegség, így a pattanások okozója is lehet. Ez a látványos és sokszor fájdalmas bőrelváltozás is megszüntethető, ha a húsok helyett többször kerülnek zöldségek és gyümölcsök a tányérunkra.
Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a tartós eredmény elérése érdekében mindenképpen életmódváltásra van szükség, és nem elég csupán egy-két alkalommal lemondanunk a húsról.
Ráadásul a hús elhagyása eleinte akné és más bőrproblémák súlyosbodását okozhatja.
Ennek az az oka, hogy a szervezet elkezd alkalmazkodni az új étkezési módhoz, ami beindítja a hormonok önszabályozó folyamatát. Éppen ezért fontos, hogy türelmesek legyünk, és időt adjunk a testünknek az átállásra. Néhány hét elteltével már megtérül a kitartásunk és az elszántságunk, a bőrünk láthatóan szebb és üdébb lesz.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés