Öt étel, ami megóvhat a krónikus betegségektől

GettyImages-498626493

Ha ezeket az ételeket fogyasztjuk, nemcsak tovább fogunk élni, de a Földért is sokat tehetünk.

Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves találkozóján mutatták be azt a friss rendszert, amelyet arra hoztak létre, hogy áttekinthessék az élelmiszerek, illetve azok emberre és környezetre gyakorolt hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a környezet szempontjából is fenntarthatóbb étrendet folytattak, a 30 éves utánkövetés során jóval nagyobb eséllyel voltak életben, mint akik erre nem figyeltek oda. A hosszú élet titkai tehát a bolygóbarát étkezésben rejlenek.

A környezetbarát az egészségesebb 

A kutatócsoport öt kulcsfontosságú élelmiszert azonosított, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre, és meghosszabbítják az élettartamot. Ezek a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, az olyan zöldségek, amelyekben nincs keményítő – például a karfiol, a brokkoli a paradicsom –, a diófélék, illetve a telítetlen olajok, azaz az olíva-, a napraforgó-, a repce- vagy a dióolaj.

A diófélék és az olajok is a hosszú élet titkai
A diófélék és az olajok is a hosszú élet titkaialvarez / Getty Images Hungary

„Ezek az egészséges, növényi alapú élelmiszerek segítenek elkerülni az olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a szívbetegségek, a vastagbélrák, a cukorbetegség, a szélütés, és emellett a környezetre is kevésbé károsak például a víz- vagy a földhasználat tekintetében” – mondta Lihn Bui, a Harvard Egyetem munkatársa. „A kutatásomat egy 2019-es jelentés ihlette, amelyben a szerzők jelezték, hogy az élelmiszer-termelés környezetre gyakorolt hatásai már a biztonságos határon túl vannak.

Ezután dolgoztuk ki azt az osztályozási rendszert, amely megmutatja, hogy az adott étrendet követők – figyelembe véve az egyéb egészségügyi kockázatokat – milyen eséllyel maradnak életben a következő 30 évben.

A vizsgálat során arra az eredményre jutottunk, hogy a bolygóbarátabb étkezés – például vörös hús helyett a növényi fehérjék fogyasztása – jó néhány betegség esélyét csökkenti, azaz, aki így étkezik, jó eséllyel tovább fog élni.”

Vezessük be őket fokozatosan az étrendünkbe!

A kutatók azzal is tisztában vannak, nem várható el, hogy mindenki holnaptól úgy étkezzen, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Viszont apró lépések is tudatosíthatják bennünk, hogy most nemcsak a környezetünk és a bolygó jövőjéért teszünk – és eszünk –, hanem azért is, hogy sokáig kísérhessük gyermekeinket, unokáinkat az útjukon. Azt javasolják, hogy kezdjünk kis lépésekkel, például heti egy alkalommal készítsünk el egy olyan receptet, amely növényi alapú termékekből áll, így szép fokozatosan lesznek új kedvenceink, amelyeket örömmel eszünk majd.

Ha teheted, vásárolj helyi termelőtől egészséges ételeket
Ha teheted, vásárolj helyi termelőtől egészséges ételeketd3sign / Getty Images Hungary

Emellett – hogy kevésbé terheljük a Földet – lehetőleg helyi termelőktől vásároljunk, így nem a világ másik végéről szállítják a zöldséget, gyümölcsöt, hogy a tányérunkra kerüljön.

A hosszú élet titkai környezetbarát módon

A megfelelő ételek fogyasztásával nemcsak önmagunkért és egy egészségesebb jövőért tehetünk, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. Az egészséges étrend és a környezetvédelem közti kapcsolatot kutató szakemberek szerint nagyon fontos a megfelelő tervezés, hiszen ezzel megelőzhetjük, hogy felesleges ételek kerüljenek a hűtőbe, kamrába  vagy éppen a gyomrunkba , esetleg a kukába.

Tudatos vásárlással az egészségünkért, a környezetünkért és a pénztárcánkért is tehetünk
Tudatos vásárlással az egészségünkért, a környezetünkért és a pénztárcánkért is tehetünkbernardbodo / Getty Images Hungary

Ha a pénztárcánk megengedi, érdemes bioélelmiszereket választani, ugyanis ezek még véletlenül sem érintkezhetnek vegyi anyagokkal, amelyek a szervezetbe jutva szintén rontják a hosszú életre való esélyeinket. Hosszú távon érdemes a növényi alapú fehérjéket bevezetni az étkezésünkbe – például tofut, hüvelyeseket vagy tempeht, illetve minél színesebb élelmiszereket enni, mivel ezek a vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját jelentik, bevitelük pedig elengedhetetlenül fontos, ha hosszú, boldog és egészséges életet szeretnénk élni. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra